Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Φορολογικό νομοσχέδιο: Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φορολογικό νομοσχέδιο: Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ

Πάνω από 100 άρθρα θα περιλαμβάνει το φορολογικό υπερνομοσχέδιο που «χτίζει» αυτήν την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να φτάσει στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που το κόστος τους- περίπου 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών- αποτελεί ένα από τα βασικά πεδία διαβούλευσης με τους Θεσμούς για τον Προϋπολογισμό του 2020. «Το πακέτο της ΔΕΘ σε κάθε περίπτωση θα είναι μέσα στον Προϋπολογισμό» διαβεβαίωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο μένουν να αποτυπωθούν στο χαρτί βασικές λεπτομέρειες αυτών των ελαφρύνσεων, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την κλίμακα των φυσικών προσώπων.

Οι βασικές παρεμβάσεις για την επόμενη χρονιά αφορούν:

στη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% (χρήση 2019)

στη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%

στην εισαγωγή νέου συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών

στη διατήρηση του αφορολογήτου και στην προσαύξηση του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί

στην αναστολή ΦΠΑ και Φόρου Υπεραξίας ακινήτων για μια 3ετία

στην έκπτωση του 40% των δαπανών αναβάθμισης κτιρίων

στη μείωση του ΦΠΑ (από 24% στο 13%) για βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, κράνη

Οι παραπάνω διατάξεις θα καταλαμβάνουν, όμως, ένα ελάχιστο μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου. Η αγορά για παράδειγμα, αναμένει τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της Golden Visa, καθώς φαίνεται ότι εξετάζεται η διεύρυνση των assets που μπορούν να οδηγήσουν στην άδεια παραμονής π.χ. με συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εταιριών ή με καταθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών. Παρεμβάσεις αναμένονται, επίσης, στο πλαίσιο για το leasing, όπως επίσης στη φορολόγηση των παροχών σε είδος που κάνουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.

Ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Το νομοσχέδιο θα έχει και απλοποιήσεις στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, οι οποίες θα συμπληρώσουν τις απλοποιήσεις αδειοδότησης, που συμπεριλαμβάνει το Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο και ήδη η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ να «τρέξουν» τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, δίνει το στίγμα.

Αιχμή του δόρατος του πολυνομοσχεδίου θα είναι η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που θα παίξουν και το ρόλο του αμορτισέρ, στην περίπτωση που προκύψει κάποιο «κενό» στις διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς για τον Προϋπολογισμό. Αυτή είναι, τουλάχιστον, η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, που έχει ήδη προχωρήσει σε αποτίμηση του δημοσιονομικού οφέλους από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η μείωση του ορίου για υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές από τα 500 ευρώ στα 300 ή στα 200 ευρώ, είναι μια μόνο σκέψη, ενώ πάντα υπάρχει στο τραπέζι η πιο στενή σύνδεση του αφορολογήτου με τις ηλεκτρονικές δαπάνες.

Πηγή: www.economistas.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text