Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Eίναι πλέον ασφαλές να φέρουν τα λεφτά τους πίσω οι επιχειρηματίες

Eίναι πλέον ασφαλές να φέρουν τα λεφτά τους πίσω οι επιχειρηματίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eίναι πλέον ασφαλές να φέρουν τα λεφτά τους πίσω οι επιχειρηματίες

Τις βασικές προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από την κρίση παρουσίασε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γ. Περιστέρης, στο 2ο Athens Investment Forum.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη οι τρεις βασικές προϋποθέσεις είναι το επενδυτικό σοκ, ο επενδυτικός πατριωτισμός  και η ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών εταιρειών έναντι των ξένων.

Όπως εξήγησε τα  δύο πρώτα εξαρτώνται κυρίως από τις ίδιες τις εταιρείες και αναφερόμενος στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αυτό έγινε πράξη και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση από την πρώτη ημέρα της κρίσης. Συγκεκριμένα ο Όμιλος στήριξε έμπρακτα την ελληνική οικονομία και κοινωνία επενδύοντας περισσότερα από 2,5 δις. ευρώ τα χρόνια της κρίσης, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με την τρίτη προϋπόθεση, αυτή της ισότιμης μεταχείρισης των ελληνικών επιχειρήσεων στην ίδια τους τη χώρα ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι παραμένει ζητούμενο.  «Όχι μόνο γιατί έτσι πρέπει να είναι για λόγους δικαιοσύνης, αλλά και γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Θα πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες μας, εγχώριοι και Ευρωπαίοι, την διαπίστωση που έχει κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έχει εξηγήσει ότι για να προωθηθούν οι επενδύσεις σε μια χώρα πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να κινητοποιηθούν οι εγχώριοι επιχειρηματίες. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή τη νέα εποχή. Το μόνο που ζητούν είναι το αυτονόητο. Ισότιμη μεταχείριση. Ισότιμη μεταχείριση στο κόστος χρηματοδότησης, στην ευκολία πρόσβασης σε κεφάλαια, στην φορολογία, στην πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους. Κι ειδικά στη φορολογία, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι δεν έχει νόημα να μιλάμε μόνο για τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, αλλά για την συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, η οποία αθροιστικά είναι ίσως από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Είναι πολύ ευχάριστο ότι αυτό το έχει συνειδητοποιήσει η νέα κυβέρνηση και κινείται προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της φορολογίας» δήλωσε.

Ο πρόεδρος του ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρθηκε επιγραμματικά και στις επενδύσεις σε έργα κι υποδομές κάθε είδους και στην παραγωγή ενέργειας, δηλαδή σε τομείς με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία και ένα σημαντικό πολλαπλασιαστή, καθώς για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται σε αυτούς, στην ελληνική οικονομία επιστρέφουν 1,8 ευρώ.

Όπως δήλωσε στον τομέα της ενέργειας για λόγους εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο οι εγχώριες ενεργειακές πηγές.

«Μαζικές επενδύσεις στις ΑΠΕ – Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας με χρήση τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας όπως η αντλησοταμίευση – Επενδύσεις σε ολοκληρωμένα συστήματα διασυνδέσεων. Μόνο η ταυτόχρονη προώθηση και των τριών αυτών κατηγοριών επενδύσεων θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ, με τεράστια οφέλη, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσει τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δις ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και «μπαταρία» του ευρωπαϊκού νότου, που είναι στο σύνολό του σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας» δήλωσε.

«Εμείς θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως κάνουμε χρόνια τώρα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι προωθούμε νέες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα έργα ΑΠΕ και σε δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης, τα οποία εφόσον ξεκινήσουν θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν κι άλλες πολλές επενδύσεις στις ΑΠΕ και την αποθήκευση που μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν. Ωφελημένες θα βγουν όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα και θα μπορούν έτσι να κάνουν ευκολότερα τον μακροπρόθεσμό προγραμματισμό τους. Αλλά ωφελημένοι θα βγουν και όλοι οι Έλληνες που μέσω των ΑΠΕ θα μπορούν να δουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στην τσέπη τους με φθηνότερο ρεύμα, περιβαλλοντικά οφέλη με την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και κοινωνικά οφέλη με την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας» κατέληξε ο κ. Περιστέρης.

Πηγή: www.liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text