Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αύξηση 15% στα EBITDA αναμένει το 2019 ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης

Αύξηση 15% στα EBITDA αναμένει το 2019 ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση 15% στα EBITDA αναμένει το 2019 ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Διψήφια ανάπτυξη σε επίπεδο EBITDA αναμένει ο Όμιλος Πλαστικά Κρήτης για το σύνολο του 2019. Υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός στη διάρκεια του έτους, η διοίκηση του ομίλου που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εγχώριους παραγωγούς πλαστικών προϊόντων για βιομηχανική και αγροτική χρήση, με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, εκτιμά πως η ανάπτυξη των EBITDA θα ανέλθει στα επίπεδα του 15%, συνεπικουρούμενη από τις νέες επενδύσεις που υλοποιούνται.

Ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ο Όμιλος εμφάνισε κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 27 εκατ. ευρώ. Με βάση την εκτίμηση της διοίκησης, στο σύνολο του έτους τα EBITDA θα ανέλθουν στα επίπεδα τω 55 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, στο σύνολο της χρήσης τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων του Ομίλου μειώθηκαν κατά 2,59% (από 48,9 σε 47,6 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, πέρυσι υπήρξε μια σταθεροποίηση στην πορεία της εταιρείας και του ομίλου σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, καθώς δεν προστέθηκε νέα παραγωγική δυναμικότητα που θα επέτρεπε σημαντική αύξηση των πωλήσεων.

Αντίθετα, στην εφετινή χρήση η εταιρεία έχει θέσει σε λειτουργία νέες γραμμές παραγωγής, ευνοούμενη παράλληλα από την πορεία των τιμών των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ευνοϊκή ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, στοιχεία που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά της. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο ξεκίνησε η λειτουργία της δεύτερης γραμμής παραγωγής πλαστικών φύλλων 7-στρώσεων στο Ηράκλειο, επένδυση που αύξησε τη δυναμικότητα παραγωγής του τομέα κατά 30% και ενισχύει σημαντικά την αύξηση των πωλήσεων.

Στη Γαλλία επίσης ξεκίνησε νέα γραμμή παραγωγής πλαστικών φύλλων 5-στρώσεων (αντικαθιστά παλαιό συγκρότημα παραγωγής) που αυξάνει τη δυναμικότητα της τοπικής θυγατρικής εταιρείας και παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής νέων προϊόντων. Παράλληλα, βρίσκονται σε φάση εγκατάστασης 5 γραμμές παραγωγής σε εργοστάσιο στην Πολωνία (2 νέες και 3 από μεταφορά) με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας σε έγχρωμα master batch (πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών, για τον χρωματισμό και βελτίωση ιδιοτήτων των πλαστικών προϊόντων).

Κίνα

Σε ό,τι αφορά την επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ στην Κίνα για τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας master batches και ειδικών φύλλων θερμοκηπίων, η έναρξη λειτουργίας αναμένεται στις αρχές του 2021. Η εταιρεία υπέγραψε συμβόλαιο και έδωσε εγγύηση για την αγορά οικοπέδου 46,6 στεμμάτων στη βιομηχανική περιοχή Hexian Jiangbei Wujiang New Area της επαρχίας Anhui, όπου και θα δημιουργηθεί η νέα μονάδα.

Η επέκταση στην Κίνα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού της Πλαστικά Κρήτης. Μέσω της δημιουργίας σύγχρονων μονάδων παραγωγής masterbatches σε αναπτυσσόμενες χώρες επιτυγχάνει γρήγορη τοπική εξυπηρέτηση ενώ δημιουργεί και δίκτυο πώλησης για προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα η Πλαστικά Κρήτης έχει υλοποιήσει τέτοιες επενδύσεις στη Ρουμανία, την Πολωνία, την Τουρκία και τη Ρωσία.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text