Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας διαπιστώνει ο ΣΕΒ

Σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας διαπιστώνει ο ΣΕΒ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας διαπιστώνει ο ΣΕΒ

Μια οικονομία που έχει αρχίσει να επιβραδύνεται αποκαλύπτουν τα πρόσφατα στοιχεία συγκυρίας του πρώτου εξαμήνου του 2019, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο δελτίο του «Οικονομία και Επιχειρήσεις», που δημοσιεύθηκε χθες, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση από την κυβέρνηση σε παραγωγικές επενδύσεις και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Οι αναλυτές του ΣΕΒ σχολιάζουν θετικά την έμφαση που δόθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε φοροελαφρύνσεις και στην αναμόρφωση του πλαισίου επιχειρηματικής λειτουργίας, μετά μια μακρά περίοδο κατά την οποία η προσαρμογή βασίστηκε στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και της εργασίας. Σημειώνουν ότι ήταν καταλυτικός ο παράγων της αξιοπιστίας που κέρδισε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, όπως αποτυπώθηκε στη ραγδαία πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, την ίδια ώρα που οι προσδοκίες των επιχειρήσεων επανήλθαν στα προ κρίσης επίπεδα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα 2000, όταν η χώρα μπήκε στην Ευρωζώνη.

Υποστηρίζει, όμως, ο ΣΕΒ ότι πρέπει να δοθεί  μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη, ενισχύοντας τους διεθνώς εμπορεύσιμους κλάδους και αναστρέφοντας την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών, όπως καταγράφεται στα στοιχεία του ΑΕΠ του α΄ εξαμήνου.

«Ο μετασχηματισμός της οικονομίας θέλει τομές και ρήξεις. Ας το τολμήσουμε!», τονίζει το δελτίο.

Αναλύοντας τα στοιχεία του ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου (αύξηση 1,5%), το δελτίο σημειώνει ότι αυτά είναι αποκαλυπτικά των διαρθρωτικών ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι η κατανάλωση εμφανίζει στασιμότητα (-0,1%), που αντικατοπτρίζεται στη μείωση του όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά -0,7% και κυρίως στη μείωση του όγκου του κύκλου εργασιών στον τομέα παροχής υπηρεσιών (-2,6% το α΄ τρίμηνο), καθώς και στη μείωση του κύκλου εργασιών στην εστίαση (-0,9% το α εξάμηνο του 2019) και στην επιβράδυνση της αύξησης του κύκλου εργασιών σε αξία στα ξενοδοχεία (+6,3%  έναντι +11,3% το α΄ εξάμηνο του 2018). Οι επιδόσεις αυτές, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, εν μέρει μπορεί να οφείλονται σε κόπωση των νοικοκυριών λόγω υπερφορολόγησης, αλλά όχι μόνο σε αυτήν. Θα μπορούσε βεβαίως να έχει αυξηθεί η αποταμίευση των νοικοκυριών, αναφέρει.

Θα μπορούσε, όμως, να έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή την προεκλογική περίοδο, όπου υπάρχει χαλαρότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, προσθέτει το δελτίο. Επίσης, σχολιάζει ότι η μεγάλη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης το β΄ τρίμηνο (+5,3%) σχετίζεται με την προεκλογική περίοδο.

Προβληματισμό διατυπώνει ο ΣΕΒ και για την επενδυτική άπνοια, που, όπως αναφέρει, παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019, αφού οι επενδύσεις σε πάγια αυξήθηκαν μόλις κατά 0,7%, καθώς και για την αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών αγαθών (+1,8% από +9,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2018).

Οι εξελίξεις αυτές, κατά τον ΣΕΒ, αντανακλούν εν μέρει μόνο την αρνητική επίδραση του παγκόσμιου περιβάλλοντος, ενώ οφείλονται και στη σχετική άπνοια της εγχώριας επενδυτικής δραστηριότητας και πιστοποιούν τον ελλειμματικό χαρακτήρα της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text