Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Γιατί υπάρχει χώρος για νέα malls στην Ελλάδα

Γιατί υπάρχει χώρος για νέα malls στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί υπάρχει χώρος για νέα malls στην Ελλάδα

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου, που έχει αποτελέσει αιτία για το κλείσιμο πολλών εμπορικών καταστημάτων στην Αμερική, δεν απειλεί, για την ώρα, στην Ελλάδα τα υφιστάμενα ή μελλοντικά εμπορικά κέντρα. Κι αυτό με δεδομένο ότι στην Αθήνα η αναλογία τετραγωνικών μέτρων εμπορικών χώρων ανά χίλιους κατοίκους είναι η μικρότερη της Ευρώπης: 60 τ.μ., έναντι 300 τ.μ. και 900 τ.μ. σε Ευρώπη και Νορβηγία, αντίστοιχα. Τα δεδομένα αυτά παρέθεσε, την περασμένη Πέμπτη στην έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της Lamda Development, ο διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου, εξηγώντας, εμμέσως, γιατί τα καλά τοποθετημένα στην αγορά malls δεν κινδυνεύουν από το e-commerce, το οποίο έχει οδηγήσει σε λουκέτο πολλά εμπορικά καταστήματα, παγκοσμίως. Ένα, εξάλλου, από τα πιο πρόσφατα "θύματα” της στροφής στις online αγορές αποτελεί η αλυσίδα ένδυσης Forever 21, που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μισθωτές malls στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, τουλάχιστον για μία πενταετία, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, η σκιά του e-commerce στο ελληνικό λιανεμπόρια θα είναι ισχνή, ενώ υπολογίζεται ότι για κάθε ευρώ που χάνεται από ένα κατάστημα που κλείνει τα 0,70 ευρώ καταλήγουν σε διαδικτυακές αγορές, με τα υπόλοιπα να δαπανώνται σε εμπορικά κέντρα ”ιδίως σε όσα έχουν έντονο το στοιχείο της ψυχαγωγίας”.

"Όσο και να προχωρήσει το online shopping, πάντοτε θα υπάρχει ένας χώρος όπου οι καταναλωτές θα επιθυμούν να επισκέπτονται και οι εταιρείες να διαθέτουν φυσική παρουσία”, σημείωσε ο επικεφαλής της Lamda Development.

Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας η γραφειοκρατία, το δαιδαλώδες πολεοδομικό καθεστώς και οι αντιδράσεις έχουν, έως σήμερα, αποτελέσει τη βασική αιτία για την οποία εμπορικά κέντρα έμειναν στα μπετά ή ποτέ δεν ξεκινήσαν να κατασκευάζονται. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, το mall της Μπάμπης Βωβός στο Βοτανικό, που παραμένει ημιτελές περισσότερο από μία δεκαετία, το Academy Gardens στον Κηφισό και το εμπορικό κέντρο που σχεδίαζε σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού, η ισραηλινή Plaza Centers.

Τα νέα σχέδια

Αυτή τη στιγμή, προχωρούν κατά βάση οι επεκτάσεις υφιστάμενων malls. Τέλη της χρονιάς ολοκληρώνεται η επένδυση 25 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του Golden Hall, σε παράλληλο χρόνο θα λάβουν χώρα τα εγκαίνια του πρώτου ενυδρείου στη Αθήνα (Xplore aquarium), ενώ το μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, που θα περιλαμβάνει το mall, αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.

Τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η β’ φάση της επέκτασης του εμπορικού πάρκου Smart Park, που ξεκίνησε να υλοποιεί η Reds τον Νοέμβριο του 2018, αποτελώντας επένδυση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.

Στη νέα πτέρυγα του εμπορικού κέντρου θα προστεθούν νέοι χώροι επιφάνειας 15.200 τ.μ., από τους οποίους για το 80% η εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων έχει συνάψει προσύμφωνα μίσθωσης.

Καινούργιο εμπορικό κέντρο σχεδιάζει και ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ σε έκταση 65-70 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελαιώνα.

Ακόμη, η αξιοποίηση του Ελληνικού περιλαμβάνει την πρώτη πενταετία (με ορίζοντα το 2023-2024) την υλοποίηση δύο εμπορικών κέντρων. Το Vouliagmenis mall, που θα βρίσκεται πλησίον του μετρό Ελληνικό και θα αποτελείται από 72 χιλ. τ.μ. μικτών εκμισθώσιμων χώρων, για το οποίο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα εμπορικών καταστημάτων, ανά τ.μ., ύψους 37 ευρώ, θέτοντας την μέση ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη στα 25 ευρώ.

Όπως κι ένα ακόμη boutique mall, που θα βρίσκεται στην μαρίνα του Αγ. Κοσμά, εξυπηρετώντας, κατά βάση, τους επισκέπτες του IRC και τους κατοίκους των όμορων σε αυτό περιοχών. Αλλά και το βασικό συγκρότημα γραφείων, ένας οικιστικός πύργος και το mall hotel tower.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text