Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Δυσοίωνες εκτιμήσεις από τη Fitch Ratings

Δυσοίωνες εκτιμήσεις από τη Fitch Ratings

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δυσοίωνες εκτιμήσεις από τη Fitch Ratings

Επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει η Fitch στους επόμενους 12 με 18 μήνες, εξαιτίας των εμπορικών αναταραχών. Σύμφωνα με έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε επιδείνωση είναι το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία και η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Στην περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, η χώρα θα περιπέσει σε ύφεση το 2020, ενώ οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη θα είναι πολύ χαμηλότερες. Η Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,1% το 2019 και το 2020, ενώ τον Ιούνιο ανέμενε 1,2% για το 2019 και 1,3% για το 2020. Η Ευρωζώνη και κατά κύριο λόγο η γερμανική οικονομία, η οποία είναι ανοικτή και συνεπώς ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, έχουν ήδη πληγεί από την επιδείνωση της κινεζικής οικονομίας.

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και ειδικότερα οι αυξημένοι δασμοί σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν την κινεζική οικονομία σε περαιτέρω επιβράδυνση στο 6,1% το 2019 και –για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια κάτω από 6%– στο 5,7% το 2020. Στην προηγούμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, η Fitch προέβλεπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας θα διαμορφωνόταν στο 6,2% και στο 6%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Fitch, η αμερικανική οικονομία είναι μέχρι τώρα ανθεκτική στις εμπορικές αναταράξεις, με εξαίρεση την «αισθητή» επιβράδυνση στον κλάδο της μεταποίησης και την επιφυλακτικότητα των επιχειρήσεων να επενδύσουν. Στις ΗΠΑ αυξάνονται με σταθερό ρυθμό οι καταναλωτικές δαπάνες, ο πληθωρισμός παραμένει αμετάβλητος και σημειώνεται χαμηλό ποσοστό ανεργίας, όπως αναφέρει η έκθεση της Fitch.

Παρά τις εμπορικές εντάσεις, οι οικονομίες των χωρών στην Ανατολική Ασία παρέμειναν σταθερές, εκτός από την ευρύτερη περιοχή του Χονγκ Κονγκ λόγω των επανειλημμένων διαδηλώσεων. Οσον αφορά τις δραστηριότητες των κεντρικών τραπεζών, η Fitch προβλέπει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει το επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και ύστερα θα το διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του 2020. Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο στη συνεδρίασή της, νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, μεταξύ άλλων και την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text