Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Folli Follie: Θα χαλάσει το deal με τους ομολογιούχους για 200 χιλ. ευρώ;

Folli Follie: Θα χαλάσει το deal με τους ομολογιούχους για 200 χιλ. ευρώ;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Folli Follie: Θα χαλάσει το deal με τους ομολογιούχους για 200 χιλ. ευρώ;

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Στο ζήτημα της πληρωμής των αμοιβών των συμβούλων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις εντοπίζεται ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Folli Follie και των ομολογιούχων της εταιρείας, επί του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας.

Τις τελευταίες ημέρες έχει επέλθει πρόοδος μεταξύ των δύο πλευρών για κύρια ζητήματα που αφορούν στους όρους συμφωνίας (term sheet), όπως μεταφέρουν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Καίτοι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, λόγου χάρη στα ζητήματα των μετοχών της Dufry και της OpsCo (η εταιρεία στην οποία, βάσει της πρότασης, περνούν εμπορικές δραστηριότητες, τα brands, συμμετοχές, αποθέματα κλπ), η διάθεση αμφότερων πλευρών εμφανίζεται συμβιβαστική.

Στο ζήτημα της OpsCo, το Ad Hoc Group των ομολογιούχων στο οποίο μετέχουν οι Oasis Management, Mercier Vanderlinden, Kyma ital, η Bank Of China (Luxembourg) και η βελγική AG Insurance) έχει ζητήσει πάνω από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί, ενώ φαίνεται να υπάρχει θετική προδιάθεση και για το ζήτημα που αφορά στα δικαιώματα μειοψηφίας της ίδιας εταιρείας (OpsCo).

Αυτό δεν δείχνει να συμβαίνει στο ζήτημα της πληρωμής των αμοιβών των νομικών συμβούλων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ FFG και ομολογιούχων. Καμία πλευρά δεν αποδέχεται την πληρωμή των αμοιβών, το ύψος των οποίων εμφανίζεται να ανέρχεται στα επίπεδα του 1 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις ίδιες πηγές, η διοίκηση της FFG δεν συζητά καν να πληρωθεί ακόμη και ένα μέρος των αμοιβών, της τάξης των 200 χιλιάδων ευρώ, κάτι που προτάθηκε στη διοίκηση, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους.

Από πλευράς FFG δηλώνεται πως η εταιρεία βρίσκεται πλέον σε σημαντική οικονομική στενότητα, ενώ από την πλευρά των ομολογιούχων αναφέρεται πως τα έξοδα αυτά θα πρέπει να βαρύνουν την FFG.

Η ασυμφωνία αυτή προκαλεί δικαιολογημένα εντύπωση, δεδομένων των τεράστιων αμοιβών που ήδη έχει καταβάλλει η FFG σε συμβούλους, ελεγκτικές εταιρείες, νομικά γραφεία κ.α.

Όπως επίσημα προκύπτει από τις αναμορφωμένες λογιστικές καταστάσεις της FFG, η εταιρεία κατά τη διάρκεια του 2018 σύναψε συμβάσεις με συμβούλους το ελάχιστο ύψος των οποίων ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η αμοιβή της PwC για τον έλεγχο που πραγματοποίησε επί του ισολογισμού αναφέρεται στα επίπεδα των 2,5 εκατ. ευρώ.

Περαιτέρω, έχει αναφερθεί πως 4 εκατ. ευρώ έλαβε η Alvarez and Marsal ως αμοιβή για τη διενέργεια δικανικής-εγκληματολογικής αξιολόγησης (forensic evaluation) των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των ασιατικών θυγατρικών της FFG.

Όλα αυτά συμβαίνουν με την προθεσμία, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, που είχε θέσει η ίδια η εταιρεία για να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στις πρόνοιες του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικά να έχει παρέλθει.

Πλέον, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προδικάσει μια συμφωνία, καθώς σχεδόν επί καθημερινής βάσης στο τραπέζι των συζητήσεων προκύπτουν διαφορετικές προτάσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής το μοναδικό αποτέλεσμα που φέρνουν είναι περαιτέρω καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης.

Τα "μυστήρια" της Links of London

Την ίδια στιγμή, η πώληση της Links of London, την οποία η διοίκηση εμφάνιζε ως "ζήτημα ημερών", δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πληροφορίες από τη βρετανική πρωτεύουσα που μένει να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα καταγράφεται κινητικότητα γύρω από την εταιρεία, όχι τόσο από τους ενδιαφερόμενους που αρχικά είχαν εμφανιστεί, όπως το βρετανικό fund Hilco Capital και η Sports Direct του επιχειρηματία  Mike Ashley, αλλά από την ίδια τη Folli Follie…

Το σενάριο αυτό γίνεται εφικτό μέσω της διαδικασίας πώλησης που βάσει του νομικού πλαισίου στη Μ. Βρετανία πραγματοποιείται μέσω της ένταξης σε συγκεκριμένο καθεστώς (σ.σ. pre-pack administration, στο πλαίσιο του οποίου προ-συμφωνούνται τα assets που θα πουληθούν, πριν τον ορισμό διαχειριστή).

Το πλαίσιο αυτό δεν αποκλείει από τη διαδικασία τον ίδιο τον πωλητή. Εν προκειμένω, το πλεονέκτημα του σεναρίου αυτού εντοπίζεται στις ίδιες τις απαιτήσεις που έχει η FFG από την Links και οι οποίες έχει προταθεί να κεφαλαιοποιηθούν υπέρ της FFG και να καταβληθεί ένα ποσό σε μετρητά για την απόκτηση, απαλλαγμένη από υποχρεώσεις, της Links of London.

Στο σενάριο αυτό, ωστόσο, υπάρχει ένα κρίσιμο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από το ύψους του τιμήματος, εκτιμώμενο στα επίπεδα των 5 εκατ. ευρώ. Η Folli Follie είναι εξαιρετικά δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, να εξασφαλίσει το ποσό αυτό. Για το λόγο αυτό, έχει πέσει στο τραπέζι η λύση ενός bridge financing, με τη Fosun να παρέχει αυτή τη χρηματοδότηση, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες.

Σε αυτό το, απίθανο σήμερα, σενάριο, όπως είναι φυσικό τα δεδομένα αλλάζουν πλήρως για την υπόθεση της Folli Follie, κάτι που φυσικά μένει να αποδειχθεί αφού το μόνο χειροπιαστό αυτή τη στιγμή είναι πως η εταιρεία η αποψιλωμένη από brands εταιρεία δεν έχει εξασφαλίσει συμφωνία ή λύση για την εξυγίανσή της.

Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά στη Fosun, ο κινεζικός όμιλος προ ενός και πλέον έτους εμφανιζόταν να είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν αποτελούσε πλέον αγορά στην οποία ενδιαφερόταν να παραμείνει, εξ ου και οι πρόσφατες εξελίξεις με το project του Ελληνικού. Ωστόσο, κατά πρόσωπα που εμφανίζονται να συνομιλούν με την πλευρά του κινεζικού ομίλου, έχει εκ νέου εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα…

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text