Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στα 350 εκατ. μειώθηκε το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς

Στα 350 εκατ. μειώθηκε το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα 350 εκατ. μειώθηκε το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς

Μικραίνει σταδιακά η διαφορά που χωρίζει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων δανειστών για το δημοσιονομικό κενό του 2020, με τις τελευταίες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές να μιλούν για ποσό της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 1 δισ. ευρώ που ήταν όταν αποχώρησαν οι αντιπροσωπείες της 4ης αξιολόγησης από την Αθήνα, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πηγές τόσο της κυβέρνησης όσο και των θεσμών συμφωνούν, σε κάθε περίπτωση, ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται ομαλά, ότι η διαφορά περιορίζεται συνεχώς και ευελπιστούν πως στο τέλος το κενό θα κλείσει.

Η ανταλλαγή στοιχείων είναι συνεχής μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, ενώ σχετικές συζητήσεις αναμένεται να έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο διμερών επαφών που είχε χθες και θα έχει και σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται για το Εurogroup. Μεταξύ άλλων, σήμερα θα συναντηθεί με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση της Κομισιόν ήταν αρχικώς ότι οι φοροελαφρύνσεις του 2020 θα επιβαρύνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά 0,55% (το δημοσιονομικό κενό του 1 δισ.), ενώ θα ενισχύσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Παρά την ενίσχυση, ωστόσο, βλέπουν τελικά τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3% το 2020, αφού ξεκινούν από έναν ρυθμό μόλις 2% χωρίς τις φοροελαφρύνσεις, λόγω του δυσμενούς διεθνούς οικονομικού κλίματος.

Αντίθετα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι φοροελαφρύνσεις, μετά και την επίδραση των αντισταθμιστικών μέτρων που παίρνει (ηλεκτρονικές συναλλαγές κ.λπ.), είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, ενώ εκτιμά ότι θα ενισχύσουν τον ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε αυτός να φτάσει στο 2,8% από 2,3% του σεναρίου βάσης, χωρίς τις φοροελαφρύνσεις. Πηγή του οικονομικού επιτελείου σχολιάζει ότι η Κομισιόν είναι υπερβολικά απαισιόδοξη.

Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, στέλνει συνεχώς μετά την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού τα ποσοτικοποιημένα στοιχεία του για τα «αντίμετρα», κλείνοντας σταδιακά τη διαφορά ως προς το δημοσιονομικό κενό, στον βαθμό που αυτά γίνονται δεκτά. Επίσης, αναθεωρούνται προς το καλύτερο στοιχεία του σεναρίου βάσης, όπως π.χ. τα έσοδα ΦΠΑ, εξαιτίας της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία είναι, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, αυτά που αφορούν την πορεία των εσόδων. Οι πηγές διαμηνύουν ότι η πορεία των εσόδων του Σεπτεμβρίου ήταν πολύ ικανοποιητική, ενώ θετικά είναι μέχρι στιγμής και τα δείγματα από τα έσοδα του Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως όλες οι άλλες χώρες. Επί του σχεδίου αυτού, η Κομισιόν θα διατυπώσει τα σχόλιά της και εφόσον υπάρχουν ακόμη διαφορές η κυβέρνηση θα κληθεί να προσαρμοστεί, κατά την ψήφιση του οριστικού προϋπολογισμού του κράτους, στο τέλος του χρόνου. Οι τελικές διαφορές, επομένως, θα κλείσουν τότε.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text