Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ευσεβείς πόθοι της τουρκικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 5% το 2020

Ευσεβείς πόθοι της τουρκικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 5% το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευσεβείς πόθοι της τουρκικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 5% το 2020

Φιλόδοξοι είναι οι στόχοι της τουρκικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας και άκρως αντιφατικές οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνουν οι Financial Times. Ο Μπεράκ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαβλέπει πως η οικονομία θα καλπάσει με ρυθμό 5% το 2020. Ο ίδιος προβλέπει, επίσης, πως ο πληθωρισμός θα δαμαστεί σε μονοψήφιο ποσοστό ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι χαμηλό, αντανακλώντας ένα απίθανο σενάριο για την τουρκική οικονομία ύστερα από τις περιπέτειες που έχει περάσει το τελευταίο 12μηνο.

Οπως δηλώνει στους Financial Times ο οικονομολόγος της ιαπωνικής τράπεζας Nomura, Ινάν Ντεμίρ, «είναι δύσκολο να συμφιλιώσεις την υπόσχεση για έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της τάξεως του 1,2% μαζί με ρυθμό ανάπτυξης 5%». Εξηγεί στη συνέχεια ότι, συνήθως, η εγχώρια ζήτηση είναι κινητήριος δύναμη στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας. «Οταν η εγχώρια ζήτηση είναι ισχυρή, τότε αυξάνεται η κατανάλωση για τα εισαγόμενα προϊόντα. Και η αύξηση των εισαγωγών διευρύνει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών». Με άλλα λόγια, εάν η ανάπτυξη κινηθεί με ρυθμό 5%, τότε το πιθανότερο είναι να αυξηθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και να οδηγηθεί χαμηλότερα η τουρκική λίρα». Υπό αμφισβήτηση είναι, επίσης, η πρόβλεψη της τουρκικής κυβέρνησης για πληθωρισμό 8,5% μέχρι τα τέλη του 2020 αντί του 12% που ισχύει σήμερα.

Για το τρέχον έτος, το οποίο διανύει το τελευταίο  τρίμηνο, ο Αλμπαϊράκ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη από το 2,3% στο 0,5% που φαίνεται πιο ρεαλιστικό, δεδομένης της συρρίκνωσης της οικονομίας κατά 2,4% το α΄ τρίμηνο και 1,5% το β΄ τρίμηνο. Οικονομικοί παρατηρητές διαπιστώνουν, σε γενικές γραμμές, πως το μοντέλο ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας δεν είναι βιώσιμο, διότι στηρίζεται σε δάνεια. Εχουν συστήσει στην Αγκυρα να λάβει μέτρα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που επιβαρύνουν περισσότερο τις εταιρείες του ενεργειακού και του κατασκευαστικού κλάδου. Μία εβδομάδα πριν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε πως το τρέχον περιβάλλον ηρεμίας «φαίνεται εύθραυστο» και τόνισε πως δεν είναι εφικτή η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης, από το 19,75% στο 16,75%, ενισχύοντας σενάρια που θέλουν το καθεστώς του Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν να στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας στο φθηνό κόστος δανεισμού. Προ ενός έτους, ο  Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πως τα υψηλά επιτόκια είναι «μητέρα όλων των δεινών». Εκτοτε ενέτεινε τις πιέσεις για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινείται εδώ και καιρό σε διψήφια ποσοστά, με αποκορύφωμα το 25,24% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2018.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text