Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Κύριοι της Κυβέρνησης, γιατί αυτομαστιγώνεστε; Και γιατί μας παραπλανάτε;

Κύριοι της Κυβέρνησης, γιατί αυτομαστιγώνεστε; Και γιατί μας παραπλανάτε;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

"Οι κόποι  και οι θυσίες του Ελληνικού λαού, πιάνουν τόπο. Η πολιτική της υπευθυνότητας  δικαιώνεται. Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή της θέληση και τη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασής της στην κρίση..."

Κάπως έτσι ξεκίνησε η δήλωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Υποθέτω ότι θα τη διαβάσατε ή θα την ακούσατε. Εάν όμως δεν είχατε την ευκαιρία, μπορείτε να τη διαβάσετε αυτούσια από το site του Πρωθυπουργού.
Και μην παραξενευτείτε από το "θριαμβευτικό" ύφος της δήλωσης που θα διαβάσετε. Και -προς Θεού- μη νομίσετε ότι έχω καταχωρήσει λάθος link. Στη σωστή σελίδα οδηγηθήκατε. Και σωστά παραξενεύεστε...

Για να εμπεδώσετε καλύτερα το χθεσινό "θρίαμβο" της ελληνικής Κυβέρνησης, διαβάστε τη συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή που έδωσε σήμερα σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ (δείτε το συνημμένο αρχείο Word στο επάνω δεξί μέρος της σελίδας).
Μεταξύ των ...εννοιολογικών μαργαριταριών που θα βρείτε, σε κάποιο σημείο θα διαβάσετε "...
Από εκεί και πέρα, μακάρι η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρισκόταν σε τέτοια φάση έτσι ώστε να μπορεί να ξεπεράσει μόνη της τα προβλήματα , να έχει τους μηχανισμούς μόνη της, αλλά νομίζω το να εστιαζόμαστε στην συμμετοχή του ΔΝΤ είναι μια υποτίμηση της κατάστασης". (Σελίδα 3 του κειμένου).

Κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε αντιληφθεί την περιπέτεια στην οποία -και με δική σας ευθύνη βεβαίως, έστω και σε επίπεδο χειρισμού- έχει βρεθεί η χώρα; Αντιλαμβάνεστε την κατάσταση στην οποία εισερχόμαστε; Πού την είδατε τη "μεγάλη νίκη" στην οποία αναφερθήκατε σήμερα στη Συνέντευξη Τύπου που δώσατε; Είναι δυνατό να περνάτε τέτοια μηνύματα για την κατάντια που βρέθηκε η χώρα, με αποκορύφωμα τον ευτελισμό αυτού του διημέρου; Γιατί αυτομαστιγώνεστε; Τί θα λέτε άραγε όταν σε λίγους μήνες ουσιαστικά δε θα σας επιτρέπεται να κυβερνάτε τη χώρα για την οποία ο λαός σας εξέλεξε να κυβερνήσετε; Θα μιλάτε για "υποτίμηση της κατάστασης" κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Κυβερνητικέ Εκπρόσωπε;

Γιατί μας παραπλανάτε κύριε Πρωθυπουργέ; Αλήθεια, με τί θράσος θα έρθετε σε λίγους μήνες για να ζητήσετε νέες θυσίες και νέα μέτρα; Ή μήπως το "δε θα ληφθούν άλλα μέτρα" που μας διαβεβαιώσατε σήμερα, ισχύει για αυτό το μήνα; Ισχύει για το επόμενο εξάμηνο κύριε Πρωθυπουργέ; Ισχύει για το επόμενο έτος; Τότε, πώς θα μειώσετε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά ακόμη 3% στο 2011;
Γνωρίζετε κύριε Πρωθυπουργέ ότι χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια ενός (αποκαλυπτικού) δελτίου ειδήσεων, όπου με διθυραμβικό ύφος ανακοινώνονταν η "περήφανη νίκη" της Ελλάδας και η ...κατατρόπωση της κας Merkel, κάποια τηλεθεάτρια κάλεσε τον τηλεοπτικό σταθμό και -φυσιολογικά- ρώτησε "Και τώρα που νικήσαμε στην Ευρώπη, δε μπορεί να πάρει η Κυβέρνηση πίσω τα μέτρα;"

Αλλά, κύριε Πρωθυπουργέ, εάν μετά από τόσα ταξίδια και συζητήσεις και τόσες εκκλήσεις για δανεικά (που τελικά κανένας δεν σας έδωσε), δεν αντιληφθήκατε ποιό είναι το μέλλον της χώρας, αλλά και το δικό σας, τότε κάντε το κόπο να διαβάσετε, από σημερινό άρθρο των Financial Times, για την αντίστοιχη εμπειρία της Λεττονίας (στην οποία απ' ότι ενθυμούμαι δεν πήγατε, τουλάχιστον ακόμη).

Επιτρέψτε μου να παραθέσω μερικά σημεία αυτού του άρθρου:

"Η Βουλή της Λεττονίας ψήφισε πρόσφατα έναν νόμο με τον οποίο μειώνεται ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Όμως, αυτή η ενέργεια κινδυνεύει να διακόψει τη δανειοδότηση της χώρας από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νόμος, έρχεται σε αντίθεση με συμφωνία που έκανε η χώρα με τους δανειστές της (ΔΝΤ και Ε.E.) σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μείωση των φόρων. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα βοήθειας προς τη Λεττονία, όταν η χώρα προσέφυγε προς αυτές για βοήθεια στο τέλος του 2008. Από το συνολικό πρόγραμμα βοήθειας (συνόλου 7,5 δισεκ. ευρώ), ποσό 3,1 δισεκ. συμφωνήθηκε να καταβληθούν από την Ε.Ε., ποσό 1,7 δισεκ. από το ΔΝΤ και ποσο 2,7 δισεκ. από άλλους δανειστές.

Η Κυβέρνηση (συνασπισμού) της Λεττονίας προσπαθεί να διατηρήσει την ικανότητά της να κυβερνά, σε μία κατάσταση έντονης λαϊκής αντίθεσης εξ' αιτίας των μέτρων που έχουν επιβληθεί και τα οποία ήταν ανάμεσα στους όρους για την υποστήριξη του ΔΝΤ. Οι σχέσεις της Κυβέρνησης με το ΔΝΤ έχουν βρεθεί συχνά σε ένταση, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2009 όταν το ΔΝΤ καθυστέρησε τμήματα των δανείων, πιέζοντας έτσι την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρυθμίσεις σύμφωνα με τις διαθέσεις του.

Η Λεττονία έχει χρησιμοποιηθεί ως "παράδειγμα" για τη δημιουργία της "συμφωνίας" που αφορά στην Ελλάδα. Όμως, η πολιτική αναταραχή στη χώρα, καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία δημοκρατική κυβέρνηση που προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη, όταν παράλληλα είναι αναγκασμένη να αυξάνει τους φόρους και να μειώνει τις δαπάνες.
Την περασμένη εβδομάδα, το "Κόμμα του Λαού", το μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα και ένα από αυτά που συμμετείχαν στην Κυβέρνηση συνασπισμού, αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα, επειδή υποστήριζε την περικοπή των φόρων. Έτσι, η σημερινή Κυβέρνηση, εξακολουθεί να κυβερνά, χωρίς όμως να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το ΔΝΤ και η ΕΕ εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τη Λεττονία, αλλά ο Πρωθυπουργός, μέσω διαγγελμάτων, προσπαθεί να πείσει το λαό να μη δοκιμάζει την "υπομονή" των δανειστών, έτσι ώστε η χώρα του να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση που βρέθηκε πρόσφατα η Ουκρανία, όπου το ΔΝΤ διέκοψε το πρόγραμμα βοήθειας, αφού η Κυβέρνηση της χώρας δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για μείωση των δαπανών."

Υποθέτω, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι παρόμοια άρθρα μπορείτε να βρείτε πολλά στον ευρωπαϊκό Τύπο, ή μπορείτε ακόμη να ακούσετε από πρώτο χέρι τις εμπειρίες των ευρωπαίων συναδέλφων σας. Και γνωρίζετε επίσης ότι η κατάσταση της Λεττονίας είναι "πταισματική" μπροστά στην κατάσταση της Ελλάδας (η χώρα βαρύνεται απλά με ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας φθάνει μόλις στο 34% του ΑΕΠ).
Μήπως, αντί να "γιορτάζετε" στις Βρυξέλλες και να παραπλανείτε το λαό, θα ήταν καλύτερο να επιστρέψετε στη χώρα και να τον προετοιμάσετε γι' αυτά που έχει να βιώσει;


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text