Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Νέοι τριγμοί στην Τουρκία για τα επιτόκια - Επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Τουρκία κάτω από το 10%

Νέοι τριγμοί στην Τουρκία για τα επιτόκια - Επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Τουρκία κάτω από το 10%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέοι τριγμοί στην Τουρκία για τα επιτόκια - Επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Τουρκία κάτω από το 10%

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιβραδύνθηκε απότομα, σε μονοψήφια νούμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του νέου κεντρικού τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει περιορισμένος χώρος για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Χάρη σε μια πιο σταθερή λίρα, στην υποτονική ζήτηση μετά την ύφεση και στην φυσιολογική  εξασθένιση που ακολούθησε τη ραγδαία άνοδο του νομίσματος το περασμένο έτος, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από το προβλεπόμενο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017. Μειώθηκε σε ετήσιο ρυθμό 9,3% από 15% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Turkstat την Πέμπτη. Αυτό κάνει το πραγματικό επιτόκιο της Τουρκίας μεταξύ των υψηλότερων στις αναδυόμενες αγορές.

"Η μεγάλη πρόκληση εδώ θα είναι να διαχειριστούμε τις πολιτικές πτυχές αυτού του θέματος", δήλωσε ο Inan Demir, οικονομολόγος της Nomura στο Λονδίνο. "Το χάσμα μεταξύ του επιτοκίου της πολιτικής στο 16,5% επί του παρόντος και ενός μονοψήφιου ποσοστού πληθωρισμού πιθανότατα θα προσελκύσει την προσοχή του προέδρου, τόνισε.

Ο προκάτοχος του Ουισάλ στην κεντρική τράπεζα της χώρας έχασε τη δουλειά του γιατί δεν μείωσε τα επιτόκια αρκετά γρήγορα. Παρά το ότι ο Ερντογάν παραμένει σταθερός στο χαμηλό κόστος δανεισμού, το οποίο θεωρεί ότι θα περιορίσει ελαφρώς τον πληθωρισμό, ο κεντρικός τραπεζίτης άφησε να εννοηθεί αυτόν τον μήνα ότι η τράπεζα θα μπορούσε να μετριάσει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων μετά και τις κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης τον Ιούλιο και τον  Σεπτέμβριο. Ήδη, υπό τον Ουισάλ, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 750 μονάδες βάσης, συμπεριλαμβανομένης μιας μείωσης-ρεκόρ τον πρώτο μήνα της θητείας του.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ολοκληρώσει το έτος στο 12%, ενώ το βασικό σενάριο της τράπεζας κάνει λόγο για 13,9%. Η τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό θα δημοσιευθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Πάντως, δεδομένης της πορείας του πληθωρισμού, η μείωση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης ήταν ήδη πιθανή για τον Οκτώβριο, εκτιμά ο Julian Rimmer, trader της Investec Bank. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή "θα μπορούσε να θεωρηθεί συντηρητική", προσθέτει.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να λάβουν μια απόφαση που θα υπερβαίνει την τρέχουσα εκτίμηση κατά περίπου μισή εκατοστιαία μονάδα, ανακοινώνοντας μείωση 150 με 200 μ.β., σύμφωνα με την VTB Capital.

"Η θετική τάση του πληθωρισμού και το διευκολυντικό περιβάλλον των διεθνών επιτοκίων δίνουν στην κεντρική τράπεζα περαιτέρω περιθώρια μείωσης των επιτοκίων", δήλωσε ο Akin Tuzun, αναλυτής της VTB Capital. "Η αγορά πιθανότατα θα χαιρετίσει τα μονοψήφια νούμερα πληθωρισμού".

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text