Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ιfo για Γερμανία: Σε τεχνική ύφεση το γ' τρίμηνο, μόλις 0,5% η ανάπτυξη για το 2019

Ιfo για Γερμανία: Σε τεχνική ύφεση το γ' τρίμηνο, μόλις 0,5% η ανάπτυξη για το 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ιfo για Γερμανία: Σε τεχνική ύφεση το γ' τρίμηνο, μόλις 0,5% η ανάπτυξη για το 2019

Το Ifo έρχεται να ρίξει ακόμη περισσότερο τον πήχη της ανάπτυξης για τη γερμανική οικονομία φέτος και το 2020. Οι ερευνητές του γερμανικού ινστιτούτου περιμένουν πλέον ανάπτυξη του ΑΕΠ μόλις κατά 0,5% για το 2019, ενώ δεν αποκλείουν περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών.

«Η γερμανική οικονομία κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση. Σαν πετρελαιοκηλίδα, η αδυναμία της βιομηχανίας εξαπλώνεται σταδιακά σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως τα logistics και άλλους παρόχους υπηρεσιών» προειδοποιεί ο Τίμο Βόλμερσχοϊζερ, επικεφαλής προβλέψεων του Ifo. «Η εκτίμηση αυτή συνδέεται με έντονες αβεβαιότητες. Για παράδειγμα υποθέτουμε ότι δεν θα έχουμε σκληρό Brexit ούτε κλιμάκωση του αμερικανικού εμπορικού πολέμου» συμπλήρωσε, εξηγώντας έτσι πως εάν τελικά γίνουν πράξη τα αρνητικά σενάρια στα δύο αυτά μέτωπα, η πρόβλεψη θα υποβαθμιστεί εκ νέου.

Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,1% το δεύτερο τρίμηνο και το Ifo αναμένει ανάλογη επίδοση και στο τρίτο. «Τεχνικά μιλώντας αυτό θα συνιστούσε ύφεση» σχολίασε ο Βόλμερσχοϊζερ, προσθέτοντας πάντως πως αναμένεται ανάκαμψη στο +0,4% το τέταρτο τρίμηνο.

Όπως υπογραμμίζει το Ifo, η ραγδαία επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας πυροδοτήθηκε από μία σειρά πολιτικών γεγονότων που έρχονται να αμφισβητήσουν την παγκόσμια οικονομική τάξη. Οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες ούτε για το 2020. Το ινστιτούτο υποβάθμισε την πρόβλεψη από ρυθμούς ανάπτυξης 1,7% σε 1,2%. Μάλιστα εάν συνυπολογιστεί ο υψηλός αριθμός εργάσιμων ημερών, ο ρυθμός πέφτει στο 0,8%.

Καλύτερη θα είναι η εικόνα το 2021, με την ανάπτυξη στο 1,4%.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text