Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 208 | Τα πέντε βασικά προβλήματα του Χρηματιστηρίου

Τα πέντε βασικά προβλήματα του Χρηματιστηρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Συνδεδεμένο με το άρθρο "Λάβετε Θέσεις"

Η εξέλιξη της οικονομίας θα είναι ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία της αγοράς στα επόμενα χρόνια. Όμως, υπάρχουν ακόμη προβλήματα που παίζουν έναν ιδιάζοντα ρόλο και τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν. Μερικά από αυτά είναι:

- Η ιστορική μνήμη: Όσα συνέβησαν -ή όσα οι φήμες αναφέρουν ότι συνέβησαν- στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ιδίως στην περίοδο 1998-2004, αποτελούν έναν ανασταλτικό παράγοντα για την επιστροφή των παλαιότερων επενδυτών.

- Η φήμη του Χρηματιστηρίου: Δίκαια ή -σε μερικές περιπτώσεις- άδικα, το Χρηματιστήριο έχει αποκτήσει μία αρνητική φήμη στην κοινωνία, από την οποία δύσκολα μπορεί να ξεφύγει.

- Η  αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου: Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, είχε προβλήματα αξιοπιστίας, ως κατάλοιπα του παρελθόντος του. Το σκάνδαλο της Folli Follie αποτέλεσε ένα βαρύ πλήγμα και αναίρεσε προσπάθειες ετών για τη βελτίωση της εικόνας του.

- Η έλλειψη κεφαλαίων: Μετά από μία βαριά και μακροχρόνια κρίση, ο έλληνας αποταμιευτής (αυτός μετατρέπεται σε επενδυτή) έχει μειωμένα διαθέσιμα και συνεπώς μειωμένη επενδυτική ικανότητα.

- Η απουσία ξένων επενδυτών: Ο μεγάλος όγκος των ξένων επενδυτών, οι οποίοι μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες κεφαλαίων, απουσιάζει από την αγορά και θα επιστρέψει όταν βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι οικονομικές συνθήκες και κυρίως, όταν μετά από αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, η χώρα επιστρέψει και πάλι στην κατηγορία “investment grade”.

- Η μείωση του αριθμού των εισηγμένων εταιριών: Ο αριθμός των αξιόλογων εταιριών έχει μειωθεί δραματικά, περιορίζοντας τις επενδυτικές επιλογές.  Θα απαιτηθεί η είσοδος νέων και αξιόλογων εταιριών για να αποκτήσει και πάλι το Χρηματιστήριο την υπόσταση μίας αξιόλογης και επαρκούς χρηματιστηριακής αγοράς.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text