Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Με αστερίσκους η μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ

Με αστερίσκους η μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με αστερίσκους η μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ

Στο χαμηλό 50ετίας υποχώρησε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας εκ πρώτης όψεως μια θετική εξέλιξη που απομακρύνει σενάρια για άμεση επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία. Με μια προσεκτικότερη ματιά, ωστόσο, διαπιστώνει κανείς πως οι μηνιαίοι μισθοί παρέμειναν αμετάβλητοι, οι προσλήψεις στη μεταποίηση μειώθηκαν και στον κλάδο του λιανικού εμπορίου συνέχισαν να καταγράφονται απολύσεις. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες πως δημιουργήθηκαν 136.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα έναντι 168.000 τον Αύγουστο, που αποδίδονται εν μέρει στην προσωρινή απασχόληση φοιτητών.

Παρ’ όλα αυτά, η πτώση της ανεργίας στο 3,5% τον Σεπτέμβριο καθησυχάζει τους επενδυτές που φοβούνται τον κίνδυνο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας από τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον στο Πεκίνο. Οι φόβοι αυτοί ενισχύθηκαν ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο στο χαμηλό 10ετίας, αλλά και επιβράδυνση της ανάπτυξης των υπηρεσιών στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016.

Ανεξάρτητα, όμως, από την έστω και μετριοπαθή αύξηση των θέσεων εργασίας και τη μεγάλη υποχώρηση της ανεργίας, οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τουλάχιστον μία ακόμη φορά το τρέχον έτος. Οι προβλέψεις αυτές απορρέουν από την παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικρατεί στο παγκόσμιο εμπόριο. Μόλις αυτήν την εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δρομολόγησε την επιβολή νέων δασμών εις βάρος προϊόντων από την Ε.Ε., συνολικού ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις που έχει λάβει η Airbus από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αν και οι ΗΠΑ δικαιώθηκαν στην προσφυγή τους ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις κρατικές επιδοτήσεις της Airbus, η Ε.Ε. αναμένεται να προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα στο πλαίσιο αντίστοιχης υπόθεσης για την αμερικανική Boeing που επίσης έχει δεχθεί κρατικά κεφάλαια. Υψηλοί, στο μεταξύ, παραμένουν οι τόνοι ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στο Πεκίνο, καθιστώντας απίθανη την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Τα επιχειρήματα για νέα μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ –ύστερα από ανάλογες κινήσεις τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο– ενισχύονται εάν αναλογιστεί κανείς πως η απασχόληση στη μεταποίηση διολίσθησε στο χαμηλό των τελευταίων τριάμισι ετών. «Η οικονομία βρίσκεται σε ευάλωτη θέση λόγω των πιέσεων που δέχεται από τον εμπορικό πόλεμο», τονίζει ο Τόρστεν Σλοκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Deutsche Bank Securities, στους New York Times. Μια όλο και μεγαλύτερη μερίδα αναλυτών θεωρεί πως η Fed θα πρέπει να δράσει προληπτικά για να αποτρέψει τα χειρότερα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text