Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Δεν βλέπει πια δημοσιονομικό κενό για το 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος

Δεν βλέπει πια δημοσιονομικό κενό για το 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δεν βλέπει πια δημοσιονομικό κενό για το 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος

Της Νένας Μαλλιάρα

Δεν υπάρχει πια δημοσιονομικό κενό για το 2019, ύστερα από την αυξημένη πορεία των εσόδων και τη συγκράτηση των δαπανών κατά το τελευταίο δίμηνο, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Belgian Business Blub στην Αθήνα, με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική Οικονομία, η νομοθέτηση ενός επεκτατικού δημοσιονομικού πακέτου τον Μάιο του 2019 έθετε σε κίνδυνο τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία τέλους Ιουνίου, δημιουργούσε δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ για το 2019. Η εξέλιξη αυτή υπαγόρευε μία προσαρμογή των δαπανών προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας.

Με βάση τα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία του Αυγούστου, πάντως, η ΤτΕ εκτιμά ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2019 θα επιτευχθούν και δεν θα υπάρξει το δημοσιονομικό κενό που προέβλεπε τον Ιούνιο. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής που έγινε κατά το τελευταίο δίμηνο στο σκέλος των δαπανών συνδυαστικά με την αύξηση των εσόδων, ειδικά στην είσπραξη των εσόδων από τον ΦΠΑ τους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού.

Ο διοικητής της ΤτΕ επανήλθε στο θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, κατά των οποίων έχει τεθεί επανειλημμένως η ΤτΕ τα τελευταία χρόνια καθώς "μπλοκάρουν" την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ως θετική την ευθύς εξαρχής τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα σεβαστεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Παράλληλα, ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους "θεσμούς" μία μείωση, άμεση ή έμμεση, στα πρωτογενή πλεονάσματα.

"Ένας χαμηλότερος και πιο ρεαλιστικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από τον τρέχοντα στόχο του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, αν συνδυαστεί με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, θα σηματοδοτούσε, το πιθανότερο, χαμηλότερο παρά υψηλότερο δημόσιο χρέος. Αυτό, διότι με δημόσιο χρέος στο 180% του ΑΕΠ, μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη ανάπτυξη (που μπορεί να επιτευχθεί μέσω μείωσης της φορολογίας, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις) και/ή 100 μονάδες βάσης χαμηλότερο κόστος δανεισμού (ήδη έχει πραγματοποιηθεί αναφορικά με το βασικό σενάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), είναι 1,8 φορές πιο αποτελεσματικά στο να μειώσουν τον δείκτη χρέους από μία επιπλέον εκατοστιαία μονάδα πρωτογενούς πλεονάσματος στο ΑΕΠ", είπε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι, δεδομένων των φτωχών δημογραφικών προοπτικών της χώρας και των περιορισμών που θέτει ο σφιχτός προϋπολογισμός, το να επιτευχθεί ανάπτυξη σημαντικά υψηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα του 2% μακροπρόθεσμα είναι απαιτητικός στόχος και απαιτεί δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις, ειδικά τις άμεσες ξένες.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ανέρχονται στο 43,6% των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών. Όπως είπε, η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι κρίσιμη για την εξυγίανση των τραπεζών και την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις και τη στήριξη της πραγματικής Οικονομίας. Ο δείκτης NPE, είπε ο κ. Στουρνάρας, πρέπει να υποχωρήσει φέτος στο 35% και κοντά στο 20% στα τέλη του 2021. Ακόμη και αν οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πέντε φορές υψηλότερο δείκτη NPE από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. "Υπό το πρίσμα αυτό, είναι σημαντικό μία πραγματικά συστημική λύση, που θα προσομοιάζει με μία Asset Management Company, να εφαρμοστεί ώστε να επιταχύνει τις προσπάθειες των τραπεζών", ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Καταλήγοντας, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι για να περιορίσει τους μελλοντικούς κινδύνους και να ανταποκριθεί στην κληρονομιά του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει σύντομα την μεταρρυθμιστική φιλική προς το επιχειρείν ατζέντα για την οποία εξελέγη. Να ενισχύσει την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής μέσω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και της αποδέσμευσης ήδη εγκεκριμένων επενδυτικών πλάνων, τα οποία θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας. "Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας, δεδομένων των παγκόσμιων συνθηκών ακόμη θετικών ρυθμών ανάπτυξης και του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων και η κυβέρνηση πρέπει να το εκμεταλλευθεί, υλοποιώντας γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις", τόνισε  ο διοικητής της ΤτΕ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text