Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κατά 8% αυξήθηκαν στο επτάμηνο οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων

Κατά 8% αυξήθηκαν στο επτάμηνο οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κατά 8% αυξήθηκαν στο επτάμηνο οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων

Αύξηση 8% στις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων καταγράφηκε το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2019, με την αξία των εν λόγω εξαγωγών να υπερβαίνει τα 8,7 δισ. ευρώ. Η αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων όχι μόνο ήταν υπερδιπλάσια της συνολικής αύξησης των εξαγωγών αγαθών το ίδιο διάστημα, αλλά οι σχετικοί πρόδρομοι δείκτες, όπως ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, ενισχύθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, με την ενίσχυση αυτή να αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην πρόβλεψη του κλάδου για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής τους προσεχείς μήνες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 106,8 μονάδες, από 104,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2018.

«Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των επενδύσεων των επιχειρήσεων, τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά, καθώς και γενικότερα στην αναπτυξιακή δυναμική που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες», σημειώνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στο πλαίσιο της αναλυτικής παρουσίασης των αποτελεσμάτων οικονομικής συγκυρίας ειδικά για τον κλάδο της βιομηχανίας, δράση που υποστηρίζεται από την «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη». Σε άλλο σημείο επισημαίνει: «Η διεθνής παρουσία μεγάλων εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων σε ένα ευρύ πλήθος χωρών, με την ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων, αλλά και τη διάθεση εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων, αναδεικνύει μια βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα, που δεν φαίνεται να επηρεάζεται ακόμη από τις αβεβαιότητες στις εμπορικές σχέσεις μεγάλων παγκόσμιων παικτών (ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα)».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 38% των επιχειρήσεων (από 33% στην προηγούμενη έρευνα) αναμένει ενίσχυση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο. Επιπλέον, το 44% των επιχειρήσεων (έναντι 35% τον Ιούλιο) αναμένει αύξηση των πωλήσεών του τους επόμενους μήνες.  Βελτίωση του κλίματος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καταγράφεται και στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse RC τον Σεπτέμβριο για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει αισιόδοξο για την ελληνική οικονομία, έναντι 36% στην αντίστοιχη έρευνα που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2019. Το 58% δηλώνει αισιόδοξο για την προσωπική οικονομική του κατάσταση, έναντι 42% στην έρευνα του Μαρτίου, ενώ το 54% αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση όσον αφορά τις πολιτικές της για την προσέλκυση επενδύσεων (τον Μάρτιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 23%).

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text