Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ξεπερνάει τα €5,5 δισ. το ανεκτέλεστο των 4 μεγάλων τεχνικών ομίλων

Ξεπερνάει τα €5,5 δισ. το ανεκτέλεστο των 4 μεγάλων τεχνικών ομίλων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξεπερνάει τα €5,5 δισ. το ανεκτέλεστο των 4 μεγάλων τεχνικών ομίλων

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Βελτιωμένες επιδόσεις κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο οι τέσσερις μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άβαξ και Intrakat, οι οποίοι διαθέτουν συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων και προς υπογραφή έργων της τάξης των 5,6 δισ. ευρώ. Τα βλέμματα πάντως, της κατασκευαστικής αγοράς είναι στραμμένα στην ολοκλήρωση της δημοπράτησης μεγάλων έργων υποδομής, όπως η γραμμή 4 του Μετρό, όπου η πρόοδος είναι αργή. Πώς διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις των τεχνικών ομίλων το πρώτο εξάμηνο;

Ελλάκτωρ

Ο κατασκευαστικός όμιλος εμφανίζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 1,068 δισ. ευρώ, διαθέτοντας νέες προς υπογραφή συμβάσεις ύψους 1,042 δισ. ευρώ, με το 53% αυτών να είναι εκτός Ελλάδας. Ταυτόχρονα, η διεθνής δραστηριότητα αντιπροσωπεύει το 54% των εσόδων της κατασκευής.

Το πρώτο εξάμηνο ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε σε 705,1 εκατ. ευρώ από 922,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 5,7 εκατ. ευρώ από ζημιές της τάξης των 31 εκατ. ευρώ. Ακόμη, ο εισηγμένος όμιλος παρουσίασε κέρδη προ φόρων 29,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 11,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018, με τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφώνονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ από περίπου 480 εκατ. ευρώ τέλη 2018.

Όπως ανέφερε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, η αναδιάρθρωση της Ελλάκτωρ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προς την κατεύθυνση αυτή έως το τέλος της χρονιάς θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων της (όπως και των εταιρειών Άκτωρ Παραχωρήσεις και Άκτωρ) συνολικού ύψους 582,6 εκατ. ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ό όμιλος διαθέτει ανεκτέλεστο συνολικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, με ποσό 500 εκατ. ευρώ να αντιστοιχεί σε έργα εκτός Ελλάδας. Ξεχωρίζουν η κατασκευή της β’ φάσης της μαρίνας στην Αγία Νάπα, συνολικού προϋπολογισμού 164 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την κατασκευή δίδυμων πύργων, συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών και εμπορικών καταστημάτων. Στα έργα εξωτερικού ανήκουν ακόμη αεροδρόμια, οδικοί άξονες και μαρίνες σε Κύπρο, Σερβία, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εισηγμένη κατά το πρώτο εξάμηνο υπέγραψε συνολικά νέα έργα αξίας 661 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως ανέφερε, χθες, σε τηλεδιάσκεψη, ο επικεφαλής της Γιώργος Περιστέρης η εταιρεία διαθέτει επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ στη γραμμή εκκίνησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται, με την ολοκλήρωση του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου που εκκρεμεί επί χρόνια, τα δύο έργα αντλησοταμίευσης σε Αμφιλοχία και Αμάρι Κρήτης, συνολικού ύψους 780 εκατ. ευρώ. Όπως και επιπλέον επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και η νέα μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, καθαρής ισχύος 660 MW στην Κομοτηνή, που αποτελεί επένδυση 300 εκατ. ευρώ.

Με τον όμιλο να δίνει έμφαση στον τομέα παραχωρήσεων, το σύνολο των ετήσιων μερισμάτων υπολογίζεται σε 90 εκατ. ευρώ, αφότου το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης τεθεί στη φάση της λειτουργίας. Το ποσοστό της εισηγμένης στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία του αεροδρομίου Καστελίου θα διαμορφώνεται σε 32,46%, κατά την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης, όπως έγινε γνωστό χθες. Εν γένει, οι παραχωρήσεις και οι ΑΠΕ συνεισέφεραν στην αύξηση των κερδών προ φόρων του ομίλου κατά 63,1% ‘α εξαμήνου, στα 52,2 εκατ. ευρώ, αντισταθμίζοντας την υποχώρηση των εσόδων από κατασκευές.

Σχετικά με την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα "Πτολεμαϊδα 5" της ΔΕΗ, ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για την ΤΕΡΝΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "η εταιρεία συνεχίζει σε συνεργασία με την ΔΕΗ τις εργασίες με στόχο την παράδοση της μονάδας σε λειτουργία στις αρχές του 2021, με βάση τον προγραμματισμό". Στην κατασκευαστική, πάντως, έχουν τα βλέμματα στραμμένα και στην έκβαση του διαγωνισμού της ερχόμενης Παρασκευής, για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο (IRC) στο Ελληνικό, έχοντας συμπράξει με την αμερικανική Mohegan για τη διεκδίκηση του έργου.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αύξησε τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σε 27,3 εκατ. ευρώ έναντι 7,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Άβαξ

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων του ομίλου, ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ (έναντι 1 δισ. στο τέλος του 2018). Η Άβαξ έχει ιδρύσει την Avax Middle East, η οποία δραστηριοποιείται σε Μέση Ανατολή και Περσικό Κόλπο, εμφανίζοντας ανεκτέλεστο 361 εκατ. ευρώ. Ο προβλεπόμενος κύκλος εργασιών της Avax ME τοποθετείται σε 200 εκατ. δολάρια, με ένα από τα μεγαλύτερα έργα στα οποία καθίσταται μέτοχος πλειοψηφίας ο όμιλος, μέσω της Avax ME, να αφορά Qatar Foundation Stadium στο Κατάρ. Μέχρι σήμερα, στο έργο συνολικού κατασκευαστικού αντικειμένου 650 εκατ. δολ. ο όμιλος είχε ποσοστό 24%.

Η Άβαξ βελτίωσε τα μεγέθη της το πρώτο εξάμηνο, εμφανίζοντας κέρδη μετά φόρων 8,8 εκατ. ευρώ (από 119,9 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018) και κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων ύψους 36,4 εκατ. ευρώ από 21,6 εκατ. ευρώ. Ενίσχυσε ακόμη τον τζίρο σε 315 εκατ. ευρώ από 298,9 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 15,1 εκατ. ευρώ από 4,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Άβαξ, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ ύψους 20 εκατ. ευρώ, θα περάσει στον έλεγχο της οικογένειας Ιωάννου.

Intrakat

Ο όμιλος διαθέτει ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων 394 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προς υπογραφή έργα 143 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο παρουσίασε πωλήσεις 124,2 εκατ. ευρώ έναντι 79,9 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018 (+55,2%), ενώ τα κέρδη Ebitda διαμορφώθηκαν σε 8 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. ευρώ (+36,1%). Ακόμη, τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν σε 3,1 εκατ. ευρώ από 1,85 εκατ. ευρώ, με τα αποτελέσματα μετά φόρων να διαμορφώνονται σε 1,27 εκατ.ευρώ από 1,14 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text