Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | "Πιστοποιήθηκε" το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα - "Mαχητός" ο στόχος του 2020

"Πιστοποιήθηκε" το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα - "Mαχητός" ο στόχος του 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Πιστοποιήθηκε" το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα - "Mαχητός" ο στόχος του 2020

Της Δήμητρας Καδδά

Εποικοδομητικές χαρακτήρισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των Θεσμών τις συζητήσεις που είχαν με κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα. Ο λόγος για το κλίμα όπως αυτό μεταφέρθηκε χθες στη σύνοδο του Euroworking Group στην οποία συζητήθηκε και το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, μία κίνηση η οποία πλέον δρομολογείται καθώς δεν εκφράστηκε αντίρρηση από καμία πλευρά.

Στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την 4η αξιολόγηση κατεγράφη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και η ανάγκη να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. Έμφαση δόθηκε στις παρεμβάσεις που εκκρεμούν στο τραπεζικό πεδίο με την κυβέρνηση να ανάγει το θέμα ως την επόμενη προτεραιότητα σε νομοθετικό πεδίο με επίκεντρο το APS του οποίου η έγκριση αναμένεται από την Κομισιόν, αλλά και στο σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Περιθώριο να κλείσει το κενό

Στο δημοσιονομικό πεδίο επιβεβαιώθηκε το δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1 δισ. ευρώ για το 2020,  αλλά οι δανειστές εξέφρασαν τη θέση πως  μπορεί η εκτίμηση αυτή να αλλάξει. Αναφέρθηκαν σε συγκλίσεις που ήδη έγιναν (σε σχέση με την αρχική τους εκτίμηση για το 2020), αλλά και σε νεότερα στοιχεία που αναμένουν για την πορεία των εσόδων αλλά και του ΑΕΠ το 2020.  Σημειώνεται ότι η Ελληνική πλευρά επιχειρηματολογεί ότι μπορεί να καταστεί εφικτός ένας ρυθμός ανάπτυξης περί το 3%, ενώ θεωρεί ότι η εισπραξιμότητα των εσόδων θα αυξηθεί όχι μόνο λόγω της ανάπτυξης και της μείωσης των φορολογικών βαρών, αλλά και των παρεμβάσεων οι οποίες δρομολογούνται (όπως είναι οι αλλαγές στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και άλλες πρωτοβουλίες).

Επίσης, από την πλευρά των εκπροσώπων των Θεσμών έγινε σαφές ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για συγκλίσεις. Το πρώτο ορόσημο είναι η αποστολή του σχεδίου Προϋπολογισμού στις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στο πλαίσιο της αξιολόγησης που διεξάγει για όλα τα κράτη μέλη για τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου).

Ωστόσο, συγκλίσεις μπορούν να γίνουν και αργότερα, έως την τελική έκδοση του πορίσματος η οποία αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, όταν θα πρέπει να κατατεθεί και στη Βουλή το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι εκ των προτέρων, ως ορόσημο για τη τελική πολιτική συμφωνία αναφορικά με την Τέταρτη αξιολόγηση έχει ορισθεί το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Επικύρωση του στόχου του 2019

Χθες ήρθε και μία καλή είδηση στο δημοσιονομικό πεδίο, αυτή τη φορά από το ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Δηλαδή από το όργανο που έχει  δημιουργηθεί βάση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και πιστοποιεί τα δημοσιονομικά κάθε χώρας.

Στη τριμηνιαία του έκθεση, έκανε σαφές πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% φέτος είναι επιτεύξιμος.

Κοινή δήλωση θεσμών για πρόοδο

Σε ανάλογα θετικά σχόλια προέβησαν χθες οι θεσμοί και κατά την καθιερωμένη κοινή δήλωσή τους που ακολουθεί κάθε αποστολή στην Αθήνα. Όπως επεσήμαναν  "κατά την αποστολή πραγματοποιήθηκαν παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση, με την πρόοδο που έχει σημειωθεί και με τις κύριες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς και με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης".  Εξήγησαν ότι "με βάση την ολοκλήρωση των συμφωνημένων δεσμεύσεων, η Ευρωομάδα θα μπορεί να στηριχτεί στην έκθεση (του Νοεμβρίου για την 4η αξιολόγηση) προκειμένου να αποφασίσει τη μεταφορά ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας".

Σήμερα ολοκληρώνονται οι συναντήσεις του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο βρισκόταν στην Αθήνα από τη Δευτέρα στο πλαίσιο της συλλογής στοιχείων για την ετήσια έκθεση που συγγράφει με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του (δηλαδή την ετήσια έκθεση που διαμορφώνει για όλα τα κράτη – μέλη).

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text