Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Το ισχυρό δολάριο ο μεγάλος πονοκέφαλος για Τραμπ και Fed

Το ισχυρό δολάριο ο μεγάλος πονοκέφαλος για Τραμπ και Fed

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το ισχυρό δολάριο ο μεγάλος πονοκέφαλος για Τραμπ και Fed

Η αμερικανική οικονομία φαίνεται να είναι η μόνη στον βιομηχανικά αναπτυγμένο κόσμο που εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια υγείας. Έχει κατεβάσει μεν ταχύτητα, υπό την πίεση των εμπορικών αντιπαραθέσεων, αλλά δεν απειλείται με ύφεση όπως η Ευρωζώνη, ούτε χαλαρώνει δραστικά την χαλαρή νομισματική πολιτική όπως η Αυστραλία και άλλες χώρες. Σε αυτό το περιβάλλον έχουμε μία μαζική στροφή των επενδυτών στο αμερικανικό δολάριο, που προκαλεί εντονότατο εκνευρισμό στην κυβέρνηση Τραμπ.

Είναι σαφές πως ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει το ισχυρό δολάριο περισσότερο ως ένα «βαρίδι» στην ανάπτυξη και στις προοπτικές επανεκλογής του στο Λευκό Οίκο το 2020, παρά ως απόδειξη της οικονομικής επιτυχίας. Για αυτό και ζητεί επιτακτικά από την Federal Reserve, ακόμη και με ευθείες προσβολές προς τον επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, να μειώσει αισθητά τα επιτόκια.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις, αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι διπλάσιοι εκείνων της ζώνης του ευρώ και η ανεργία σε ιστορικό ναδίρ. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να αγνοήσει ότι ακριβώς αυτά τα δύο στοιχεία, σε συνδυασμό με την ευρύτερη στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια, έχουν απογειώσει το δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα σκαρφάλωσε σήμερα, Τρίτη, σε υψηλά 29 μηνών, λίγο αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που έδειξαν ότι η συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη συνεχίστηκε με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς τον Σεπτέμβριο. Όταν ήρθαν στο φως τα αντίστοιχα δεδομένα για τις ΗΠΑ, που έδειξαν συρρίκνωση της μεταποίησης για δεύτερο διαδοχικό μήνα, έχασε μέρος των κερδών του. Για την Fed τα στοιχεία αυτά ίσως λειτουργήσουν ως καμπανάκι αφού η συρρίκνωση αν και όχι τόσο βαθιά όσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποκαλύπτει ότι και η αμερικανική οικονομία είναι ευάλωτη στην επιβράδυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι η ισοτιμία του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού νομίσματος παραμένει σταθερά το τελευταίο διάστημα κοντά στα επίπεδα του 1,09 δολαρίων ανά ευρώ, ενω μερίδα αναλυτών δεν αποκλείει και απόλυτη ισοτιμία 1:1.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text