Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Εως 2,5 δισ. oι ζημίες λόγω κατάρρευσης της Thomas Cook

Εως 2,5 δισ. oι ζημίες λόγω κατάρρευσης της Thomas Cook

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εως 2,5 δισ. oι ζημίες λόγω κατάρρευσης της Thomas Cook

Εως και σε 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζει τη ζημία για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας από την κατάρρευση της Thomas Cook μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Το ποσό των 2,5 δισ. αθροίζεται ως εξής: σύμφωνα με την έρευνα μεταξύ των ξενοδόχων, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από την Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου που θα προκύψουν μετά τη χρεοκοπία της, για το 2019 ανέρχονται σε περίπου 190 εκατ., ενώ το ποσό αυτό ανέρχεται στα 221 εκατ. αν ληφθεί υπόψη και ο υπόλοιπος κλάδος διαμονής. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 315 εκατ.

Επιπλέον, οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 516 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο και σε 929 εκατ. για τον ευρύτερο τομέα της διαμονής. Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2020 αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντοτε με τη μελέτη του ΙΤΕΠ που έγινε για το Επιμελητήριο.

Τα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών καθίστανται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις απώλειες από την πτώχευση της Thomas Cook. Από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 συνεργάζονται με τον όμιλο Thomas Cook το 2019, που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού. Το 48% αυτών των συνεργαζόμενων με την Thomas Cook ξενοδοχείων εντάσσεται στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων.

Η έρευνα πεδίου του Ινστιτούτου, που παρουσιάστηκε την Τρίτη το πρωί στα γραφεία του ΞΕΕ, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24/9/2019 έως 27/9/2019 και αφορά την καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με την Thomas Cook την 23/9/2019, ημερομηνία που ανακοινώθηκε η πτώχευσή της.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, επισήμανε ότι επεξεργάζεται ήδη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και τη στήριξη της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας «μεγάλης συμμαχίας», κυβέρνησης, ΕΟΤ, περιφερειών, δήμων, φορέων και επιχειρήσεων ενόψει του κινδύνου απώλειας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πραγματική οικονομία το 2020, προκειμένου να δοθεί ειδική έμφαση στην προβολή και διαφήμιση της χώρας καθώς και στην επίτευξη εναλλακτικών συνεργειών. «Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι στόχοι που πλέον αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την τουριστική οικονομία στη χώρα μας», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη θωράκισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος απέναντι σε απρόβλεπτες διεθνείς μεταβλητές, τονίζοντας τη σημασία του δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το μέγεθος του προβλήματος από την πτώχευση της Thomas Cook, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα του ΙΤΕΠ, είναι πολύ μεγάλο, ειδικά σήμερα που ο τουρισμός παίζει αυτόν τον καταλυτικό ρόλο στην πραγματική οικονομία της χώρας και κάθε αρνητική εξέλιξη και μάλιστα τέτοιας έκτασης, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία και στον περιφερειακό ιστό της χώρας», σχολίασε σχετικά με την κατάρρευση της Thomas Cook ο πρόεδρος του ΞΕΕ. «Το να γνωρίζουμε όλοι τις πραγματικές διαστάσεις της ζημίας είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της».

«Στο ΞΕΕ επιδιώκουμε έγκαιρα και έγκυρα να συμβάλλουμε υπεύθυνα στον δημόσιο διάλογο που πρέπει να οδηγήσει σε μέτρα, αποφάσεις και σχεδιασμό. Να δούμε τις αδυναμίες και τις προκλήσεις και να δράσουμε. Ο τουρισμός είναι πολύ μεγάλος για να αφεθεί στην τύχη του. Είναι υπόθεση όλων και όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη της θωράκισής του σε άμεση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση».

Εν τω μεταξύ, επαφές με εκπροσώπους του παγκόσμιου τουριστικού κλάδου πραγματοποιεί στο Παρίσι όπου βρίσκεται, με αφορμή τη Διεθνή Τουριστική Εκθεση International French Market (IFTM), ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Ο υπουργός ξεκίνησε τη σειρά των προγραμματισμένων συναντήσεών του με εκπροσώπους θεσμικών φορέων της Γαλλίας, στελέχη αεροπορικών επιχειρήσεων και άλλους παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Παράλληλα, στη Βουλή χθες ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας προανήγγειλε συνάντηση με τις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να τεθεί η ανάγκη νέων ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων που έχουν οι πληγείσες από την Thomas Cook επιχειρήσεις.

Πηγή: www.kathimerin.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text