Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Με ορίζοντα τετραετίας θα εξυγιανθεί η Pasal - Πώς θα εξοφληθούν τα χρέη

Με ορίζοντα τετραετίας θα εξυγιανθεί η Pasal - Πώς θα εξοφληθούν τα χρέη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με ορίζοντα τετραετίας θα εξυγιανθεί η Pasal - Πώς θα εξοφληθούν τα χρέη

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Σταδιακή αύξηση των ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες, με ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2023, θα εμφανίσει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, όπως προκύπτει από το κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης που επικύρωσε η δικαιοσύνη τον περασμένο Σεπτέμβριο κι έχει επεξεργαστεί το Capital.gr. Η βελτίωση των μεγεθών θα προέλθει από την μεταβίβαση των ακινήτων της στους πιστωτές της και την μερική διαγραφή των χρεών της.

Πώς θα εξοφληθούν τα χρέη

Οι βασικοί πιστωτές της εταιρείας που αντιπροσωπεύουν το 60,58% του συνόλου των υποχρεώσεων  είναι η Alpha bank και η Εθνική Τράπεζα, με απαιτήσεις 46,3 εκατ. ευρώ και 778,2 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα.

Κατά τη συμφωνία, οι απαιτήσεις προς την Alpha θα εξοφληθούν μέσω πώλησης στην τράπεζα ή και σε εταιρεία που θα υποδειχθεί από την ίδια, διαμερίσματος στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, οικόπεδο με βιομηχανοστάσιο στον Αγιο Πολύκαρπο, στην Αθήνα και έκταση στο Λαύριο.

Η εταιρεία θα μεταβιβάσει, έναντι συνολικού τιμήματος 960 χιλ. ευρώ,  στην Εθνική Τράπεζα δύο οικόπεδα στην Λεωφ. Πειραιώς 186.

Παράλληλα, η Eurobank, ως μη συμβαλλόμενος πιστωτής, με απαίτηση 13,9 εκατ. ευρώ, θα λάβει από την εγγυήτρια εταιρεία της Pasal, Arven, αποκλειστικό δικαίωμα πρώτης προτίμησης για την αγορά του εξασφαλισμένου υπέρ αυτής ακινήτου, που βρίσκεται στη θέση Κοπανας και Βαθροβούνι στη Δημόσια Οδό Χαλκίδας-Νέας Λαμψάκου-Κύμης, προς  1,35 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη ισόποση απομείωση των δανειακών υποχρεώσεων.

Εάν η Eurobank προβεί στην άσκηση του  δικαιώματος προτίμησης, με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ακινήτου σε αυτήν, το υπόλοιπο των απαιτήσεων της τελευταίας έναντι της αιτούσας θα διαγράφει, ενώ σε περίπτωση μη άσκησης του ανωτέρω δικαιώματος εξαγοράς, θα λάβει ποσοστό 9,7% του συνόλου της απαίτησής της, σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Ακόμη, η Εθνική Leasing η οποία διατηρεί απαίτηση 11,4 εκατ. ευρώ θα λάβει ακίνητο, που συνοδεύεται με σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπως και ποσό 180 χιλ. ευρώ. Το τελευταίο αντιστοιχεί στο 5,2% της απαίτησής της ύψους 3,47 εκατ. ευρώ, που προκύπτει μετά την αφαίρεση της αξίας του συγκεκριμένου ακινήτου.

Η Trastor, που έχει λαμβάνειν 4,9 εκατ. ευρώ, θα εισπράξει, σε πέντε δόσεις, το 5,2% του συνόλου των απαιτήσεων, ήτοι 250.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό της απαίτησης διαγράφεται.

Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει την αποδέσμευση από την Alpha Bank 1,35 εκατ. ευρώ, μετά την τελεσίδικη επικύρωσή της από το δικαστήριο, κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας.

Το ποσό αυτό-όπως και 450 χιλ. ευρώ που αποδεσμεύθηκαν από την κατάθεση της αίτησης έως την τελεσίδικη επικύρωσή της- αντιστοιχεί σε ενοίκια της Σκλαβενίτης και της Sato, που είχαν εκχωρηθεί (βάσει σχετικού συμφωνητικού) στην Alpha Bank.

Η Pasal είναι φορολογικά ενήμερη και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις τρέχουσες ρυθμίσεις των οποίων το υπόλοιπο είναι της τάξης των 91 χιλ. ευρώ, ενώ η οφειλή (μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017) προς τον ΕΦΚΑ έχει εξοφληθεί, βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text