Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΤΙΤΑΝ: Πότε εξετάζεται η νέα έξοδος στις αγορές

ΤΙΤΑΝ: Πότε εξετάζεται η νέα έξοδος στις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΙΤΑΝ: Πότε εξετάζεται η νέα έξοδος στις αγορές

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Στην αναζήτηση του κατάλληλου, για τις επιδιώξεις του Ομίλου, χρονικού πλαισίου προκειμένου να προχωρήσει σε νέα ομολογιακή έκδοση βρίσκεται η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ Cement International.

Το εγχείρημα, ωστόσο, δεν αναμένεται άμεσα, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις. Στελέχη του Ομίλου αναφέρουν στο Capital.gr. πως η προετοιμασία για την έκδοση νέου ομολόγου απαιτεί σημαντική προετοιμασία και "επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση".

Είναι πιθανόν η νέα έξοδος του Ομίλου στις διεθνείς αγορές να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2020, με στόχο την έκδοση νέου ομολόγου για την πρόωρη αποπληρωμή ομολογιών ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήξεως 2021, που εκδόθηκε το 2016 με ετήσιο επιτόκιο 3,5%.

Η είσοδος του Ομίλου στην αγορά του Euronext εξάλλου, έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε μια ευρύτερη βάση για χρηματοδοτήσεις από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και από διεθνείς τράπεζες με σαφέστατα πιο ανταγωνιστικό κόστος. Σημειώνεται πως ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκε σε 839 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως έπειτα από την προ μηνών επιτυχή έκβαση της δημόσιας πρότασης που κατατέθηκε, η ΤCI κατέστη η μητρική εταιρία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ενώ από την 23η Ιουλίου 2019 ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της TCI στο Euronext Brussels, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Paris.

Παράλληλα, από τη διοίκηση του Ομίλου δεν επιβεβαιώνονται τα σενάρια που ήθελαν την ΤΙΤΑΝ να συμμετέχει στο project του Ελληνικού, συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο ή στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development.

Πρόωρη είναι και η συζήτηση για αντίστοιχο εγχείρημα από τις ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος που εμφανίζονταν να ακολουθούν την πρόσφατη έκδοση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ εφόσον τεθεί θέμα θα αφορά αντικατάσταση του υφιστάμενου ομολόγου που έχει εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α., πλην δεν έχει υπάρξει καμία σχετική συζήτηση σε top management επίπεδο.

Αντίστοιχα, για την Μυτιληναίος στον άμεσο ορίζοντα δεν υφίσταται έκδοση εταιρικού ομολόγου, κάτι που ενδέχεται να εξεταστεί για το α΄ εξάμηνο του 2020, ενώ και η Sunlight δεν διαθέτει αντίστοιχο σχεδιασμό στο προσεχές διάστημα.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, το ενδιαφέρον για εταιρικό ομόλογο μπορεί να υφίσταται, πλην στην παρούσα φάση οι προτεραιότητες του Ομίλου είναι διαφορετικές, με αιχμή την πορεία του εγχειρήματος τιτλοποίησης των οφειλών προς την Επιχείρηση.

Σε περίπτωση που εξεταστεί η έκδοση ομολόγου, αυτή θα υλοποιηθεί το 2020 καθώς είναι απαραίτητο να κλείσει η τρέχουσα χρήση με όσο το δυνατόν βελτιωμένα αποτελέσματα, μόλις αρχίσουν να φαίνονται οι θετικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια καθώς και τις άλλες δράσεις μετασχηματισμού και εξορθολογισμού του κόστους (business plan). Καθοριστικής σημασίας είναι σε κάθε περίπτωση και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ από την S&P.

Πάντως, το ευνοϊκό κλίμα που ξεκάθαρα έχει διαμορφωθεί για αναχρηματοδοτήσεις δανεισμού, νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων σε συνδυασμό με τα διαρκή ιστορικά χαμηλά που επιτυγχάνουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, το επενδυτικό reprofiling των εγχώριων assets και οι προσδοκίες για αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, συντηρούν και ενισχύουν τις κρούσεις που δέχονται εισηγμένες και μη επιχειρήσεις για να πραγματοποιήσουν εκδόσεις ομολόγων.

Σημειώνεται ότι πλην της πρόσφατης έκδοσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που την περασμένη εβδομάδα άντλησε κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,60%, τα Ελληνικά Πετρέλαια εξασφάλισαν κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2%, ο ΟΤΕ άντλησε 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι στο 0,875% ετησίως και η Wind 525 εκατ. ευρώ με κουπόνι 4,25%.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text