Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Νέος ρόλος για την ΕΧΑΕ στο Χρηματιστήριο

Νέος ρόλος για την ΕΧΑΕ στο Χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Ζαββού ότι «πρέπει να μπει ξανά μπροστά η μηχανή του χρηματιστηρίου» ήταν η προαναγγελία των προθέσεων και το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

Η νέα κυβέρνηση, όμως, προχώρησε σε πράξεις καθώς στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν θα συμμετέχει πλέον o πρόεδρος του Χρηματιστηρίου. Ο λόγος είναι απλός και εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες: Μια εταιρεία που εποπτεύεται από την Κεφαλαιαγορά δεν μπορεί να συμμετέχει στην εποπτεία της αγοράς.

Ο κ. Ζαββός, όμως, για να ενημερωθεί καλύτερα για το χρηματιστήριο κάλεσε τον πρόεδρο του χρηματιστηρίου, κ. Σ. Λαζαρίδη. Για να μπει μπροστά ξανά η οδός Αθηνών πρέπει να αρχίσει να προσελκύει κεφάλαια, να εισάγονται καινούργιες εταιρείες και κυρίως, να δημιουργεί τα δικά του χρηματοοικονομικά προϊόντα. Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει, αντίθετα ο ρόλος της ΕΧΑΕ έχει περιοριστεί ως ένα μικρό περιφερειακό χρηματιστήριο, όπου ακόμα και την έμμεση συμμετοχή την έχουν αναλάβει ξένες εταιρείες.

Για παράδειγμα, η μοναδική σύνδεση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι δυο ETF, τα οποία ανήκουν σε ξένες αγορές, όπως το Grek στη Νέα Υόρκη και το Lyxor στην Ευρώπη. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ υπάρχoυν ελληνικά ETF όπως της Αlpha, της Eθνικής Τράπεζας. Το αποτέλεσμα αυτής του παραμερισμού των ελληνικών επενδυτικών προϊόντων είναι και η απουσία «αναχωμάτων», όταν η αγορά παρουσιάζει υπερβολικές μεταβολές.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός, ο οποίος είναι ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες και του τρόπου που θα μειώσουν τα κόκκινα δάνεια – καθώς ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για το APS- έχει ως στόχο την αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου λειτουργίας της ΕΧΑΕ.

Στο νέο μοντέλο δεν χωρούν οι κακές πρακτικές του παρελθόντος, όπου οι εκπρόσωποι του χρηματιστηρίου εμπλέκονται σε όλες τις δραστηριότητες της αγοράς δημιουργώντας συνθήκες οι οποίες θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη της. Για παράδειγμα, κανένα μέλος του χρηματιστηρίου ή μέλος της κεφαλαιαγοράς δεν θα πρέπει να αναλαμβάνει άμεσα θέση σε εισηγμένες εταιρείες, μετά το τέλος της θητείας του, όπως συνέβη με μέλος της πρώην διοίκησης του κ. Χ. Γκότση.

Δημήτρης Παφίλας

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text