Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Η Γερμανία εμπόδισε σοβαρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η Γερμανία εμπόδισε σοβαρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Γερμανία εμπόδισε σοβαρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Παρά την ομόθυμη φραστική καταδίκη της τουρκικής εισβολής εναντίον των Κούρδων από τους Ευρωπαίους ηγέτες, η πρόσφατη ανακίνηση θέματος εμπάργκο στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. παρέμεινε χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, ενώ δεν αναμένεται κάτι ουσιαστικό ούτε από τη Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης, που αρχίζει σήμερα.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ ήταν εκείνη που έπαιξε τον αποφασιστικό ρόλο ώστε να μην υπάρξουν επώδυνες για την Τουρκία κυρώσεις. Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι στην πρόσφατη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών η Γερμανία «τάχθηκε ενεργά κατά ενός εμπάργκο όπλων». Η σχετική οδηγία - εντολή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις διαβουλεύσεις για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής είναι να μη δοθεί συγκατάθεση σε απόφαση για εμπάργκο, παρά μόνο για μια αόριστη «συλλογική επανεξέταση» των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία. Στο ίδιο έγγραφο διατυπώνεται «έντονος προβληματισμός» για τη σκοπιμότητα οικονομικών κυρώσεων. Από την πλευρά του, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), επικαλούμενο πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, εκτιμά πως η Σύνοδος Κορυφής δεν θα αποφασίσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Αγκυρα.

Με ανάλυσή του στον ιστότοπο businessinsider.it, ο Τζόρτζο Μπερέτα από το Διαρκές Παρατηρητήριο για τα ελαφρά όπλα (OPAL) εκτιμά ότι τόσο η απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών περί εμπάργκο όσο και η αντίστοιχη απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης δεν θα έχουν πρακτικό αντίκρισμα, γιατί αφορούν μόνο μελλοντικά συμβόλαια, ενώ δεν διακόπτουν τη ροή όπλων προς την Τουρκία βάσει των ισχυόντων συμβολαίων.

Εν τω μεταξύ, στη Νάντη της Γαλλίας, δύο άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν για βανδαλισμό του τουρκικού προξενείου. Οι δράστες έριξαν πράσινη μπογιά και προσπάθησαν να ανάψουν φωτιά στο κτίριο, γύρω από το οποίο άγνωστοι είχαν πετάξει φυλλάδια κατά του Ερντογάν.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text