Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή τον Οκτώβριο αναμένεται να προστεθεί η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, η  νομοθετική ρύθμιση θα διαφοροποιεί το μοντέλο αποκρατικοποίησης και ειδικότερα θα δημιουργεί τρεις διαφορετικές εταιρείες, για την εμπορία, τα δίκτυα και τις διεθνείς δραστηριότητες.

Από τις τρεις εταιρείες, το δημόσιο θα πουλήσει τις μετοχές του στις δύο και συγκεκριμένα στην εταιρεία εμπορίας και στην εταιρεία των δικτύων, διατηρώντας κατά πάσα πιθανότητα το μερίδιο που έχει στην εταιρεία με τις διεθνείς δραστηριότητες.

Για το μοντέλο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, φαίνεται ότι απομακρύνεται το σενάριο της δημιουργίας μιας εταιρείας holding, κάτω από την οποία θα έμπαιναν οι τρεις θυγατρικές, οι οποίες και στη συνέχεια θα αποκρατικοποιούνταν. Μάλιστα όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το Δημόσιο ενδέχεται να διαθέσει το σύνολο της συμμετοχής του στις εταιρείες, δηλαδή το 65%.

Αντίθετα στην άλλη μεγάλη ενεργειακή αποκρατικοποίηση, αυτή των ΕΛΠΕ, το Δημόσιο έχει τη βούληση να διατηρήσει μια μικρή μετοχική παρουσία. Όπως ξεκαθαρίζουν, πηγές του ΥΠΕΝ, αυτή τη στιγμή εξετάζονται όλες οι επιλογές, ωστόσο η προετοιμασία της αποκρατικοποίησης συνεχίζεται στη βάση του μνημονίου που είχε υπογραφεί μεταξύ Δημοσίου και Paneuropean (όμιλος Λάτση) επί της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το μνημόνιο αυτό προέβλεπε την πώληση από κοινού μετοχικού ποσοστού τόσο του Δημοσίου όσο και της πλευράς Λάτση, με στόχο να διατεθεί πλειοψηφικό πακέτο των ΕΛΠΕ σε νέο στρατηγικό επενδυτή.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες που ήθελαν την πλευρά της Paneuropean να μην προχωρά στην πώληση μεριδίου και το δημόσιο να είναι ο μοναδικός πωλητής στη νέα διαδικασία αποκρατικοποίησης. Επίσης ανοιχτή παραμένει και η μέθοδος της πώλησης, εάν δηλαδή θα γίνει μέσα από διαγωνισμό ή μέσω του χρηματιστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 35,48% της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η εταιρεία-μέλος του ομίλου Λάτση κατέχει το 45,47%.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text