Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Είναι καλύτερη η συμφωνία του Τζόνσον σε σχέση με της Μέι για την οικονομία;

Είναι καλύτερη η συμφωνία του Τζόνσον σε σχέση με της Μέι για την οικονομία;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Είναι καλύτερη η συμφωνία του Τζόνσον σε σχέση με της Μέι για την οικονομία;

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε επανειλημμένα απορρίψει ως «λίγη» τη συμφωνία της Τερέζα Μέι με τους 27 της Ε.Ε., υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι κρατάει τόσο δεμένη τη βρετανική οικονομία στο κοινοτικό άρμα, ώστε να μην της δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της. Είναι λοιπόν καλύτερο το δικό του deal για το βρετανικό ΑΕΠ;

Προς το παρόν αναλυτές διαφωνούν. Οι Νταν Χάνσον και Τζέιμι Ρας του Bloomberg Economic σε ανάλυσή τους καταλήγουν ότι η συμφωνία του Τζόνσον αν και είναι σίγουρα καλύτερη από το no deal χάνει στη σύγκριση με εκείνη της Μέι. Συγκεκριμένα διαπιστώνουν ότι μεσοπρόθεσμα θα δίνει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης λίγο κάτω του 1,5%. Οι ρυθμοί θα ήταν 1,6% εάν η Βρετανία παρέμενε στην τελωνειακή ένωση (αλλά όχι στην εσωτερική αγορά) της Ε.Ε. και 1,7% στη βάση των όσων είχε συμφωνήσει η Μέι. Η παραμονή στην Ένωση θα χάριζε στο νησί μέσους ρυθμούς ανάπτυξης 1,9%.

«Μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη θα είναι πολύ βραδύτερη σε σύγκριση με την παραμονή στην Ε.Ε., αλλά και πιο αδύναμη σε σχέση με τις ρυθμίσεις, που είχε διαπραγματευτεί η Μέι» σχολιάζουν στην ανάλυσή τους. «Μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ενιαία εσωτερική αγορά» διαμηνύουν.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics η συμφωνία του Τζόνσον απομακρύνει πια τον κίνδυνο του no deal. Ακόμη και εάν δεν περάσει το Σάββατο από τη Βουλή, ο Τζόνσον θα έχει την ευκαιρία να την «ξαναπουλήσει» ύστερα από εκλογές στα τέλη του έτους ή τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Υπέρ του να δοθεί ο λόγος στους πολίτες τάσσονται με άρθρο γνώμης οι Financial Times. O αρθογράφος Μάρτιν Γουλφ μάλιστα σχολιάζει πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός αφήνει την οικονομία πιο ευάλωτη και την χώρα με πιο αδύναμη φωνή στην παγκόσμια οικονομική- εμπορική σκηνή.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text