Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πώς έφτασε η Aramco στην κορυφή της αγοράς πετρελαίου

Πώς έφτασε η Aramco στην κορυφή της αγοράς πετρελαίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς έφτασε η Aramco στην κορυφή της αγοράς πετρελαίου

Tο περασμένο Σάββατο, δέχθηκε πλήγματα χειρουργικής ακριβείας στις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της και βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινότητας, καθώς η παραγωγή της συνδέεται άρρηκτα με την παγκόσμια οικονομία. Γνωρίζει ασυνήθη δημοσιότητα τα τελευταία δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων βρίσκεται σε μια παρατεταμένη διαδικασία προετοιμασίας της αρχικής δημόσιας εγγραφής της σε δύο μεγάλα χρηματιστήρια, η οποία έχει επανειλημμένως αναβληθεί. Ο λόγος βέβαια για την Aramco, τη ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου της Σαουδικής Αραβίας, που μετά τα χτυπήματα του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις της προκαλεί κραδασμούς στην αγορά πετρελαίου.

Πρόκειται για την πλέον κερδοφόρο εταιρεία στον κόσμο, με κέρδη που το περασμένο έτος έφτασαν τα 111,1 δισ. δολάρια, όταν ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple συγκέντρωσε 59,5 δισ. δολάρια και η πετρελαϊκή ExxonMobil 20,8 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, κερδίζει περισσότερα από το άθροισμα κερδών τεσσάρων επιχειρηματικών κολοσσών και συγκεκριμένα των J.P. Morgan Chase, Alphabet, Facebook και ExxonMobil, που το 2018 συγκέντρωσαν μαζί 106 δισ. δολάρια. Παράγει, άλλωστε, περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη πετρελαϊκή και διαχειρίζεται τα τεράστια αποθέματα του βασιλείου των Σαούντ. Τα αποθέματά της υπολογίζονται σε περίπου 261,6 δισ. βαρέλια και η αξία της εκτιμάται πως κυμαίνεται από 2 έως 3 τρισ. δολάρια.

Αυτό σημαίνει πως όταν εισαχθεί τελικά η Aramco, θα πρόκειται για την  ακριβότερη αρχική δημόσια εγγραφή της ιστορίας και θα επισκιάσει τα κεφάλαια που άντλησαν με την εισαγωγή τους κολοσσοί όπως η Deutsche Telekom, το Facebook και η Enel. Αν, πάντως, είναι ευρέως γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί την παγκόσμια ενεργειακή υπερδύναμη, δεν είναι εξίσου αναγνωρίσιμη η σαουδαραβική πετρελαϊκή. Λίγοι γνωρίζουν, για παράδειγμα, πως η Aramco έχει τις ρίζες της στις προσπάθειες που κατέβαλαν Αμερικανοί επιχειρηματίες να εντοπίσουν πετρέλαιο στα χρόνια του Μεσοπολέμου, όταν είχε φτάσει στα ύψη η ζήτηση για «μαύρο χρυσό». Τότε η Σαουδική Αραβία, σήμερα ντε φάκτο ηγέτις του ΟΠΕΚ, ήταν ένα νεοπαγές κράτος που είχε δημιουργηθεί μόλις το 1932 και ουδείς γνώριζε αν υπήρχαν αποθέματα πετρελαίου στο υπέδαφός της.  Το 1933 η αμερικανική εταιρεία California Arabian Standard Oil Company, συνοπτικά CASOC, άρχισε να διεξάγει έρευνες στο υπέδαφος της Σαουδικής Αραβίας. Χρειάστηκαν εξορύξεις σε επτά διαφορετικές περιοχές επί σχεδόν μια πενταετία για να εντοπιστεί πετρέλαιο. Ηταν 4 Μαρτίου του 1938 όταν η εταιρεία ανακάλυψε σημαντικό όγκο πετρελαίου, κάνοντας, έτσι, το πρώτο βήμα για τη μετατροπή της Σαουδικής Αραβίας σε ένα από τα σπουδαιότερα ενεργειακά κέντρα στον πλανήτη. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, το πρώτο σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο σε άλλες χώρες. Η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη σημαντικού όγκου «μαύρου χρυσού» ήταν το 1941, και το 1944 η CASOC μετονομάστηκε σε Arabian American Oil Company, για συντομία Aramco. Μέσα στη δεκαετία του 1940 η Aramco αύξησε την παραγωγή της φτάνοντας το 1949 στο ιλιγγιώδες για τα τότε δεδομένα επίπεδο των 500.000 βαρελιών την ημέρα.

Σήμερα παράγει πάνω από 10 εκατ. βαρέλια «μαύρου χρυσού» την ημέρα. Σημείο-σταθμός στην πορεία της προς την κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ήταν το 1960 η ίδρυση του ΟΠΕΚ, που συσπείρωσε τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες πλην Ρωσίας και ΗΠΑ, με στόχο τον συντονισμό της παραγωγής. Στο μεταξύ η Aramco δεν βρισκόταν ακόμη στα χέρια του Ριάντ. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της άλλαξε το 1973, όταν η ηγεσία του βασιλείου εξαγόρασε το 25% της εταιρείας. Είχαν προηγηθεί ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος του Γιομ Κιπούρ και η στήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις αραβικές χώρες τότε, τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ αύξησαν δραματικά την τιμή του πετρελαίου που εξήγαν σε χώρες της Δύσης. Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε τότε την εθνικοποίηση της Aramco. Αύξησε, έτσι, το μερίδιό της στο 60% μέσα στο 1974 και το 1980 ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο. Η εταιρεία προσέλαβε την επωνυμία Saudi Aramco το 1988 έπειτα από σχετική απόφαση της ηγεσίας του Ριάντ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text