Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | ΕΤΕ: «Τρέχουν» δυνατά οι ρυθμίσεις κόκκινων στεγαστικών

ΕΤΕ: «Τρέχουν» δυνατά οι ρυθμίσεις κόκκινων στεγαστικών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΤΕ: «Τρέχουν» δυνατά οι ρυθμίσεις κόκκινων στεγαστικών

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Οκτώ στους 10 δανειολήπτες ρυθμίζουν το «κόκκινο» στεγαστικό μέσα από το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Εθνική και προσφέρει κούρεμα -υπό όρους- έως και 30%. Στη ρύθμιση και δάνεια 150 εκατ. που έφυγαν από τον νόμο Κατσέλη.

Στρατηγική δύο ταχυτήτων ακολουθεί και θα ακολουθήσει εφεξής η Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +0,65% στη μάχη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαχωρίζοντας τα στεγαστικά από τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά.

Για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, η διοίκηση της τράπεζας έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλα τα όπλα της, με στόχο τη ρύθμιση της μεγαλύτερης μάζας. Οπου ο δανειολήπτης δεν συναινεί στη ρύθμιση, θα επιστρατεύονται τα ύστατα όπλα, όπως η πώληση του δανείου (μαζί με το collateral) ή ο πλειστηριασμός του ακινήτου. Αντίθετα, στα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, η τράπεζα έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, αποφασίσει να προχωρήσει σε πωλήσεις και τιτλοποιήσεις.

Ρυθμίσεις 1 δισ. ευρώ

Οκτώ στις 10 ρυθμίσεις στεγαστικού δανείου που κάνει τους τελευταίους μήνες η τράπεζα αφορούν το νέο πρόγραμμα ρύθμισης που δίνει κούρεμα για όσους δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και έχουν μικρό εισόδημα. Το πρόγραμμα λανσαρίστηκε στην αγορά στα τέλη της Άνοιξης. Όποιος δανειολήπτης μπει στη συγκεκριμένη ρύθμιση για το μη εξυπηρετούμενο στεγαστικό του δάνειο και ταυτόχρονα διαθέτει στην τράπεζα και ένα καταναλωτικό, του δίνεται κούρεμα για το δεύτερο 80%. Το κούρεμα στο στεγαστικό δίνεται υπό όρους και φθάνει μέχρι το 30%. Στόχος της τράπεζας, ο οποίος φαίνεται να είναι εφικτός, είναι οι ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων για το σύνολο του 2029 να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η ανταπόκριση των δανειοληπτών είναι ιδιαίτερα -με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών- υψηλή και μεγάλος όγκος τους προέρχονται από τον νόμο Κατσέλη, τον οποίο εγκαταλείπουν για να ρυθμίσουν εξωδικαστικά το δάνειο (σ.σ. πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν πάρει προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά η υπόθεσή τους δεν έχει ακόμη εκδικαστεί).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Eθνική Tράπεζα έχει προχωρήσει σε ρύθμιση -εξωδικαστική- στεγαστικών δανείων των οποίων οι δανειολήπτες έφυγαν από τον νόμο, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 2.500 δανειολήπτες. Οι αιτήσεις για ρύθμιση που έχει δεχθεί η τράπεζα αφορούν στεγαστικά δάνεια 350 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις και τιτλοποιήσεις

Κι ενώ η Εθνική έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο όγκο των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων μέσω ρυθμίσεων, η στρατηγική είναι εκ διαμέτρου αντίθετη όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά και επιχειρηματικά.

«Στα δύο αυτά χαρτοφυλάκια θα υπάρξουν πωλήσεις και τιτλοποιήσεις σε μεγάλο βαθμό», αναφέρει αρμόδια πηγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει προχωρήσει ήδη σε πωλήσεις εταιρικών δανείων αλλά και σε πώληση κόκκινων καταναλωτικών.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text