Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | «Πάνω από τον πήχη» η Viohalco

«Πάνω από τον πήχη» η Viohalco

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Πάνω από τον πήχη» η Viohalco

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά του ομίλου κόντρα στη στασιμότητα που καταγράφεται στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η πορεία των επιμέρους κλάδων.

Άνοδο κύκλου εργασιών κατά 1% και λειτουργικής συγκρίσιμης κερδοφορίας κατά 9% σημείωσε κατά το α' εξάμηνο ο όμιλος Viohalcο, προβάλλοντας ισχυρή άμυνα απέναντι στη στασιμότητα-προβληματισμό που εμφανίζει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Το +9% στο προσαρμοσμένο EBITDA δεν ήταν αποτέλεσμα παράλληλης πορείας όλων των κλάδων δραστηριοποίησης του ομίλου καθώς:

Ξεχώρισε για την ανάπτυξή του ο κλάδος των καλωδίων, ο οποίος έχει κλεισμένα συμβόλαια που εξασφαλίζουν full capacity έως και τον Σεπτέμβριο του 2020.

Εξασφαλισμένη πλήρη παραγωγική δυναμικότητα για πολλούς μήνες έχουν και τα Σωληνουργεία Κορίνθου, τα οποία μάλιστα διεκδικούν και νέες συμβάσεις.

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις Αλουμινίου. Γενικότερα η ολοένα και μεγαλύτερη στροφή της αγοράς προς το συγκεκριμένο μέταλλο (οικολογικές επιδράσεις) ανοίγει θετικές προοπτικές για τον εισηγμένο όμιλο, ιδίως όταν από το 2020 υλοποιούμενη επένδυση θα αυξήσει κατά πολύ την παραγωγική δυναμικότητα στον συγκεκριμένο τομέα.

Αρκετά καλά σε επίπεδο ζήτησης είναι τα πράγματα και για τα προϊόντα χαλκού παρά την πτώση που εμφανίζει η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

Αντίθετα πονοκέφαλο για τον όμιλο προκαλεί η διεθνή κατάσταση στον τομέα του χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ) καθώς οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες στην αγορά. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται σημάδια ορατής βελτίωσης της κατάστασης.

Σχετικά με τον κλάδο ακινήτων, μέσα στο έτος θα συσταθεί η Noval ΑΕΑΠ και από εκείνο το χρονικό σημείο η εταιρεία έχει χρονικό περιθώριο δύο ετών προκειμένου να εισαχθεί στο ΧΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση προτίθεται πρώτα να προχωρήσει σε επενδύσεις-αναπτύξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο και στη συνέχεια να επιχειρήσει την ένταξή της στο ΧΑ. Επί του παρόντος πάντως βλέπει τα εμπορικά της κέντρα και το ξενοδοχείο να ανεβάζουν τις επιδόσεις τους.

Κατά το πρώτο εξάμηνο ο καθαρός δανεισμός της Viohalco διατηρήθηκε περίπου σταθερός (1,65 δισ. ευρώ) παρά την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων. Στόχος του Ομίλου είναι η συνέχιση της αύξησης του προσαρμοσμένου EBITDA και στο μέλλον (μετά το +9% του πρώτου εξαμήνου), προκειμένου ο δείκτης καθαρό χρέος προς EBITDA να συνεχίσει την αποκλιμάκωσή του.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text