Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εργάνη: Ρεκόρ προσλήψεων από το 2014

Εργάνη: Ρεκόρ προσλήψεων από το 2014

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εργάνη: Ρεκόρ προσλήψεων από το 2014

Η επίδοση αυτή βασίζεται, κυρίως, στις νέες αναγγελίες πρόσληψης που είναι περισσότερες κατά 8.265 από τον περσινό Αύγουστο

Με θετικό πρόσημα στο ισοζύγιο της αγοράς εργασίας έκλεισε ο Αύγουστος, παρά τις εποχικές απολύσεις – λήξεις συμβάσεων σε καταλύματα και εστίαση, καθώς οι προσλήψεις στην εκπαίδευση αντιστάθμισαν τις απώλειες και με το παραπάνω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη τον περασμένο Αύγουστο οι προσλήψεις ήταν κατά 3.111 περισσότερες από τις απολύσεις – λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ισάριθμες νέες θέσεις εργασίας. Το αποτέλεσμα αυτό είναι το καλύτερο που έχει μετρηθεί για τον μήνα Αύγουστο από το 2014 και μετά. Ειδικότερα, η θετική επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Αυγούστου είναι η πρώτη θετική επίδοση αντίστοιχου μηνός από τον Αύγουστο του 2014.

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2018, φέτος προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 10.859 περισσότερες θέσεις εργασίας, καθώς πέρυσι τέτοια εποχή η Εργάνη μετρούσε αρνητικό ισοζύγιο κατά -7.748 θέσεις. Η επίδοση αυτή βασίζεται, κυρίως, στις νέες αναγγελίες πρόσληψης που είναι περισσότερες κατά 8.265 από τον περσινό Αύγουστο.

Σε επίπεδο 8μήνου, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης παραμένει θετικό και διαμορφώνεται στις 284.886 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου οκταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Το «άρμα» των προσλήψεων οδηγεί ο κλάδος της εκπαίδευσης με 10.400 προσλήψεις και μόλις 3.886 αποχωρήσεις, πράγμα που οδηγεί σε 6.514 νέες θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση. Αντίθετα, οι κλάδοι με τα αρνητικά ρεκόρ είναι η εστίαση και τα καταλύματα καθώς η τουριστική σεζόν φτάνει στο τέλος της. Στα καταλύματα χάθηκαν 2.988 θέσεις εργασίας και στην εστίαση 2.551.

Η επικυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, καθώς το 43,09% των νέων θέσεων του Αυγούστου είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ το 42,15% είναι μερικής απασχόλησης και το 14,76% εκ περιτροπής εργασία (σύνολο 56,91% ευέλικτες μορφές εργασίας). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε επίπεδο 8μήνου, καθώς οι νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης για την περίοδο 1/1/2019 – 31/8/2019 είναι κατά 47,29% πλήρους απασχόλησης, κατά 40,56% μερικής απασχόλησης και κατά 12,15% εκ περιτροπής εργασίας.

Για το πρόβλημα αυτό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε την ανάπτυξη νομοθετικών πρωτοβουλιών και δράσεων το αμέσως προσεχές διάστημα σε μία προσπάθεια να αντιστραφούν οι δείκτες και να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας. Όπως ο ίδιος εξήγγειλε έρχεται «κοκτέιλ» δράσεων - πρόστιμα, εισφορές, έλεγχοι, αύξηση κόστους ευέλικτων μορφών – με στόχο την πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας.

«Το 2013 με την γενναία απόφαση του προστίμου των 10.500 ευρώ καταφέραμε και δώσαμε ισχυρό χτύπημα στην αδήλωτη εργασία. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η επιβολή αυτού του προστίμου, παρόλο που ήταν επώδυνο, έφερε θετικά αποτελέσματα στην αποκλιμάκωση της ανεργίας και κυρίως της αδήλωτης εργασίας καθώς από τον Φεβρουάριο του 2013 που την παραλάβαμε στο 42,5%, σήμερα έχει υποχωρήσει στο 10%. Παράλληλα, όμως, θα συνεχίσουμε την μάχη κατά του νέου φαινομένου παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, την υποδηλωμένη εργασία. Για την αντιμετώπισή του, το υπουργείο Εργασίας το επόμενο διάστημα θα αναπτύξει μία σειρά από δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες (πρόστιμα, εισφορές, ελέγχους, κόστος ευέλικτων μορφών) ώστε να ενισχύσουμε τη πλήρη και να κάνουμε μη ελκυστική την υποδηλωμένη απασχόληση, η οποία πλέον θα είναι πιο ακριβή και δεν θα συμφέρει.

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας το έμψυχο δυναμικό του Υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ και τους ελεγκτές του ΕΦΚΑ, το αμέσως προσεχές διάστημα θα προχωρήσουμε σε νέους σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την Επικράτεια. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και θα διεξάγονται στοχευμένα με βάση τα στοιχεία που θα αντλούνται μέσα από τον σύστημα Εργάνη. Επιδίωξή μας είναι η προστασία των εργαζομένων από καταχρηστικές συμπεριφορές, η στήριξη των συνεπών επιχειρήσεων, η διασφάλιση και ενίσχυση των δημόσιων εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και η αύξηση της απασχόλησης με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο θετικό ισοζύγιο του Αυγούστου -το καλύτερο από το 2014- συνδυαστικά με την υψηλότερη επίδοση οκταμήνου. «Αποτελεί επιβεβαίωση της αλλαγής του πολιτικού και οικονομικού κλίματος που έχει επέλθει. Διαψεύδει όσους επιχειρηματολογούσαν ότι η απόσυρση του βάσιμου λόγου απόλυσης θα έφερνε μεγάλο κύμα απολύσεων και κατάρρευση της αγοράς εργασίας. Αντίθετα, το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα του Αυγούστου λειτούργησε υπέρ των εργαζομένων καθώς οι προσλήψεις αυξήθηκαν. Τα ποιοτικά στοιχεία της Εργάνη δείχνουν, μάλιστα, ότι οι απολύσεις Αυγούστου 2019 είναι ευδιάκριτα λιγότερες από τις απολύσεις του ίδιου μήνα για το έτος 2018, καταρρίπτοντας τους αβάσιμους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Πηγή: www.ethnos.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text