Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Prodea: Ακίνητα ύψους €800 εκατ. θα εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της

Prodea: Ακίνητα ύψους €800 εκατ. θα εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Prodea: Ακίνητα ύψους €800 εκατ. θα εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Prodea Investments για τα επόμενα χρόνια, τοποθετώντας την απόδοση των μετόχων της σε διψήφια ποσοστά.

Σύμφωνα με παρουσίαση της εισηγμένης εταιρείας, το 90% των ακινήτων που έχει εντοπίσει η Prodea ανήκει σε τράπεζες ή funds, εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, οργανισμούς και ιδιώτες. Ταυτόχρονα, η ΑΕΕΑΠ βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για το 30% των δρομολογούμενων επενδύσεων από τις οποίες περισσότερες από τις μισές (55%) αφορούν οικιστικά ακίνητα, αποθηκευτικούς χώρους, ξενοδοχεία και ακίνητα μικτή χρήσεις. Το υπόλοιπο 45% του προς απόκτηση χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει γραφεία, υψηλών προδιαγραφών εμπορικούς χώρους και σουπερμάρκετ.

Όπως ανέφερε το Capital.gr την περασμένη Πέμπτη, η εταιρεία, μετά και την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, θα προχωρήσει στην υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος – μαμούθ, έχοντας πραγματοποιήσει εξαγορές ύψους 1,1 δις. ευρώ από το 2013.

Η ακαθάριστη απόδοση των ακινήτων της Prodea τοποθετείται σε 7,7%, με την αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, που αποτελείται από 373 ιδιοκτησίες με επιφάνεια 1,3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, να είναι 2,2 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο του χαρτοφυλακίου της, τo 45% είναι γραφεία, 23% τραπεζικά καταστήματα και 16% υπεραγορές, με 30 ιδιοκτησίες να αντιπροσωπεύουν το 53,8% της αξίας του.  Η Εθνική Τράπεζα, ο Σκλαβενίτης, το Δημόσιο, η Cosmote και το ιταλικό Δημόσιο αποτελούν τους βασικότερους μισθωτές της ΑΕΕΑΠ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, η ΑΕΕΑΠ προχώρησε σε εξαγορές ακινήτων συνολικής αξίας 241 εκατ. ευρώ, από τα οποία 222,9 εκατ. ευρώ αφορούν επενδύσεις σε γραφεία. "Οι επενδύσεις σε γραφεία αυξήθηκαν απότομα και οδηγούνται από θεσμικούς επενδυτές της αγοράς ακινήτων" όπως αναφέρεται στην παρουσίαση.

Αναφορικά με την αγορά γραφείων, τα ενοίκια για ποιοτικούς χώρους στο επιχειρηματικό κέντρο της Αθήνας, κυμαίνονται από 18 έως 22 ευρώ ανά τ.μ., είναι περίπου 35% χαμηλότερα, σε σχέση με το peak, και προβλέπεται η περαιτέρω ανοδική πορεία τους. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία οι εγχώριοι επενδυτές δίνουν το "παρών" στα καλής ποιότητας ακίνητα, με την προσφορά να είναι περιορισμένη και να προέρχεται, ως επί το πλείστον, από την ανακατασκευή κτηρίων. Η έλλειψη προσφοράς σε συνδυασμό με την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος έχει οδηγήσει στη συμπίεση των αποδόσεων, όπως αναφέρεται η εταιρεία.

Στην οδό Ερμού τα ενοίκια διαμορφώνονται (στοιχεία α’ εξαμήνου) σε περίπου 240 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και οι αποδόσεις τοποθετούνται σε 6%.

Το 2018 μισθώθηκαν 26.187 τ.μ. έναντι 18.916 το 2017, τάση που αποδίδεται στην ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης και το ρεκόρ που κατέγραψε ο τουρισμός.

Η Prodea, το δωδεκάμηνο έως τον Ιούνιο του 2019, εμφάνισε έσοδα 140,1 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 104 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text