Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Γερμανία: Βουτιά και στις εξαγωγές

Γερμανία: Βουτιά και στις εξαγωγές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γερμανία: Βουτιά και στις εξαγωγές

Όσοι ήλπιζαν ότι η Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση, μάλλον προσγειώνονται σήμερα από τα νέα- και πάλι χειρότερα των προβλέψεων- στοιχεία για τις εξαγωγές, που έως τώρα λειτουργούσαν ως κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία της χώρας, οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Αύγουστο 1,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα περιορίστηκε στα 18,1 δισ. ευρώ από τα 20,5 δισ. ευρώ του Ιουλίου (βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων).

Η πτώση των εξαγωγών ήταν η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε πρόσφατο poll του Reuters, που έκαναν λόγο για κάμψη 1%, αλλά και πτώση των εισαγωγών κατά 0,2%, με το εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 19,1 δισ. ευρώ.

Οι εξαρτημένες από τις εξαγωγές γερμανικές βιομηχανίες βιώνουν την βαθύτερη ύφεση των τελευταίων δέκα ετών, ενώ η αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ- Κίνας και η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ρίχνει βαριά σκιά και στις προοπτικές των επόμενων μηνών.

Το πλήγμα στο οικονομικό κλίμα έχει ως αποτέλεσμα ούτε η εσωτερική κατανάλωση να προσφέρει το στήριγμα, που θα μπορούσε σε μία οικονομία με την ανεργία σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τους μισθούς σε αύξηση. Καταναλωτές, αλλά και επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν «παγώσει».

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Δευτέρα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειξαν μεγάλη πτώση και των βιομηχανικών παραγγελιών, η οποία και ήταν εν πολλοίς αποτέλεσμα της αδύναμης ζήτησης από το εσωτερικό.

Πηγή:  www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text