Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Forthnet: Μεγάλος δρόμος από την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας

Forthnet: Μεγάλος δρόμος από την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Forthnet: Μεγάλος δρόμος από την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην παρούσα φάση το project για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από τη Forthnet, ως Mobile Virtual Network Operator (MVNO).

«Από την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας, η απόσταση είναι μεγάλη». Αυτό σχολιάζουν στο bankingnews.gr στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς αναφορικά με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Alter Ego του Ομίλου Μαρινάκη για την απόκτηση του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου.

Τον Οκτώβριο του 2019 συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που οι τράπεζες απέκτησαν τον έλεγχο της Forthnet και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πώληση της.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια  εμφανίστηκαν ως διεκδικητές επενδυτικά σχήματα τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν διάφορες προτάσεις, όπως αυτές των Vodafone-Wind με ένταξη στο πτωχευτικό άρθρο 106Β, του ANT1 με κούρεμα των δανείων κατά 70%-90%, αλλά και άλλες προτάσεις μεγάλων επενδυτικών funds του εξωτερικού, όπως του Apollo και της Odyssey που πρότειναν επενδύσεις και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2016, οι τέσσερις δανείστριες τράπεζες (Alpha  Bank,  Attika  Bank,   Εθνική   Τράπεζα,  Τράπεζα   Πειραιώς)   απέκτησαν μέσω της κάλυψης του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο  της εταιρείας,   το  δυνητικό έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο  δανεισμός ύψους 300 εκατ. ευρώ είχε συμφωνηθεί το 2008 με στόχο την εξαγορά της πλατφόρμας της Nova από την εισηγμένη εταιρία στο Χ.Α, τη  Forthnet.

Με   δύο διαδοχικές  μετατροπές  μέρους του  Ομολογιακού Δανείου οι τράπεζες ελέγχουν σήμερα το 36,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Από τα τέλη του 2016 οι τράπεζες ξεκίνησαν διαδικασία εύρεσης επενδυτή σχετικά με τα ανοίγματά τους (exposures) (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και   μετατρέψιμων   ομολογιών)   έναντι   της  εταιρείας,   και  προσέλαβαν   ως σύμβουλο  τους   την επενδυτική τράπεζα   Nomura. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια   διαδικασίας,   και   μετά   από  πολύμηνες   αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το σχήμα  Vodafone/WIND, οι τράπεζες τον Ιούλη του 2019   βρέθηκαν     σε    αποκλειστικές   διαπραγματεύσεις   με   το   σχήμα ΑΝΤ1/Blackstone.

Στην   πορεία,   οι   τράπεζες   είχαν απορρίψει   αρκετούς ενδιαφερόμενους  αλλά  και  δύο   συγκεκριμένες     προτάσεις   από δύο   μεγάλα επενδυτικά funds, επειδή ήταν εκτός  της διαδικασίας Nomura.

Ωστόσο και η συγκεκριμένη   πρόταση   από   την  Alter  Ego,   υποβλήθηκε   εκτός   της διαδικασίας  Nomura και οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες  να   προχωρήσουν   σε αποκλειστικές   διαπραγματεύσεις   με   αυτή,  καθώς  η   αποτυχία   της πολυετούς  διαδικασίας  Nomura  έχει   απομειώσει   σημαντικά   την   αξία   των δανείων που κατέχουν στην εταιρεία.

Σήμερα η η εταιρεία αριθμεί 927 χιλιάδες συνδρομές λιανικής, εξυπηρετώντας 669 χιλιάδες μοναδικά νοικοκυριά, 550 χιλιάδες συνδρομητές broadband και 478 χιλιάδες συνδρομητές Pay TV λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το 2018 η Forthnet πέτυχε βελτίωση  του EBITDA κατά 5,3%.

Η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος λειτουργικής αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει η εταιρεία με στόχο αφενός την αναδιάρθρωση του κοστολογικού της μοντέλου και αφετέρου την αναζήτηση εσόδων από νέες αγορές και δραστηριότητες.

Όσον αφορά τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 285,24 εκατ. έναντι 297,062 εκατ. το 2017.

Τρέχει το project της κινητής

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην παρούσα φάση το project για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από τη Forthnet, ως Mobile Virtual Network Operator (MVNO).

Η είσοδος της Forthnet στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας γίνεται σε συνεργασία με τη Vodafone και αναμένεται να τονώσει περαιτέρω τον ανταγωνισμό στην αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Η είσοδος της εταιρείας στην κινητή αναμένεται μέχρι το Μάρτιο του 2020 καθώς στην παρούσα φάση αναπτύσσει ένα νέο πολύ σημαντικό πεδίο δραστηριότητας και θα παρέχει πλέον και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας με ανταγωνιστικά τιμολόγια προσφέροντας παράλληλα ακόμη περισσότερη οικονομία στο σύνολο των δαπανών του οικογενειακού προϋπολογισμού. Η πρόθεση της Forthnet είναι να απευθυνθεί καταρχάς στο ευρύ πελατολόγιο τους που καλύπτει το 16% της αγοράς (650.000 νοικοκυριά) και περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

Γιατί ο Μαρινάκης θέλει την Forthnet - Τι επιδιώκει

Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσειςγια την εξαγορά της Forthnet, της οποίας τον έλεγχο έχουν οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες αθροιστικά ελέγχουν το 36% της εισηγμένης.

Η προς συζήτηση συμφωνία εξαγοράς της Forthnet περιλαμβάνει «κούρεμα» των δανειακών της υποχρεώσεων και με ενδιαφέρον αναμένεται το ύψος.

Το προηγούμενο διάστημα οι πιστώτριες τράπεζες συζητούσαν με το επιχειρηματία Θοδωρή Κυριακού (ΑΝΤ1) και προηγουμένως με τις Vodafone και Wind.

Η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει ποσοστό 13,69%, η Εθνική Τράπεζα ποσοστό 11,01%, η Alpha Bank ποσοστό 7,69% και η Attika Bank 3,81%.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν επίσης η Wind Ελλάς με ποσοστό 22,17%, ενώ η Vodafone εμφανίζεται να ελέγχει το 4,1%.

Μέτοχοι με βάση τα στοιχεία της εταιρείας είναι, επίσης, το κράτος της Τυνησίας, μέσω της Tunisia Telecom, TT ML Limited και GO Plc., με ποσοστό 15,19%, ενώ η συμμετοχή της Massar Investments LLC (συμφερόντων του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair) ανέρχεται στο 15,19%.

Το υπόλοιπο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου βρίσκεται στα χέρια διαφόρων μετόχων, μεταξύ των οποίων και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και σε ελεύθερη διασπορά.

Ηγέτης στις τηλεπικοινωνίες, στην συνδρομητική τηλεόραση αλλά και στην κινητή τηλεφωνία, καθίσταται ο Β. Μαρινάκης, σε περίπτωση απόκτησης της Forthnet.

Ήδη η Nova, το συνδρομητικό κανάλι του Ομίλου έχει στις τάξεις της τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες που αποτελούν το λεγόμενο «Big 4», δηλαδή ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όπως και την ΑΕΛ, τον Αστέρα Τρίπολης, τον Πανιώνιο και τον Βόλο.

Δηλαδή, τις μισές ομάδες από τις 14 της Super League 1.

Kαι δεν είναι μόνο αυτό.

Με την απόκτηση της Forthnet βάζει «πόδι» και στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, ένα project που τρέχει στην παρούσα φάση σε συνεργασία με την Vodafone.

Η είσοδος της εταιρείας στην κινητή αναμένεται μέχρι το Μάρτιο του 2020 καθώς στην παρούσα φάση αναπτύσσει ένα νέο πολύ σημαντικό πεδίο δραστηριότητας και θα παρέχει πλέον και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας με ανταγωνιστικά τιμολόγια προσφέροντας παράλληλα ακόμη περισσότερη οικονομία στο σύνολο των δαπανών του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Η πρόθεση της Forthnet είναι να απευθυνθεί καταρχάς στο ευρύ πελατολόγιο τους που καλύπτει το 16% της αγοράς (650.000 νοικοκυριά) και περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

Τέλος η απόκτηση της Forthnet καθιστά τον Β, Μαρινάκη ισχυρό παίκτη και στις τηλεπικοινωνίες καθώς η Forthnet αριθμεί 927 χιλιάδες συνδρομές λιανικής, εξυπηρετώντας 669 χιλιάδες μοναδικά νοικοκυριά, 550 χιλιάδες συνδρομητές broadband και 478 χιλιάδες συνδρομητές Pay TV λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2018.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text