Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 208 | Διεθνής Οικονομία - Επισημάνσεις

Διεθνής Οικονομία - Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατά το β’ τρίμηνο του 2019, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο. Με τον ίδιο ρυθμό αναπτύχθηκε και στην ΕΕ28. Κατά το α’ τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ28. Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ28 κατά το β’ τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο. Το α’ τρίμηνο του 2019, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,4% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ28. (εδώ - Eng)

 

Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη συνεχίζει να επιβραδύνεται για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης μεταποίησης PMI, τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στις 47 μονάδες (δείτε εδώ) ελάχιστα αυξημένος από τις 46,5 μονάδες του Ιουλίου παραμένοντας στην περιοχή συρρίκνωσης (κάτω από τις 50 μονάδες). Η επιβράδυνση στον τομέα της μεταποίησης παρέμεινε επικεντρωμένη στις κατηγορίες ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών κατά τον Αύγουστο, με αξιοσημείωτες μειώσεις που σημειώθηκαν και στους δύο τομείς. (εδώ - ENG)

 

Τον Ιούλιο του 2019, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 0,6% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ-28. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός μεταβολής λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 2,2% στην  Ευρωζώνη και κατά 2,6% στην ΕΕ-28. (εδώ - ENG)

 

Στη μηνιαία του έκθεση για το μήνα Σεπτέμβριο (εδώ), ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους σε 1,02 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μειωμένη σε σχέση με την εκτίμηση του Αυγούστου κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα. Ο ΟΠΕΚ απέδωσε την μείωση των προβλέψεών του, στην επιδείνωση των προβλέψεων ανάπτυξης για το υπόλοιπο του 2019. (εδώ - ENG) Βεβαίως, μετά την καταστροφή των εγκαταστάσεων της Aramco, υπάρχει μία αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία -κατά τα φαινόμενα- αν συνεχιστεί, θα είναι προσωρινή.

Το ποσοστό ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ, παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,2% τον Ιούλιο του 2019. Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, 33,3 εκατομμύρια άτομα ήταν άνεργοι. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας παραμείνει επίσης αμετάβλητο στην Ευρωζώνη σε 7,5% τον Ιούλιο, με μεταβολές 0,1 ποσοστιαίων μονάδων ή λιγότερο στις περισσότερες χώρες. Σημειώνουμε ότι το ποσοστό αυτό κρίνεται ως χαμηλό και μάλιστα είναι ένα από τα χαμηλότερα των τελευταίων δεκαετιών. (εδώ - ENG)

 


Στόχο για ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας κατά 5% το 2020 έθεσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καθιστώντας σαφές ότι προϋπόθεση για αυτό είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Το γεγονός ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η ΕΚΤ προβλέπεται να χαλαρώσουν τη νομισματική τους πολιτική το επόμενο διάστημα ευνοεί την Τουρκία και άλλες αναδυόμενες αγορές, καθώς καθιστά πιο ελκυστικά τα περιουσιακά τους στοιχεία για επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το ανάλογο ρίσκο. Δε θα πρέπει ποτέ να διαφεύγει της προσοχής μας ο δυναμισμός που, εδώ και πολλά χρόνια επιδεικνύει η τουρκική οικονομία, κάτι που οφείλεται στον πολύ μεγάλο πληθυσμό της (83 εκατ.), που είναι σχετικά νέος σε ηλικία (μ.ο. 28,5 έτη) και τη συνεχή διεύρυνση της μεσαίας τάξης. (εδώ)

 

Στην Κίνα, η δραστηριότητα σε ολόκληρο τον τομέα των υπηρεσιών επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό από εκείνο που παρατηρήθηκε στον κατασκευαστικό τομέα τον Αύγουστο. Αυτό υπογραμμίστηκε από τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη κινεζικών υπηρεσιών επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο οποίος έφθασε στις 52,1 μονάδες, έναντι 51,6 τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας την ισχυρότερη αύξηση του τομέα των υπηρεσιών για τρεις μήνες. Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε μόνο οριακά στο μέσο του τρίτου τριμήνου, αν και αυτό σημείωσε βελτίωση σε σχέση με την ευρεία στασιμότητα της παραγωγής που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι αρνητική και υποδηλώνει τη σταδιακή “ωρίμανση” της οικονομίας της Κίνας και τη διεύρυνση της εσωτερικής της αγοράς. Διανύουμε τη φάση που, μετά από δύο δεκαετίες αλματώδους ανάπτυξης, η οικονομία της Κίνας στρέφεται πλέον προς την εσωτερική της αγορά και στην οργανωμένη ανάπτυξη μίας μεσαίας τάξης. Άλλωστε, καθώς το μέγεθος της οικονομίας έχει, στις δύο τελευταίες δεκαετίες αυξηθεί κατά περιπου 250%, μία σημερινή αύξηση κατά 5%, είναι μία αύξηση 17% προ 20 ετών. Εν τούτοις, με βάση το γεγονός ότι η αστικοποίηση του πληθυσμού βρίσκεται κοντά στο 57% (στο “δυτικό κόσμο” το ποσοστό αυτό κινείται μεταξύ του 75% - 80%), αντιλαμβανόμαστε ότι η Κίνα έχει ακόμη υψηλό απόθεμα πληθυσμού για να μεταφέρει στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών και συνεπώς, τη δυνατότητα να πετυχαίνει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του μέσου όρου, για αρκετά ακόμη χρόνια. (εδώ - ENG)

Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, αναφέρεται ότι, κάτω από τους εμφανιζόμενους ως αυξανόμενους βασικούς οικονομικούς αριθμούς της Κίνας, υπάρχει μια πεποίθηση μεταξύ πολλών οικονομολόγων, ότι η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη από αυτήν που “διαφημίζεται”. Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται ότι τα πραγματικά στοιχεία θα μπορούσαν να είναι μέχρι και 3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τα εμφανιζόμενα. Ακόμα και ορισμένα επίσημα δεδομένα στέλνουν σήμα κινδύνου. Οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, υπογραμμίζοντας την ύφεση της ζήτησης για πρώτες ύλες μέχρι τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Οι εξαγωγές επίσης υποχώρησαν, οδηγούμενες από τη σχεδόν μείωση 16% πτώση στις πωλήσεις προς τις Η.Π.Α. Για την καταπολέμηση της επιβράδυνσης, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τους δείκτες των υποχρεωτικών αποθεματικών των δανειστών, μια κίνηση που θα μπορούσε να ελευθερώσει 900 δισεκατομμύρια γιουάν (126 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση σχεδίων που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη συγκράτηση της απασχόλησης. Βέβαια, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι, σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι αναλυτές, οι οργανισμοί και οι δημοσιογράφοι, παίζουν -έστω και άθελά τους- έναν δικό τους ειδικό ρόλο, για την επιθυμητή διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.

 

Πολλοί επενδυτές έχουν εκφράσει την άποψη ότι η Κίνα είναι έτοιμη να δεχτεί μια οικονομική ύφεση (και κατά συνέπεια μια παγκόσμια οικονομική ύφεση) για να αποτρέψει την επανεκλογή του Προέδρου Τραμπ.Τα αντίποινα μέτρα υψηλού κινδύνου της Κίνας, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις κινεζικές επιχειρήσεις, αποσκοπούν στη μείωση των πιθανοτήτων του Προέδρου Trump το 2020, ώστε η Κίνα να μπορεί τελικά να έχει έναν Δημοκρατικό ηγέτη για να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία. Κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι αυτές οι σκέψεις, είναι μάλλον υπερβολικές. Όμως, η αλήθεια είναι ότι, ο κ. Τραμπ έχει αναστατώσει τις διεθνείς οικονομικές (και όχι μόνο) σχέσεις, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και θέτοντας σε κινδύνους το status quo της διεθνούς οικονομίας, ενώ η είναι αμφίβολο εάν η πολιτική αυτή τελικά έχει ωφελήσει τις ίδιες τις ΗΠΑ.  (εδώ - Eng)

 

 

 

Η επιβράδυνση του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης στην Ινδία, προβληματίζει, ενώ ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στον Πρωθυπουργό Narendra Modi, ο οποίος, κατά την εκλογή του, το 2014, είχε υποσχεθεί μακροχρόνιους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς επίσης και να μετατρέψει τη χώρα σε μία βασική και  υπολογίσιμη παγκόσμια οικονομική δύναμη. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε μόλις κατά 5% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Αυτό συγκρίνεται με αύξηση 8% την ίδια περίοδο πέρυσι. Ήταν επίσης μια τεράστια πτώση από την αύξηση του 5,8% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Η πτώση, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στην επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης και της στασιμότητας στη μεταποίηση, η οποία πέρυσι είχε πετύχει ανάπτυξη κατά 12%. Ο ρυθμός ανάπτυξης στη γεωργία μειώθηκε στο μισό, σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του 2018.(εδώ - ENG)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text