Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | "Χάθηκαν" 60 εκατ. ευρώ από την Creta Farms

"Χάθηκαν" 60 εκατ. ευρώ από την Creta Farms

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Χάθηκαν" 60 εκατ. ευρώ από την Creta Farms

Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στις κινηματογραφικές αίθουσες ανέβηκε η γιουγκοσλάβικη ταινία "Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται”, με θέμα τη φιλία ενός Σέρβου και ενός μουσουλμάνου που δοκιμάζεται στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας, όταν και οι δύο συμμετέχουν σε επιχειρήσεις γενοκτονίας. Είναι η ίδια περίοδος που τα αδέλφια Μάνος Δομαζάκις και Τάκης (Κωνσταντίνος) Δομαζάκης αναλαμβάνουν την τύχη της εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας τους το 1970 και επιχειρούν να τη διασώσουν.

Κοντά τριάντα χρόνια μετά από εκείνη την περίοδο, παρακολουθούμε το ριμέικ της ταινίας με την Creta Farms να βγαίνει λαβωμένη από τον εμφύλιο που ξέσπασε μεταξύ των δύο αδελφών. Και με 60 και πλέον εκατ. ευρώ να θεωρούνται χαμένα από τα ταμεία της επιχείρησης, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία του forensic ελέγχου που διενεργεί η Deloitte, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Η σημαντική αυτή απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αποδίδεται στις άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις στις οποίες επένδυσε η εταιρεία. Μόνο από το "άνοιγμα” στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού "κάηκαν” περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ. Αλλά δεν ήταν τα μοναδικά κεφάλαια που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και δη μετά την είσοδο της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο. Από τη λειτουργία των δύο εστιατορίων "Ντάκος” που κατέβασαν ρολά η εταιρεία φέρεται να ζημιώθηκε 20 εκατ. ευρώ.

Αυτές τις άστοχες επενδυτικές κινήσεις αλλά και τη διαδρομή του χρήματος από την Creta Farms σε εταιρεία ή εταιρείες συμφερόντων των αδελφών Δομαζάκη, αναζήτησε η Deloitte που διενεργεί τον forensic έλεγχο. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Deloitte φέρεται να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο, τον οποίο θα παραδώσει μόλις εξοφληθούν τα τιμολόγια για την πληρωμή της.

Πόσες είναι οι πατέντες της αλλαντοβιομηχανίας

Την ίδια στιγμή άγνωστο παραμένει πόσες είναι οι πατέντες –βασικό περιουσιακό στοιχείο κατά την εταιρεία- που διαθέτει η Creta Farms. Πότε λήγουν αυτές, αν είναι ισχυρές ή ασθενείς και αν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της εταιρείας ή σε εταιρεία ή εταιρείες συμφερόντων των Αδελφών Μάνου Δομαζάκι και Τάκη Δομαζάκη.

Επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αλλαντοβιομηχανία αναφέρουν στο Capital.gr πως η εταιρεία διαθέτει μεν πατέντες αυτές όμως είναι ασθενείς, οι περισσότερες λήγουν τη διετία 2020-2021 ενώ ακόμη και γι αυτές παραμένει άγνωστο στα "χέρια” ποιανού βρίσκονται.

Το Capital.gr, ήδη από τις 28 Ιανουαρίου του 2019, είχε απευθυνθεί στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), για να μάθει για τις πατέντες που έχει κατοχυρώσει η Creta Farms. Το βασικό μας ερώτημα ήταν "αν η κρητική αλλαντοβιομηχανία έχει κατοχυρώσει πατέντες για τα προϊόντα της. Αν ναι πόσες είναι αυτές, ποια προϊόντα αφορούν και πότε έχουν κατοχυρωθεί”.

Μέχρι σήμερα επίσημη απάντηση δεν έχει υπάρξει από τον ΟΒΙ, απλά στέλεχός του μας παρέπεμψε να αναζητήσουμε από τη βάση δεδομένων του τις πατέντες που έχουν καταχωρηθεί στο όνομα της εταιρείας ή των μετόχων αυτής.

Το Capital.gr είχε απευθύνει το ίδιο ερώτημα και στους κ.κ. Μάνο Δομαζάκι και Κώστα Δομαζάκη οι οποίοι υποστήριξαν πως πατέντες υπάρχουν και μάλιστα κατοχυρωμένες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία και στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός, όμως, των πατεντών ποικίλλει ακόμη και στις επίσημες ανακοινώσεις της εισηγμένης. Στο διαδικτυακό της τόπο λοιπόν οι πατέντες μέσα στην ίδια σελίδα είναι 24, για να μειωθούν στις 20 λίγες αράδες παρακάτω. Ή 17 πατέντες, όπως έχει αναφέρει με επίσημες ανακοινώσεις της κατά το παρελθόν (σχετική ανακοίνωση στις 7 Δεκεμβρίου του 2017) η εταιρεία.

Για τη διαφορά στον αριθμό των πατεντών, στελέχη της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, ανέφεραν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες εξ αυτών είναι "ομπρέλα" για ολόκληρη σειρά προϊόντων. Το Capital.gr ζήτησε από την εταιρεία να της δοθούν τα έγγραφα κατοχύρωσης των πατεντών. Στοιχεία που δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα.

Γιατί είναι σημαντικό το θέμα των πατεντών; Διότι πάνω σε αυτό έχει στηρίξει η εταιρεία την ανάπτυξή της, αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά αν όχι το σημαντικότερο άυλο περιουσιακό της στοιχείο και με αυτές ή λόγω αυτών έχει "σηκώσει" ουκ ολίγα εκατομμύρια ευρώ από τις Τράπεζες και τους επενδυτές. Φυσικά τα 109 εκατ. ευρώ, χωρίς επί της ουσίας σημαντικές εξασφαλίσεις που σήκωσε η εταιρεία από τις Τράπεζες (σ.σ. σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και τα 15 εκατ. ευρώ που έλαβε από την EBRD) τα έλαβε και για το πλάνο ανάπτυξής της -παραγωγικό και εξαγωγικό- στις διεθνείς αγορές. Διεθνές αποτύπωμα το οποίο παρά τις προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια δεν απέκτησε.

Και ο δρόμος για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή

Εν αναμονή του αποτελέσματος από τον forensic έλεγχο από την Deloitte η εταιρεία ακροβατεί επικίνδυνα. Οι Τράπεζες στο παρά ένα κατάφεραν να ενεχυριάσουν τις μετοχές των βασικών μετόχων και στο και ένα να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα για την τοποθέτηση υπηρεσιακής διοίκησης που θα αναλάβει να κρατήσει εν ζωή την εταιρεία μέχρι την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς.

Το data room για τα έξι επενδυτικά σχήματα που έχουν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα στοιχεία και να αποφασίσουν αν θα υποβάλουν ή όχι δεσμευτική προσφορά άνοιξε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έπρεπε να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο λόγω της καθυστέρησης που έλαβε η διαδικασία στην κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών, η ημερομηνία κατάθεσης θα πάει πιο πίσω, πιθανότατα στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου.

Με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών ξεκινά ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων των δύο προτιμητέων επενδυτών που θα αναδειχθούν από τη διαδικασία με τις τράπεζες για τους όρους, τις λεπτομέρειες, το πλαίσιο και τις εξασφαλίσεις της συμφωνίας. Από τις διαπραγματεύσεις αυτές θα φανεί σε ποιον από τους δύο προτιμητέους επενδυτές θα γείρει η πλάστιγγα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης και η προσφυγή στα άρθρα 106 β&δ του Πτωχευτικού Κώδικα, μέσα στον Ιανουάριο.

Το ερώτημα είναι πόσοι εκ των 6 επενδυτικών σχημάτων, μεταξύ των οποίων είναι η εταιρεία Νίκας, η Impala, ο βασικός μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, ο Δουζόγλου και δύο ακόμη επενδυτές το όνομα των οποίων δεν το γνωρίζουν οι υπόλοιποι διεκδικητές, θα παραμείνουν στην κούρσα διεκδίκησης.

Και αυτό γιατί το στοίχημα για να "γυρίσει” η Creta Farms λόγω και του χρόνου και των κεφαλαίων που απαιτούνται είναι δύσκολο τη στιγμή που το μερίδιο της εταιρείας έχει υποχωρήσει στο 6% και το όνομά της έχει πληγεί.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text