Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανάπτυξη άνω του 2% την επόμενη χρονιά «βλέπει» ο Στουρνάρας

Ανάπτυξη άνω του 2% την επόμενη χρονιά «βλέπει» ο Στουρνάρας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανάπτυξη άνω του 2% την επόμενη χρονιά «βλέπει» ο Στουρνάρας

Ανω του 2% εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας ότι θα κινηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2020, από 1,9% που εξακολουθεί να προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για φέτος, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να ξεπεράσει το 3% στο μέλλον.

Οι προσεκτικές αυτές προβλέψεις, τις οποίες διατύπωσε ο κεντρικός τραπεζίτης σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, συνδέονται με ένα περιβάλλον κινδύνων στο εξωτερικό, αλλά και με τον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας.

«Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω μιας συστημικής λύσης, επιστροφής των ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα, συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και μείωσης του κόστους δανεισμού της ελληνικής οικονομίας. «Σε ένα τέτοιο θετικό σενάριο», είπε, «ρυθμοί ανάπτυξης υψηλότεροι από τους προβλεπόμενους σήμερα, πάνω από 3%, μπορούν να επιτευχθούν μέσω αυξημένων επενδύσεων».

Ο κ. Στουρνάρας έκανε αναφορά και σε εσωτερικούς δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τις μειώσεις των συντάξεων και η προσφυγική κρίση.

Επίσης, μίλησε για μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, όπως το αρνητικό ισοζύγιο, η υψηλή ανεργία, η δημογραφική κρίση, οι αργοί ρυθμοί ψηφιακής ενσωμάτωσης, το τεράστιο επενδυτικό κενό που άφησε η κρίση. Το καθαρό επενδυτικό απόθεμα της Ελλάδας, είπε, υποχώρησε κατά 67,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2016. Για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα σε μία δεκαετία, χρειάζονται ρυθμοί αύξησης επενδύσεων 10% τον χρόνο και, εξαιρουμένων των κατοικιών, 5%. Ρυθμός υψηλός, αλλά εφικτός με βάση την ιστορική εμπειρία της Ελλάδας, είπε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019 θα επιτευχθεί, ενώ τάχθηκε υπέρ της μείωσής του, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, καθώς έχει μειωθεί το κόστος δανεισμού.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text