Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Νέες αψιμαχίες για τον έλεγχο της διοίκησης στην Creta Farms

Νέες αψιμαχίες για τον έλεγχο της διοίκησης στην Creta Farms

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέες αψιμαχίες για τον έλεγχο της διοίκησης στην Creta Farms

Καθοριστική για τη λειτουργία της Creta Farms το διάστημα μέχρι την είσοδο στην αλλαντοβιομηχανία νέου επενδυτή ήταν η χθεσινή γενική συνέλευση μετόχων, η οποία μέχρι αργά χθες το απόγευμα βρισκόταν σε εξέλιξη. Η μεγάλη διάρκεια της συνέλευσης οφείλεται στο γεγονός ότι για μία ακόμη φορά τα δύο αντίπαλα «στρατόπεδα», ήτοι οι αδελφοί Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης, διαγκωνίζονταν για το ποιος ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών, καθώς αυτό θα έκρινε και το εάν θα διατηρούσε τη διοίκηση της εταιρείας ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Μάνος Δομαζάκης ή θα επιστρέψει δριμύτερος ο εκδιωχθείς από το διοικητικό συμβούλιο Κωνσταντίνος Δομαζάκης.

Οι πληροφορίες και οι ενδείξεις που υπήρχαν από τη γενική συνέλευση μέχρι χθες το απόγευμα «έδειχναν», πάντως, αλλαγή των ισορροπιών υπέρ του Κωνσταντίνου Δομαζάκη. Ο τελευταίος, σημειωτέον, είναι αυτός που είχε ζητήσει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη θέμα ανάκλησης του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου και εκλογής νέου.

Το εάν θα υπάρξει νέα διοίκηση ή όχι και κατά πόσον η νέα διοίκηση έχει καλύτερη συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες αναμένεται να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις επόμενες εξελίξεις. Την ερχόμενη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για την Creta Farms και στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών είναι να έχει κατατεθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου –ει δυνατόν και νωρίτερα– στο δικαστήριο η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 δ του πτωχευτικού κώδικα. H προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών έληγε αρχικά στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά δόθηκε παράταση ύστερα από αίτημα ενδιαφερομένων. Εντύπωση, πάντως, την ίδια ώρα προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η διοίκηση της Creta Farms. Ο λόγος; Αφενός η εταιρεία υποστηρίζει ότι η σωτηρία της δεν περνάει απαραιτήτως από το άρθρο 106 και το πτωχευτικό δικαστήριο, αφετέρου, διότι ενημερώνει ότι η συμφωνία με τις τράπεζες για την ενεχυρίαση των μετοχών του Μάνο Δομαζάκη είναι για την ώρα προφορική.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί ένταξης της εταιρείας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, δεν υπάρχει επί του παρόντος επίσημη σχετική συζήτηση». Καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση των διαδικασιών που ακολουθούνται από τις τράπεζες, αλλά και από την ΕΥ, η οποία έχει αναλάβει την εξεύρεση επενδυτή, αναφέρουν ότι το μοντέλο που προκρίνεται για τη σωτηρία της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας είναι το άρθρο 106 δ του πτωχευτικού κώδικα. Βάσει αυτού θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία, στην οποία θα μεταβιβασθεί το ενεργητικό της Creta Farms και ίσως και μέρος των υποχρεώσεών της.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμφωνίας ενεχυρίασης των μετοχών, το γεγονός ότι αρκετές ημέρες μετά η συναίνεση είναι προφορική δείχνει εν μέρει ευθύνη των τραπεζών και επίσης καθυστέρηση στην έγκριση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, για τη λειτουργία της επιχείρησης μέχρι την είσοδο σε αυτή νέου επενδυτή. Στους επενδυτές που φέρεται να πήραν τον φάκελο με τους όρους του διαγωνισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως ότι θα καταθέσουν και προσφορά, περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες οι ακόλουθοι:  το αμερικανικό fund HIG Capital, η Virtus International Partners (επενδυτικό κεφάλαιο που ιδρύθηκε από τον Λ. Παπακωνσταντίνου με κεφάλαια Ελλήνων και ξένων επενδυτών), η Νίκας (ελέγχεται από την Chipita του Σπ. Θεοδωρόπουλου), η VNK Capital (η γνωστή εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών της οικογένειας Κάτσου), η Sandton Capital, η Strategic Initiatives Foods (ελέγχει τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη), ο επιχειρηματίας Θ. Δουζογλου (η πρότασή του υποστηρίζεται από τον Κ. Δομαζάκη) και ο επιχειρηματίας Στέφανος Παντελιάδης, επικεφαλής της εταιρείας τυροκομικών προϊόντων Optima.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text