Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Brexit: Έτοιμη για "σημαντικές υποχωρήσεις" η ΕΕ στο ζήτημα της Β. Ιρλανδίας

Brexit: Έτοιμη για "σημαντικές υποχωρήσεις" η ΕΕ στο ζήτημα της Β. Ιρλανδίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Brexit: Έτοιμη για "σημαντικές υποχωρήσεις" η ΕΕ στο ζήτημα της Β. Ιρλανδίας

Σημαντικές υποχωρήσεις φέρεται έτοιμη να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα του Brexit, προκειμένου να επιτευχθεί κοινός τόπος με το Λονδίνο για μια συμφωνία αποχώρησης, όπως αναφέρουν οι βρετανικοί Times και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται έτοιμες να προσφέρουν έναν μηχανισμό στο τοπικό κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας ώστε εκείνο να μπορεί να προχωρήσει σε αποχώρηση της βρετανικής επαρχίας από τη δικλείδα ασφαλείας ("backstop"), μερικά χρόνια μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - ΗΒ έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, καθώς η προσπάθεια να διατηρηθούν ανοικτά τα σύνορα Δημοκρατίας της Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας, όπως επιθυμούν και οι δύο πλευρές, σκοντάφτει στην ανάγκη η βρετανική επαρχία να παραμείνει ευθυγραμμισμένη με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς και της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ, γεγονός που από τους Βρετανούς θεωρείται ως ουσιαστική παραχώρηση εθνικού εδάφους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί για την κατάργηση του "αντιδημοκρατικού backstop" και έχει προτείνει αντικατάστασή του με έναν μηχανισμό με βάση τον οποίο η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει μεν ευθυγραμμισμένη με το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ, ωστόσο θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι, μακριά από τα σύνορα, ενώ το τοπικό κοινοβούλιο θα έχει το δικαίωμα να ψηφίσει λίγα χρόνια μετά εάν επιθυμεί να παραμείνει υπό το ευρωενωσιακό καθεστώς ή να ευθυγραμμιστεί με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία).

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η παραχώρηση στη βορειοϊρλανδική τοπική Βουλή σχετικού βέτο θα δώσει στους προτεστάντες ενωτικούς συμμάχους του Τζόνσον (DUP) τον ουσιαστικό λόγο για το μέλλον της Β. Ιρλανδίας.

Η νέα ιδέα, σύμφωνα με τους Times, είναι να δοθεί η σχετική δυνατότητα στο κοινοβούλιο της Β. Ιρλανδίας, αλλά με απαίτηση για διπλή πλειοψηφία, δηλαδή και των προτεσταντών φιλοβρετανών ενωτικών και των καθολικών Ιρλανδών εθνικιστών. Η δυνατότητα μονομερούς απόσυρσης της Β. Ιρλανδίας από τις πρόνοιες της δικλείδας ασφαλείας (backstop) εξετάζεται να δοθεί για το 2025, ενώ εξετάζονται και άλλες πιθανές ημερομηνίες.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι "ένα πιθανό κοινό έδαφος για συμφωνία θα ήταν μια διπλή πλειοψηφία στο βορειοϊρλανδικό κοινοβούλιο για την αποχώρηση από το πλαίσιο της συμφωνίας μετά από έναν Χ αριθμό ετών".

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text