Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Θεσμοί: Ταχύτερη μείωση των NPLs - Υποστήριξη στο "Ηρακλής"

Θεσμοί: Ταχύτερη μείωση των NPLs - Υποστήριξη στο "Ηρακλής"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θεσμοί: Ταχύτερη μείωση των NPLs - Υποστήριξη στο "Ηρακλής"

Της Νένας Μαλλιάρα

Σήμα στις τράπεζες να τρέξουν πολύ γρηγορότερα τις κινήσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων και πλήρη υποστήριξη στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη συστημική αντιμετώπιση του προβλήματος των NPLs, έδωσαν οι Θεσμοί στις συναντήσεις τους με τις τράπεζες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το ΤΧΣ.

Οι εκπρόσωποι Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ έθεσαν στην κορυφή της ατζέντας τους για τα τραπεζικά το θέμα της επιτάχυνσης στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διακείμενοι άκρως θετικά στο σχέδιο "Ηρακλής" που προωθεί η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των τραπεζικών ισολογισμών από NPLs ύψους 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Θεσμοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη στρατηγική συνολικά για το τραπεζικό σύστημα, με αιχμή την προώθηση του σχεδίου "Ηρακλής" και την δέσμευση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών σε μονοψήφιο ποσοστό.

Μάλιστα, ενημερώθηκαν για το ότι το σχέδιο "Ηρακλής" θα έχει και δεύτερη φάση με στόχο την πλήρη εξυγίανση και κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος.

Στην πρώτη του φάση, το σχέδιο "Ηρακλής" αναμένει την έγκριση του Κολλεγίου των Επιτρόπων και την υπογραφή της επιτρόπου Μ. Βεστάγκερ το αμέσως προσεχές διάστημα. Στο Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του εφαρμοστικού νόμου ώστε αμέσως μόλις το σχήμα του ελληνικού APS λάβει το πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές αρχές, ο σχετικός νόμος να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Η προοπτική της λειτουργίας του σχεδίου "Ηρακλής" επέτεινε τις επισημάνσεις των Θεσμών στις διοικήσεις των τραπεζών για το ότι πρέπει να σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την συστημική λύση που θα έχουν στη διάθεσή τους και παράλληλα να ενισχύσουν τις δικές τους πρωτοβουλίες.

Το ενδιαφέρον των Θεσμών δεν περιορίζεται μόνο στο ποσοτικό σκέλος της μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά και στο ποιοτικό. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι Θεσμοί ανέφεραν στις τράπεζες ότι πρέπει να κινηθούν πιο αποφασιστικά στο σκέλος των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, αυξάνοντας τους πλειστηριασμούς για όσους δανειολήπτες κρίνονται μη συνεργάσιμοι ή μη βιώσιμοι.

Όπως έγραψε το Capital.gr, οι Θεσμοί ζητούν από τις τράπεζες να έχουν προχωρήσει σε ένα τελικό "ξεκαθάρισμα" των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, έτσι ώστε από το 2020 να ρίξουν το κύριο βάρος τους στο πώς θα χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της Οικονομίας, με νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο αυτό, έδωσαν έμφαση στην πρόοδο του πρόσφατου νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας στις τράπεζες ότι ο  νόμος αυτός και όποια άλλα εργαλεία "εκτάκτου χαρακτήρα" έχουν δημιουργηθεί, θα πρέπει να λειτουργήσουν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, χωρίς να συζητούνται παρατάσεις που θα υποδαύλιζαν τον ηθικό κίνδυνο και να "ενοποιηθούν" σε ένα νέο ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο.

Οι Θεσμοί τόνισαν, τέλος,  στις τράπεζες ότι πρέπει να εστιάσουν εφεξής στην υποστήριξη της ανάπτυξης της Οικονομίας, καθώς και στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους, δεδομένου ότι το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Προς αυτή την κατεύθυνση έθιξαν και το θέμα της περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text