Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Έντονο ενδιαφέρον των αγορών για τον "Ηρακλή" και την δυναμική που του κληροδοτεί το ιταλικό APS

Έντονο ενδιαφέρον των αγορών για τον "Ηρακλή" και την δυναμική που του κληροδοτεί το ιταλικό APS

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έντονο ενδιαφέρον των αγορών για τον "Ηρακλή" και την δυναμική που του κληροδοτεί το ιταλικό APS

Της Νένας Μαλλιάρα

Στραμμένοι στον "Ηρακλή", το σχέδιο της κυβέρνησης για την ταχεία μείωση των ελληνικών NPLs, είναι οι προβολείς εντός και εκτός Ελλάδος, με την υλοποίηση του σχήματος να αποτελεί καταλύτη για την προσέλκυση επενδύσεων και την επενδυτική αναβάθμιση της χώρας.

Το σχέδιο παρουσιάζεται στην Ουάσιγκτον στη διεθνή επενδυτική κοινότητα από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γ. Ζαββό. Τα μηνύματα των επαφών που θα συνεχιστούν μέχρι το Σάββατο αποτυπώνουν την θετική αποδοχή και το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το ελληνικό APS που θα σηκώσει στις πλάτες του κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, ύψους 30 δις. ευρώ.

"Ο Ηρακλής είναι game changer και καταλύτης για τους διεθνείς επενδυτές", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ξένοι επενδυτές στο "δίδυμο" του Υπουργείου Οικονομικών, εκτιμώντας ότι το ελληνικό APS θα αποτελέσει μαγνήτη για διεθνείς επενδύσεις. Οι αναφορές αυτές προδιαγράφουν ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης και απομόνωσης, ο "Ηρακλής" θα ξαναβάλει την Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Το ενδιαφέρον της αγοράς που κινείται γύρω από τα κόκκινα δάνεια ήταν έκδηλο για τον "Ηρακλή" και χθες, στο κορυφαίο ετήσιο συνέδριο της DDC για τα NPLs που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Στο συνέδριο "Europe & Asia Investing & Servicing Summit" που ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν πάνω από 200 "παίκτες" της αγοράς NPLs από περισσότερες από 30 χώρες.

Παρουσιάζοντας στο συνέδριο το γενικό πλαίσιο της λειτουργίας του "Ηρακλή", η κυρία Μαρίκα Φραγκάκη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ έδωσε σημαντικά στοιχεία τόσο για το πρόβλημα που έρχεται να λύσει ο "Ηρακλής", όσο και για το πώς λειτούργησε το μοντέλο του σχήματος κρατικών εγγυήσεων (GACS) στην Ιταλία, δίνοντας έτσι και την προοπτική για τις δυνατότητες του "Ηρακλή".

Όπως είπε η κα Φραγκάκη, στην Ιταλία το αντίστοιχο APS λειτούργησε τον Φεβρουάριο του 2016, με αρχική διάρκεια 18 μηνών και παρατάθηκε δύο φορές, με την τελευταία τον Απρίλιο του 2019 για περίοδο 24 – 36 μηνών. Στην περίοδο 2016 – 2019 έγιναν μέσω του ιταλικού APS 21 συναλλαγές με συνολικό όγκο NPLs 62 δις. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στην Ιταλία να έχει υποχωρήσει από το 17% στα τέλη του 2015 στην περιοχή του 6% σήμερα.

Στο ίδιο μονοπάτι θα μπορούσε να λειτουργήσει και ο "Ηρακλής" που ξεκινά αρχικά με διάρκεια 18 μηνών που μπορεί να παραταθεί για να καλύπτει τις ανάγκες των τραπεζών και την ετοιμότητά τους σε τιτλοποιήσεις NPLs.

Οι τιτλοποιήσεις είναι η μεγάλη τάση αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή αγορά κόκκινων δανείων, με την Ιταλία να πραγματοποιεί το 82% των συναλλαγών. Το Βέλγιο και η Ιρλανδία ακολουθούν με ποσοστά 6% και 5%, ενώ όπως είπε η κα Φραγκάκη, 45% των τιτλοποιήσεων αφορά στεγαστικά δάνεια και 36% επιχειρηματικά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των NPLs που έρχεται να λύσει ο "Ηρακλής", η κα Φραγκάκη είπε ότι στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2019 ο δείκτης NPL στην Ελλάδα βρισκόταν στο 43,6% έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου στο 3,3%. Το 10% των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καταναλωτικά με αντίστοιχο δείκτη NPL στο 52%, το 33% στεγαστικά με αντίστοιχο δείκτη NPL στο 43% και 57% επιχειρηματικά με τον δείκτη NPL στο 43%.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text