Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τελειώνει ο χρόνος της Creta Farms

Τελειώνει ο χρόνος της Creta Farms

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τελειώνει ο χρόνος της Creta Farms

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Την ερχόμενη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου θα φανεί στην πράξη πόσοι και ποιοι εκ των επενδυτικών σχημάτων που έχουν εκδηλώσει άτυπο ενδιαφέρον για την κρητική αλλαντοβιομηχανία –για 7 έχει κάνει λόγο επισήμως η εταιρεία- θα καταθέσουν εν τέλει μη δεσμευτικές προσφορές για τη χειμαζόμενη αλλαντοβιομηχανία.

Αν και δεν αποκλείεται να ζητηθεί και να δοθεί ολιγοήμερη παράταση μέχρι την έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης που έχει ορισθεί για τις 23 Σεπτεμβρίου, το σίγουρο είναι ότι οι επενδυτές ακόμη και αυτοί οι 7 που εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για την αλλαντοβιομηχανία και δη όσοι δεν είναι distress funds έχουν δεύτερες σκέψεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, την επόμενη ημέρα αυτής και κατά πόσον μπορεί να γυρίσει το "μαγαζί” το οποίο βουλιάζει στα χρέη.

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που σίγουρα είναι σημαντικό. Η εμμονή των σημερινών βασικών μετόχων, δηλαδή των αδελφών Δομαζάκη, να παραμείνουν στην εικόνα και υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλαδή στην επόμενη ημέρα της εταιρείας, αποτελεί για κάποιους εκ των επενδυτών "τροχοπέδη”.

Όπως τροχοπέδη παραμένει η έλλειψη ρευστότητας –η εταιρεία χρειάζεται έως 8 εκατ. ευρώ ως ενδιάμεση χρηματοδότηση ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ- προκειμένου να παραμείνει εν λειτουργία μέχρι να αλλάξει χέρια.

Οι Τράπεζες έχουν λάβει τις υπογραφές των βασικών μετόχων για την ενεχυρίαση των μετοχών. Το ερώτημα είναι αν θα παράσχουν στην εταιρεία, η οποία βαρύνεται ήδη με ληξιπρόθεσμα δάνεια 109 εκατ. ευρώ, νέο δάνειο ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, τη στιγμή που και αυτά τα νέα κεφάλαια θα μπουν στην "κλίνη του Προκρούστη”.

Το "κούρεμα” των υποχρεώσεων που έχει σήμερα η εταιρεία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ενδιαφερόμενων επενδυτικών σχημάτων. Οπότε είναι πλέον στα χέρια των Τραπεζών να ζυγίσουν αν θα επωμιστούν ακόμη μεγαλύτερη χασούρα από μια εταιρεία η οποία βουλιάζει στα χρέη, δεν έχει εμπόρευμα, υπάρχει πολυφωνία από τους βασικούς μετόχους και οι επενδυτές παραμένουν ζεστοί υπό αρκετές προϋποθέσεις.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η έκτακτη γενική συνέλευση της Κρητικής αλλαντοβιομηχανίας –έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου- όπου οι αδελφοί Δομαζάκη εκτιμάται ότι θα διασταυρώσουν εκ νέου τα ξίφη τους για τον διοικητικό έλεγχο της εταιρείας.

Εκτός από τι θα πράξουν οι αδελφοί Δομαζάκη στην επικείμενη γενική συνέλευση, ερωτηματικό παραμένει αν οι Τράπεζες –σ.σ. οι τέσσερις συστημικές και η Συνεταριστική Τράπεζα Χανίων- θα ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από την ενεχυρίαση των μετοχών που κατέχουν οι Αφοί Δομαζάκη. Για να συμβεί αυτό προέχει να έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες για την ενεχυρίαση των μετοχών. Ωστόσο ακόμη και αν έχουν συναφθεί αυτές δεν αποκλείεται οι εκπρόσωποι των Τραπεζών να μην πάρουν θέση.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text