Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τέσσερα «κλειδιά» για υπέρβαση του στόχου μείωσης των NPEs

Τέσσερα «κλειδιά» για υπέρβαση του στόχου μείωσης των NPEs

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τέσσερα «κλειδιά» για υπέρβαση του στόχου μείωσης των NPEs

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να υπερβούν τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) έως τα τέλη του 2021 εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου, σε ομιλία του σε διεθνής ημερίδα στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της ετήσιας διεθνούς διοργάνωσης χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Sibos.

Οπως σημείωσε, μετά τις τεράστιες σωρευτικές απώλειες τα προηγούμενα χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία. Καθώς η οικονομία και οι εισροές επενδύσεων ανακάμπτουν, η κερδοφορία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου, υπάρχουν ακόμη αρκετά που πρέπει να γίνουν και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθεί να είναι η επιτυχής διαχείριση του υψηλού αποθέματος των NPLs και NPEs. Σε αυτό το μέτωπο πάντως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι σημαντική, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επίπεδα NPEs από τα 107,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016 στα 78 δισ. ευρώ ή το 45% των συνολικών δανείων στο β΄ τρίμηνο του 2019. Εως τα τέλη του 2021, έχουν θέσει στόχο να μειώσουν το απόθεμα των NPEs περίπου κατά 30 δισ. ευρώ, με τον δείκτη NPEs να υποχωρεί κάτω του 20% των συνολικών δανείων, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΤ. «Ωστόσο υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να περιμένουμε υπεραπόδοση σε σχέση με αυτούς τους στόχους», όπως τόνισε, παραθέτοντας τους εξής τέσσερις: 1) η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι στην κορυφή της ατζέντας της νέας κυβέρνησης, 2) μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων οι οποίες έχουν στόχο να ενισχύσουν την ανάπτυξη και έχουν ήδη ανακοινωθεί, 3) οι τιμές των ακινήτων επιταχύνονται με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο και 4) το σχέδιο APS του ΤΧΣ αναμένεται να εγκριθεί σύντομα.

Ο κ. Χαντζηνικολάου σημείωσε παράλληλα πως οι επιπτώσεις των βελτιωμένων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας δεν σταματούν στις ελληνικές τράπεζες. Οι συνέπειες είναι θετικές και για την ελληνική κεφαλαιαγορά, με την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου να έχει ανακάμψει στα 57,4 δισ. ευρώ, η οποία είναι κοντά στα επίπεδα του 2013 και στα 66,6 δισ. ευρώ, με τα επίπεδα του 2013 να είναι τα δεύτερα υψηλότερα από το 2010.

Σημειώνεται πως στο Sibos, οι εκπρόσωποι των συστημικών ελληνικών τραπεζών, του Χρηματιστηρίου και της EBRD παρουσίασαν, σε ένα κοινό 120 συμμετεχόντων από 40 διεθνείς οργανισμούς, τους λόγους για τους οποίους το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η κεφαλαιαγορά εισέρχονται σε μια νέα, γεμάτη προκλήσεις αλλά περισσότερο αισιόδοξη περίοδο.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text