Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 209 | Lamda: Η α.μ.κ. - η τιμή του δικαιώματος - η πορεία της μετοχής

Lamda: Η α.μ.κ. - η τιμή του δικαιώματος - η πορεία της μετοχής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Lamda: Η α.μ.κ. - η τιμή του δικαιώματος - η πορεία της μετοχής

Η Lamda Development εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το έργο του Ελληνικού. Τα κύρια σημεία της ανακοίνωσης είναι:

α) Θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (α.μ.κ.) από την οποία θα επιχειρήσει να αντλήσει το ποσό των 650.000 εκατομμυρίων ευρώ.

β) Θα συμμετάσχει ο βασικός μέτοχος ConsolidatedLamdaHoldingsS.A. (οικογένεια Λάτση) με βάση το ποσοστό του και να να καλύψει τις μετοχές που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες.

γ) Θα συμμετάσχει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας, η Voxcove Holdings (Πάνος Γερμανός - Βασίλειος Κάτσος, εδώ) με το πλήρες ποσοστό συμμετοχής του (δείτε τη μετοχική σύνθεση της Lamda Develpoment – εδώ).

δ) Αναφέρεται στη διάθεση των κεφαλαίων που θα προκύψουν από την αύξηση.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι από το project του Ελληνικού αποχώρησαν η κινεζική Fosun και η Eagle Hills, που εδρεύει στο Αμπου Ντάμπι και χρηματοδοτεί την κατασκευή ολόκληρων πόλεων στα Εμιράτα, σε άλλες αραβικές χώρες και τη Σερβία. Δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι της αποχώρησής τους, ενώ δημοσιεύθηκαν πολλά επικριτικά άρθρα για την εξέλιξη αυτή (εδώ). Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για μία θετική εξέλιξη και η αγορά το είδε αρνητικά. Επίσης, δεν έχει δοθεί απάντηση γιατί στο έργο δε συμμετέχουν κάποιες κατασκευαστικές εταιρίες, κάτι το οποίο είχε συζητηθεί στο παρελθόν.

Τί δε μας λέει η ανακοίνωση:

α) Είναι σαφές ότι, στα επόμενα χρόνια, θα απαιτηθούν επιπλέον ποσά, από την πλευρά της εταιρίας. Αυτά, συντηρητικά, εκτιμώνται περίπου σε ακόμη 2,0 δισεκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστο, στην πρώτη διετία. Μέρος του ποσού αυτού θα καλυφθεί με ομολογιακό δάνειο και άλλο μέρος, από κοινοπρακτικό δάνειο. Είναι σαφές ότι, κατά την επόμενη διετία δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί άλλη αύξηση κεφαλαίου. Βεβαίως, θα απαιτηθούν και ποσά για το κατασκευαστικό έργο, χωρίς κάποιος να γνωρίζει το από πού θα εξευρεθούν. Εκτιμούμε ότι τελικά θα πραγματοποιηθούν συμφωνίες με κατασκευαστικές εταιρίες, χωρίς να μπορούμε σήμερα να εκτιμήσουμε το είδος των συμφωνιών αυτών.

β) Παράλληλα με τα κόστη κατασκευής θα υπάρχουν και χρηματοοικονομικές δαπάνες, οι οποίες, λόγω των ποσών που θα απαιτηθούν, θα είναι μεγάλες. Δεν έχει υπάρξει κάποια  πρόβλεψη για τη χρηματοοικονομική επιβάρυνση κατά τη φάση κατασκευής του έργου.

γ) Δεν υπάρχει κάποιο business plan για να έχουμε μία ιδέα το προϋπολογισθέν κόστος ή τις προσδοκόμενες αποδόσεις και το χρονικό εύρος που αυτές θα συμβούν. Και αναφερόμαστε στα οργανικά έσοδα και κέρδη και όχι στις λογιστικές αναπροσαρμογές της αξίας των ακινήτων που -κατά καιρούς- θα πραγματοποιεί η εταιρία. Ελπίζουμε να υπάρξει κάτι σχετικό μέχρι την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Διαφορετικά, βαδίζουμε -και επενδύουμε- με βάση φήμες και εικασίες.

 

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η τιμή της μετοχής και του δικαιώματος

Τα στοιχεία έχουν ως εξής:

1) Σήμερα υφίστανται 79.721.775 μετοχές. Αν η αύξηση γίνει με discount, τότε αυτόματα η τρέχουσα τιμή θα υποχωρήσει στο επίπεδο της αύξησης.

2) Αν η αύξηση γίνει στην ονομαστική αξία (0,30 ευρώ), τότε θα εκδοθούν 2,1 δισεκατομμύρια μετοχές, κάτι που θα προκαλέσει προβλήματα στη διαπραγμάτευση της μετοχής στο μέλλον, ενώ και η τιμή των υφιστάμενων μετοχών θα καταρρεύσει. Εκτιμούμε ότι δε θα επιλεγεί αυτό το σενάριο, αλλά ούτε και τιμές μεταξύ 1,00 έως 5,00 ευρώ.

3) Δε μπορεί να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε τιμή ανώτερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής (αυτό δεν έχει ξαναγίνει στη σύγχρονη ιστορία του Χρηματιστηρίου) επειδή στην περίπτωση αυτή η τιμή του δικαιώματος θα είναι αρνητική και αυτό αφενός μεν δεν έχει λογική και αφετέρου καταστρατηγείται η επιταγή του νομοθέτη ότι η τιμή αύξησης γίνεται υπέρ των παλαιών μετόχων. Όμως, για το ζήτημα αυτό αρμόδια να εγκρίνει είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οπότε επιφυλασσόμαστε. Για αυτό και το λαμβάνουμε υπ' όψη μας στο παρακάτω σενάριο που διατυπώνουμε.

Δείτε τον παρακάτω πίνακα (βασίζεται σε τιμές της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, όταν η μετοχή είχε κλείσει στα € 7,43), ο οποίος, στο σύνδεσμό του, ενημερώνεται αυτόματα με τις νέες τιμές (εδώ).

 

Με βάση τον παραπάνω πίνακα εκτιμούμε ότι η α.μ.κ. θα πραγματοποιηθεί σε τιμές μεταξύ 5,50 και 6,50 ευρώ. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι η τιμή των δικαιωμάτων θα υποχωρήσει, ενώ η τιμή της μετοχής θα τείνει να εξισωθεί με την τιμή της αύξησης.

 

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε το πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η τιμή της μετοχής στο μέλλον, αφού οι μεν υπάρχουσες επενδύσεις δε δημιουργούν αξιόλογα κέρδη, ενώ το project του Ελληνικού, για αρκετό καιρό θα θρέφεται μεν με ειδήσεις και προσδοκίες, αλλά δε θα δημιουργεί έσοδα. Όταν θα δημοσιευθεί ένα business plan, θα μπορέσουμε να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα για τις προοπτικές της μετοχής.

Θεωρούμε φυσιολογική την υποχώρηση της τιμής της μετοχής κατά το τελευταίο διάστημα. Αυτός ήταν και ο λόγος που είχαμε “ουδέτερη γνώμη” για αυτή. Από την 20/9/2019, η γνώμη μας μετατράπηκε σε “αρνητική” (εδώ).

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text