Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ρύθμιση χρεών με χαμηλή προκαταβολή από ΔΕΗ

Ρύθμιση χρεών με χαμηλή προκαταβολή από ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρύθμιση χρεών με χαμηλή προκαταβολή από ΔΕΗ

Eνα νέο, απλούστερο και αυτοματοποιημένο σύστημα διακανονισμού οφειλών έθεσε από την Τρίτη σε εφαρμογή η ΔΕΗ, με στόχο την ταχεία μείωση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ.  Το νέο σύστημα, όπως ανακοίνωσε η Επιχείρηση, προβλέπει χαμηλότερες προκαταβολές, που κυμαίνονται από 10% έως 20% και φθάνουν μέχρι το 30% για περιπτώσεις που ο καταναλωτής επιλέξει πολλές δόσεις, έναντι ποσοστού 40%-50% σήμερα.  Η νέα ρύθμιση, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, «δίνει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια οφειλέτες να κάνουν μια νέα αρχή, με έναν διάφανο, απλό και κατανοητό τρόπο, μέσω μιας αυτοματοποιημένης και ενιαίας διαδικασίας». Ο οφειλέτης θα μπορεί εύκολα και γρήγορα από το σπίτι του να υπολογίσει την προκαταβολή και τη μηνιαία δόση του, ανάλογα με το ύψος του ποσού που οφείλει. Η διαδικασία έγκρισης θα είναι αυτοματοποιημένη και θα γίνεται άμεσα στα καταστήματα με την υποβολή της αίτησης, ενώ αυτόματα θα δίνεται η έγκριση και για τις τηλεφωνικές αιτήσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Δικαιολογητικά

Ο πελάτης θα χρειάζεται να προσκομίσει μόνο τον τελευταίο λογαριασμό του, την αστυνομική του ταυτότητα και τον ΑΦΜ του. Για να ισχύει η ρύθμιση, ο καταναλωτής θα πρέπει να εξοφλεί στις καθορισμένες ημερομηνίες τις δόσεις καθώς και τους τρέχοντες λογαριασμούς. Οποιος χάσει τη ρύθμιση, για να ενεργοποιηθεί εκ νέου θα πρέπει να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τους τρέχοντες λογαριασμούς που εκδόθηκαν μετά τη ρύθμιση.

Εφόσον ο πελάτης είναι συνεπής στην εξόφληση του διακανονισμού, δικαιούται την έκπτωση συνέπειας στους τρέχοντες λογαριασμούς. Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση έχουν και πελάτες που σήμερα είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση, ώστε να επωφεληθούν από μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Στους πελάτες που είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και στο μητρώο των ευάλωτων καταναλωτών εφαρμόζεται ο κώδικας προμήθειας, που σημαίνει ότι κάθε δόση διαμορφώνεται στο ήμισυ του μέσου μηνιαίου λογαριασμού.

Οσοι πελάτες δεν έχουν πλέον σύμβαση με τη ΔΕΗ, αλλά έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για εξατομικευμένη ρύθμιση, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τις οικονομικές δυνατότητές τους. Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών όλων των τάσεων το πρώτο εξάμηνο ήταν στα 2,792 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,474 δισ. ευρώ δεν έχουν διακανονιστεί. Οπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, το νέο πλαίσιο διακανονισμών στοχεύει στον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ σε πρώτη προτεραιότητα, παράλληλα με τη διευκόλυνση των πελατών που έχουν πραγματική δυσκολία να αποπληρώσουν, τίθεται η αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών.

«Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δοθεί ρητή εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες που έχει διαπιστωθεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλες οφειλές. Η ΔΕΗ παραμένει ευαισθητοποιημένη σε περιπτώσεις κοινωνικά αδύναμων οφειλετών και θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξής τους στο πλαίσιο του νόμου», τόνισε ο κ. Στάσσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο δίμηνο η ΔΕΗ έχει προωθήσει προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών της κατηγορίας των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text