Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πώς το deal Alter Ego - Forthnet θα αποτελέσει καταλύτη για telecoms - media

Πώς το deal Alter Ego - Forthnet θα αποτελέσει καταλύτη για telecoms - media

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς το deal Alter Ego - Forthnet θα αποτελέσει καταλύτη για telecoms - media

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα game changer για την τηλεπικοινωνιακή αγορά αλλά και για το εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο θεωρείται στην αγορά πως διαθέτει η εξαγορά της Forthnet/Nova από τον όμιλο Alter Ego, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η πρόταση που έχει υποβληθεί κρίνεται από πλευράς τραπεζών ότι συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα, πλην απαιτείται χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προσήκουσες διαδικασίες που θα οδηγήσουν στο closing της συναλλαγής. Με την περίοδο των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων να έχει ξεκινήσει, στην παρούσα φάση η πλευρά της Alter Ego εξετάζει, όπως ανέφερε προ ημερών το Capital.gr., τις δανειακές συμβάσεις που έχουν συνάψει οι τράπεζες με την εισηγμένη. Αντίστοιχος έλεγχος γίνεται και στις συμβάσεις με τους προμηθευτές. Όπως συμβαίνει σε κάθε διαδικασία παραχώρησης, οι σύμβουλοι που έχουν οριστεί από πλευράς πωλητών, αξιολογούν την πρόταση του υποψήφιου επενδυτή και πραγματοποιούν τις εισηγήσεις τους, με τον τελευταίο λόγο να έχουν, φυσικά, οι πωλήτριες τράπεζες.

Ο στόχος που έχουν θέσει όλες οι πλευρές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) έχει ως ορίζοντα το τέλος Οκτωβρίου. Θα πρέπει, βέβαια, να επισημανθεί πως η τυπική ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα διαγωνισμό που έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριo του 2017 και έχει περάσει από πολλά στάδια, το χρονικό αυτό περιθώριο δεν είναι δεσμευτικό, πλην η αίσθηση που μεταφέρεται από όλες τις πλευρές δείχνει προς μια θετική κατάληξη.

Τα σενάρια για τη συνέχεια

Υπό το πρίσμα, λοιπόν, της ολοκλήρωσης του deal, η Alter Ego θα αποκτήσει το σύνολο της έκθεσής των τραπεζών στην Forthnet, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των μετατρέψιμων ομολογιών που κατέχουν. Ωστόσο, πολύ σημαντικό για το σχεδιασμό της Αlter Ego είναι το ύψος του ποσοστού της Forthnet που θα περάσει στον άμεσο έλεγχό της. Οι τράπεζες έχοντας ασκήσει μέρος των δικαιωμάτων που προέκυψαν ως κάτοχοι μετατρέψιμων ομολογιών της εισηγμένης, κατέχουν ένα ποσοστό της τάξης του 36,2% (η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει ποσοστό 13,69%, η Εθνική Τράπεζα ποσοστό 11,01%, η Alpha Bank ποσοστό 7,69% και η Attica Bank 3,81%). Εάν αποκτηθεί το σύνολο του ποσοστού αυτού, βάσει της νομοθεσίας ενεργοποιούνται οι διατάξεις για τη διενέργεια υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

Στην αγορά εκτιμούν ως ένα πιθανό σενάριο να αποκτηθεί ποσοστό κάτω του 33,3% ώστε να μη χρειαστεί να καταβληθούν επιπλέον κεφάλαια από την Alter Ego. Σημειώνεται πως στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet συμμετέχουν επίσης η Wind Ελλάς με ποσοστό 22,17%, ενώ η Vodafone εμφανίζεται να ελέγχει το 4,1%. Μέτοχοι, επίσης, είναι το κράτος της Τυνησίας, μέσω της Tunisia Telecom, TT ML Limited και GO Plc., με ποσοστό 15,19%, η Massar Investments LLC (συμφερόντων του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair) με 15,19% και το ΙΤΕ.

Πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία θεωρούν ασφαλές να ειπωθεί πως η στρατηγική του νέου αγοραστή θα ξεδιπλωθεί σταδιακά, κάτι που περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ακολούθως αύξηση κεφαλαίου προκειμένου αφενός θα ενισχύσει κεφαλαιακά τη Forthnet, ώστε να πληρούνται και συγκεκριμένοι όροι προς τις τράπεζες, αφετέρου να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή του σε περίπτωση που οι υπόλοιπο μέτοχοι δεν συμμετάσχουν. Ομοίως, υπάρχει και η οδός της προσέγγισης υφιστάμενων μετόχων της εταιρείας, προκειμένου να αποκτηθεί από την Alter Ego επιπλέον ποσοστού της Forthnet.

Συνέργιες

Την ίδια στιγμή στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς θεωρούν εξαιρετικά πρώιμη οποιαδήποτε συζήτηση ή σενάρια που έχουν αναπτυχθεί περί διαχωρισμού των τηλεπικοινωνιακών και των τηλεοπτικών δραστηριοτήτων της Forthnet από τον, δυνητικό, νέο ιδιοκτήτη. Κύκλοι κοντά στις Wind και Vodafone αναφέρουν κατηγορηματικά στο Capital.gr ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η παραμικρή προσέγγιση ή συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο μελλοντικά να αναλάβουν το τηλεπικοινωνιακό κομμάτι της Forthnet στο πλαίσιο συμφωνίας με την Alter Ego.

Ο νέο ιδιοκτήτης, ούτως ή άλλως, θα κληθεί να χειριστεί και άλλα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία, επανατοποθέτηση και ενίσχυση της ρευστότητας της Forthnet/Nova, σε ένα περιβάλλον έντασης του ανταγωνισμού, τόσο στην αγορά των telecoms, όσο και της τηλεοπτικής αγοράς. Η Forthnet όλο αυτό το διάστημα έχει πετύχει να διατηρήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα από ένα σημαντικό μέρος των εμπορικών ομάδων της Superleague, ανανέωσε με επιτυχία την αποκλειστική της συνεργασία με τη Superleague, καλύπτει το 16% της αγοράς (650.000 νοικοκυριά) και περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ορισμένες από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, διαθέτει σημαντικές συμβάσεις για τηλεοπτικό περιεχόμενο, ενώ ετοιμάζεται (το 2020) θα εισέλθει στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator – MVNO).

Με τα δεδομένα αυτά, το ενδιαφέρον της Alter Ego για τη Forthnet/Nova, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος του ομίλου συνολικά για τη μιντιακή αγορά δύνανται να "ξεκλειδώσει” σημαντικές συνέργειες. Με μια Forthnet υπό καθεστώς ρυθμισμένων και εξυπηρετούμενων δανείων, η Alter Ego αποκτά ένα πλήρως δομημένο τηλεοπτικό οργανισμό, πρόσβαση στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης και παράλληλα πρόσβαση σε premium τηλεοπτικό και αθλητικό περιεχόμενο.

Υπό την προϋπόθεση ότι ο όμιλος Alter Ego κινηθεί, όπως έχουν αναφέρει διάφορα δημοσιεύματα, και καταφέρει να αποκτήσει την ταινιοθήκη του Mega (σ.σ. θα πραγματοποιηθεί πλειστηριασμός σε ημερομηνία που αναμένεται), τότε – και με τη Nova στο δυναμικό του ομίλου - δημιουργείται ένας ισχυρότατος πόλος στην αγορά, ικανός να διαμορφώσει νέες ισορροπίες στην τηλεοπτική και διαφημιστική αγορά. Περαιτέρω, αναπτύσσονται συνέργιες αλλά και οικονομίες κλίμακος σε συνδυασμό με τον τηλεοπτικό σταθμό ΟΝΕ Channel που πρόσφατα έλαβε οριστική άδεια από το ΕΣΡ.

Υπό το πρίσμα των επερχόμενων εξελίξεων, πάντως, η μετοχή της Forthnet έχει ενισχυθεί στο Χρηματιστήριο κατά 40% σε διάστημα μικρότερο της εβδομάδας. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται πλέον στα 68 εκατ.ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text