Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 209 | Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών

Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στις 30/9/2019, η καμπύλη του Γενικού Δείκτη βρισκόταν στις 868,42 μονάδες και εξακολουθούσε να κινείται πάνω από τη καμπύλη του Κινητού Μέσου Όρου της, 200 ημερών, η οποία βρισκόταν στις 760,93 μονάδες. Η μεταξύ τους απόσταση βρισκόταν στο 12,4%. Έχουμε ήδη “εκπαιδευτεί” σχετικά με τις κινήσεις του ΚΜΟ-200 ημερών, ώστε να αντιλαμβανόμαστε ότι η απόσταση αυτή παρέχει μία σχετική “άνεση” αφού καθιστά δύσκολη μία διάσπαση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει “σήμα εξόδου” από την αγορά.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι, κατά το μήνα Σεπτέμβριο, παρά τη στασιμότητα του Γενικού Δείκτη, η καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών ανέβηκε από τις 735,94 μονάδες, στις 760,93. Δηλαδή, “κέρδισε” 25 περίπου μονάδες. Από τον τρόπο κατασκευής της ΚΜΟ-200, έχουμε υπ’ όψη μας ότι, οι τιμές της επηρεάζονται από τις τιμές που είχε ο Γενικός Δείκτης πριν από 200 συνεδριάσεις. Από αυτό, αντιλαμβανόμαστε ότι, κατά το μήνα Οκτώβριο, η καμπύλη του ΚΜΟ-200, θα αυξηθεί κατά περίπου 30 μονάδες, το ελάχιστο. Δηλαδή, θα φθάσει στις 790 μονάδες. Αν ο Γενικός Δείκτης παραμείνει “στάσιμος” και κατά το μήνα Οκτώβριο, η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών θα μειωθεί σε περίπου 70 έως 80 μονάδες, ή σε λιγότερο από 10%. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχίες για ένα ενδεχόμενο σήμα εξόδου, σε ένα ξαφνικό -έστω και προσωρινό- “γύρισμα” της αγοράς, ανησυχίες που μέχρι τώρα, λόγω της μεταξύ τους μεγάλη απόστασης, δεν είχαμε.

 

 

(Δείτε το διαδραστικό διάγραμμα - εδώ)

 

Η αγορά λειτουργεί όπως ένα ποδήλατο. Για να παραμείνει το ποδήλατο σε ισορροπία και να κινείται προς τα μπρος, πρέπει ο ποδηλάτης να γυρνάει διαρκώς το πεντάλ. Αν σταματήσει να το κάνει, το ποδήλατο ισορροπεί και κινείται προς τα μπρος, από την κεκτημένη ταχύτητα που είχε αποκτήσει. Αν όμως, δεν υπάρξει κίνηση του πεντάλ επί μακρόν, η προηγούμενη ταχύτητα εξαντλείται και το ποδήλατο παύει να κινείται προς τα μπρος, χάνει την ισορροπία του και ο ποδηλάτης πέφτει.

Καθώς ο ΚΜΟ-200 ημερών συνεχίζει να ανεβαίνει (από την “κεκτημένη ταχύτητα” των συνεδριάσεων των προηγούμενων 10 μηνών), αν ο Γενικός Δείκτης εξακολουθήσει να παραμένει στάσιμος, σε κάποια στιγμή, οι δύο καμπύλες θα συναντηθούν και θα παραχθεί σήμα εξόδου. Αυτό είναι κάτι που απευχόμαστε, επειδή στη συνέχεια ενδεχομένως να υπάρξει μία περίοδος μερικών μηνών με αλλεπάλληλα σήματα εξόδου και εισόδου, που συνήθως προκαλούν ζημιές -μικρές, πλην όμως ζημιές- στα χαρτοφυλάκια που βασίζουν την κίνησή τους στο συγκεκριμένο δείκτη. Βεβαίως, αν συμβεί αυτό, θα βρούμε τον τρόπο να το αντιμετωπίσουμε, όμως -σε κάθε περίπτωση- είναι κάτι που δεν επιθυμούμε. Η  αγορά θα πρέπει να κινηθεί ανοδικά και να πλησιάσει τις 900 μονάδες μέσα στις επόμενες 20 με 30 συνεδριάσεις. Εάν συμβεί αυτό, τότε οι προοπτικές κερδών θα βελτιωθούν σημαντικά.

Δείτε τη διαφορά μεταξύ της καμπύλης του ΓΔ και του ΚΜΟ-200 σε μεγαλύτερα διαστήματα: α) “καμπύλη διαφοράς - 10 έτη” και β) “καμπύλη διαφοράς - 20 έτη”.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text