Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | MLS: Τα σενάρια για στρατηγικό, εξετάζεται επαναγορά ομολόγων

MLS: Τα σενάρια για στρατηγικό, εξετάζεται επαναγορά ομολόγων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
MLS: Τα σενάρια για στρατηγικό, εξετάζεται επαναγορά ομολόγων

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Στη σύνθεση του κατάλληλου μείγματος αποφάσεων προκειμένου να ανακτηθούν το momentum και η επενδυτική εμπιστοσύνη απέναντι στην εταιρεία μετά το χρηματιστηριακό τσουνάμι των τελευταίων εβδομάδων, αναζητά η διοίκηση της MLS Πληροφορική.

Μία από τις εισηγήσεις που έχουν διατυπωθεί και εξετάζονται, χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί απόφαση, αφορά στην πρόθεση επαναγοράς ομολογιών που έχει εκδώσει η εταιρεία. Σύμφωνα με τον Γ. Ταχταλίδη, υπεύθυνο Επενδυτικών Σχέσεων της εταιρείας, μία από τις επιλογές που συζητά η εταιρεία αφορά στη διατύπωση πρότασης προς τους ομολογιούχους προκειμένου να εξετάσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η εταιρεία έχει εκδώσει τρία ομόλογα, λήξεως 2020, 2022 και 2024. Το πρώτο έφθασε να κάνει πράξεις στο 80% της ονομαστικής του αξίας και την Παρασκευή έκλεισε στο 85%. Το δεύτερο υποχώρησε μέχρι και το 65% και έκλεισε στο 79%, και το τρίτο που εκδόθηκε στις 25 του περασμένου Ιουλίου έκανε πράξεις ακόμη και στο 70% της ονομαστικής του αξίας και έκλεισε την Παρασκευή στο 89%.

Όπως εξηγούν αναλυτές, μέσω της επαναγοράς ομολογιών, μια εταιρεία μπορεί να εξασφαλίσει όφελος από τη διαφορά μεταξύ της τιμής έκδοσης και της τιμής αγοράς. Η διαφορά, εάν δηλαδή αποκτηθεί χαμηλότερα από την τιμή έκδοσης, αποτελεί κεφαλαιακό κέρδος και προστίθεται στην καθαρή θέση. Ζητούμενο φυσικά, εφόσον υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, είναι σε ποια τιμή θα προταθεί η επαναγορά των ομολογιών. Υπενθυμίζεται πως η MLS τον περασμένο Ιούλιο ενισχύθηκε με νέα κεφάλαια καθώς διέθεσε επιτυχώς ομολογίες ύψους 6,7 εκατ. ευρώ, με ετήσιο σταθερό επιτόκιο 4,30% και περίοδο εκτοκισμού κάθε τρεις μήνες.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του στρατηγικού επενδυτή στο οποίο έκανε αναφορά ο επικεφαλής της MLS, Γιάννης Καματάκης, κατά το 2ο ATHEX Small Cap Conference, παραμένει ανοικτό, πλην δεν υφίσταται άμεσα κάποια εξέλιξη. Πρόθεση, πάντως, είναι τυχόν είσοδος στρατηγικού επενδυτή να μην περιοριστεί στο σκέλος της κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά να συνδράμει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και την ισχυροποίηση της παρουσίας της εταιρείας σε αγορές του εξωτερικού.

Πέραν αυτών, το πλέον σημαντικό για την εταιρεία είναι να αμβλυνθούν οι βαθύτερες αιτίες που προκάλεσαν την κατάρρευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο, αιτίες που σε μεγάλο βαθμό αφορούσαν στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για την πορεία προϊόντων της σε συνδυασμό με την απαιτητική της κεφαλαιοποίηση.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου αποτέλεσαν την αφορμή για τις αθρόες ρευστοποιήσεις στις οποίες πρωταγωνίστησαν θεσμικά κεφάλαια. Συγκεκριμένα, οι αριθμοδείκτες ρευστότητας της εταιρείας λειτούργησαν ως "καμπανάκι" για τη μελλοντική πορεία της MLS, καθώς τόσο η αύξηση των υποχρεώσεων προς προμηθευτές (στα 12,25 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο 2019, έναντι 5,9 εκατ. ευρώ στις 31/12/2018), όσο και οι επενδύσεις σε αγορά ενσώματων και άυλων παγίων στοιχείων (4,22 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο, έναντι 3,55 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2018) αυξήθηκαν στην προσπάθειά της να αναπτύξει νέες τεχνολογίες για τα προϊόντα της.

Στο ταμπλό, την εβδομάδα που πέρασε, κάθε άλλο παρά επέστρεψε η ηρεμία. Η μετοχή εμφάνισε ξανά υψηλή μεταβλητότητα και, παρότι ανήλθε στα επίπεδα του 1,95 ευρώ, έκλεισε την Παρασκευή στα 1,71 ευρώ, χάνοντας τη στήριξη στα επίπεδα των 1,80 ευρώ, καθώς οι προσδοκίες για ένα rebound δεν επιβεβαιώθηκαν προσώρας. Ο τίτλος μέσα σε λίγες εβδομάδες γύρισε σε προ 10ετίας επίπεδα τιμών και πλέον η MLS αποτιμάται στα 21,2 εκατ. ευρώ, όταν τον περασμένο Απρίλιο η κεφαλαιοποίησή της ανερχόταν στα 66 εκατ. ευρώ (-68%).

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text