Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μεγάλο ενδιαφέρον από funds για την Ελλάδα

Μεγάλο ενδιαφέρον από funds για την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεγάλο ενδιαφέρον από funds για την Ελλάδα

Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα από το διήμερο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, με τους διεθνείς επενδυτές και τα μεγάλα funds να έχουν βάλει υψηλά στο ραντάρ τους την Ελλάδα και τις ελληνικές εισηγμένες. Οπως αναφέρουν πηγές που συμμετείχαν στις συναντήσεις, η αισιοδοξία στο περιβάλλον των διαχειριστών κεφαλαίων και των επενδυτικών τραπεζών είναι έντονη, καθώς βλέπουν πως οι προοπτικές της χώρας μετά και τις εκλογές έχουν βελτιωθεί σημαντικά λόγω της φιλοεπενδυτικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης, ενώ η ελληνική οικονομία φαίνεται πως έχει παραμείνει αλώβητη από την επιβράδυνση που σημειώνεται στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Το ενδιαφέρον των funds για συναντήσεις με τα υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών εταιρειών και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα είναι μεγάλο. Τα ραντεβού που έχουν κλείσει οι εισηγμένες ξεπερνούν τα 560, ενώ το «παρών» στο May Fair Hotel, όπου διεξάγεται το roadshow, δίνουν πάνω από 100 διεθνή funds και 140 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές. Σήμερα ο κ. Σταϊκούρας θα μιλήσει για τις προοπτικές της χώρας, ενώ θα βρεθεί με 50 επενδυτές σε τέσσερις ξεχωριστές συναντήσεις (round tables), και την Παρασκευή το πρωί και, αφού έχει ολοκληρωθεί το roadshow, θα συναντηθεί με άλλα 25 funds.

Το εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι, όπως μεταφέρουν πηγές στην «Κ», η επανεμφάνιση κάποιων μεγάλων funds που τα τελευταία χρόνια απείχαν, με συγκεκριμένες ερωτήσεις και έντονο ενδιαφέρον για ελληνικό Χρηματιστήριο. Μεταξύ των funds και των επενδυτικών τραπεζών που έχουν κλείσει one-to-one συναντήσεις με τις ελληνικές εισηγμένες και τον υπουργό Οικονομικών είναι οι BlackRock, BNP Paribas, Deutsche Bank, Fidelity Managment & Research, Goldman Sachs, GSO, Hamblin Watsa Inv. Counsel, Invesco, JP Morgan, One Investments, Schroders, Soros Fund Mana-gement, Stewart Investors, T Rowe Prιce, TT International και Wellington.

Οι ερωτήσεις των fund managers είναι επικεντρωμένες στις προοπτικές των εταιρειών, καθώς και στην «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας. Η πλήρης άρση των capital controls αξιολογείται ιδιαίτερα θετικά από τους ξένους επενδυτές, καθώς δίνει «σήμα» επιστροφής της ελληνικής οικονομίας αλλά και του ελληνικού Χρηματιστηρίου στην κανονικότητα, ενώ το ράλι των ελληνικών ομολόγων απεικονίζει το θετικό κλίμα που υπάρχει γύρω από τη χώρα αυτή τη στιγμή. Πολλοί επενδυτές αναφέρονται πλέον στο «αισιόδοξο στόρι» της Ελλάδας, καθώς θεωρούν πως η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και κινείται με το βλέμμα στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση των επενδύσεων, κάτι που ενισχύσει τις διαθέσεις της αγοράς.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άποψη «κλεισμένων» ραντεβού συγκεντρώνεται στις συστημικές τράπεζες, ενώ υψηλά στην ατζέντα των διεθνών funds είναι ο κλάδος των ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την επιτάχυνση των επενδύσεων, καθώς και ο κλάδος του λιανικού εμπορίου.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το κλίμα ήταν θετικό και ανάλογο αυτού που κυριάρχησε στα τραπεζικά roadshows των αρχών του μήνα, ενώ οι ερωτήσεις των funds δεν αφορούσαν μόνο τα NPEs τα οποία μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, αλλά επεκτάθηκαν και στην κερδοφορία. «Οι ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος είναι σαφείς. Φέτος οι συναντήσεις είναι περίπου 30% περισσότερες από πέρυσι, οι ερωτήσεις των funds είναι πιο στοχευμένες και η θεματολογία επεκτείνεται πέραν των επισφαλειών και στην κερδοφορία», σημειώνει στην «Κ» κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που βρίσκεται στο Λονδίνο για το roadshow. Επιπλέον, είδηση η οποία έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της πρώτης ημέρας, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει έως και 9 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις, για να βοηθήσει τις τράπεζές της να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και πως οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν σχέδιο του ΤΧΣ (APS), θεωρήθηκε πολύ θετική εξέλιξη και συζητήθηκε έντονα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text