Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΗΠΑ: Ο Τραμπ απαιτεί να συναντηθεί με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απαιτεί να συναντηθεί με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απαιτεί να συναντηθεί με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες Κυριακή ότι δικαιούται να "συναντηθεί" με τον ανώνυμο μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που υπέβαλε την καταγγελία σχετικά με τους χειρισμούς του Ρεπουμπλικάνου αρχηγού του Κράτους έναντι της Ουκρανίας, υπόθεση που πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας και οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στην έναρξη έρευνας που ίσως οδηγήσει στην παραπομπή του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

"Όπως κάθε Αμερικανός, έχω δικαίωμα να συναντήσω αυτόν που με κατηγορεί, ειδικά διότι αυτός ο κατήγορος, ο αποκαλούμενος "μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος”, παρουσίασε μια τέλεια συζήτηση με έναν ξένο ηγέτη με εντελώς ανακριβή και κάλπικο τρόπο", ανέφερε ο Τραμπ στην πρώτη μιας ως συνήθως καταιγιστικής σειράς αναρτήσεών του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στις αναρτήσεις που ακολούθησαν, ο μεγιστάνας απαίτησε να συναντηθούν μαζί του "όλοι" όσοι ενημέρωσαν τον καταμηνυτή ατασθαλιών, αλλά και να προσαχθεί για ανάκριση ο βουλευτής των Δημοκρατικών Άνταμ Σιφ, ο οποίος χειρίζεται την έρευνα σε βάρος του, για "απάτη" και "προδοσία".

"Κατασκόπευε αυτό το πρόσωπο τον πρόεδρο των ΗΠΑ;" απαίτησε να μάθει ο Τραμπ, πληκτρολογώντας τη λέξη "κατασκόπευε" με κεφαλαία για έμφαση, όπως το συνηθίζει. Αυτό θα έχει "μεγάλες συνέπειες!", συμπλήρωσε.

Το ξέσπασμα του Ρεπουμπλικάνου ακολούθησε την έναρξη της έρευνας σε βάρος του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και τη μετάδοση από το CBS χθες Κυριακή δημοσκοπησης που κατέδειξε πως μια μικρή πλειοψηφία των Αμερικανών — το 55% του δείγματος — τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται η καταγγελία του καταμηνυτή ατασθαλιών, που ερίζει ότι ο Τραμπ άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ώστε να φροντίσει να εκθέσει τον πολιτικό του αντίπαλο και διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών ώστε να είναι ο υποψήφιός τους στις προεδρικές εκλογές του 2020, τον Τζο Μπάιντεν.

Κατά την καταγγελία, ο Τραμπ απείλησε να αναστείλει ή ακόμη και να ακυρώσει τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για να πιέσει τον Ζελένσκι να διατάξει να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ.

Ο/η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος πιστεύεται ότι εργάζεται σε κάποια από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η ταυτότητά του/της δεν έχει αποκαλυφθεί.

Οπαδοί του προέδρου και στελέχη της κυβέρνησής του εμφανίστηκαν σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές για να τον υποστηρίξουν, καθώς η σύγκρουσή του με τους Δημοκρατικούς πλησιάζει στην κορύφωσή της.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ και κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της Ουκρανίας, συνέχισε να προβάλλει αναπόδεικτους ισχυρισμούς πως ο Τζο Μπάιντεν απαιτούσε την καθαίρεση ουκρανού εισαγγελέα για να προστατεύσει τον γιο του.

Ο Τζουλιάνι τόνισε πως δεν έχει πρόθεση να συνεργαστεί με τον βουλευτή Σιφ.

"Δεν θα συνεργαστώ με τον Άνταμ Σιφ. Νομίζω ότι ο Άνταμ Σιφ πρέπει να καθαιρεθεί", δήλωσε ο Τζουλιάνι στην εκπομπή "This Week" του ABC, πριν αργότερα πει ότι θα δεχόταν να "εξετάσει" το ενδεχόμενο να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής της οποίας είναι επικεφαλής ο Σιφ μόνο εάν το εγκρίνει ο εντολέας του.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ έστρεψε τα δικά του πυρά εναντίον της ακεραιότητας του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για "πράκτορα του βαθέος κράτους". Χαρακτήρισε "ατυχές" το ότι τα μέσα ενημέρωσης "συνεχίζουν να περιγράφουν αυτό το πρόσωπο ως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, τιμή που δεν του αξίζει", πρόσθεσε ο Μίλερ μιλώντας στο Fox News.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text