Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΕΥΔΑΠ: Προς δημοπράτηση δύο έργα €400 εκατ.

ΕΥΔΑΠ: Προς δημοπράτηση δύο έργα €400 εκατ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΥΔΑΠ: Προς δημοπράτηση δύο έργα €400 εκατ.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Την άμεση δημοπράτηση δύο έργων αποχέτευσης προϋπολογισμού 399 εκατ. ευρώ, επιδιώκει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υπό τον Χαραλάμπο Σαχίνη (δ/νοντα σύμβουλο) και Αναστάσιο Τόσιο (αναπληρωτή δ/νοντα σύμβουλο).

Όπως έγινε γνωστό χθες, σε ενημερωτική συνάντηση των επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ με δημοσιογράφους, κρίσιμης σημασίας για την έναρξη δημοπράτησης είναι η ολοκλήρωση των συζητήσεων της εισηγμένης με την αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ στόχος είναι τα δύο έργα να συμβασιοποιηθούν έως το τέλος του 2020.

Πρόκειται για τα έργα "Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδος και Επαναχρησιμοποίηση – Διάθεση επεξεργασμένων εκροών" προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ και "συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών", προϋπολογισμού 129 εκατ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο ΕΣΠΑ - ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο εάν τα δύο αυτά έργα ολοκληρωθούν μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Συνολικά τα έργα αποχέτευσης Ανατολικής Αττικής, που σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε η κατασκευή του  δικτύου αποχέτευσης (πρωτεύων, δευτερεύων και τριτεύων) ακαθάρτων περιοχής Γλυκών Νερών του Δήμου Παιανίας, με προϋπολογισμό 9,6 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Αναμένεται να ξεκινήσει το αντίστοιχο έργο της Παλλήνης, όπου υπάρχει προσωρινός μειοδότης, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται αυτό στο Σαρωνικό με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα της αγοράς βρίσκονται στραμμένα στο διαγωνισμό για το βιολογικό καθαρισμό Ψυτάλλειας, που είναι προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ, με τη σχετική σύμβαση να έχει διάρκεια τεσσάρων ετών. Το έργο για το οποίο έχουν υποβάλει προσφορές τρία σχήματα (Άκτωρ – ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ – Τέρνα και Χρ. Κωνσταντινίδης – Μυτιληναίος) βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών.

Δεν αυξάνονται τα τιμολόγια του νερού

Οι επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ ανέφεραν χθες ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων ύδρευσης, ενώ όσον αφορά την υπόθεση του ακατέργαστου νερού η εταιρεία θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο για τους επόμενους έξι μήνες. Μέχρι νεοτέρας, η ΕΥΔΑΠ συμψηφίζει το τίμημα του αδιύλιστου νερού με τις υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας που προσφέρει για τα πάγια περιουσιακά́ στοιχεία που της ανήκουν.

Επίσης, οι οφειλές των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ μειώνονται και διαμορφώνονται σε 19,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία εξαμήνου, ενώ το σύνολο των χρεών των ιδιωτών είναι 162 εκατ. ευρώ. Όπως ακόμη έγινε, γνωστό, χθες, έχουν εγκατασταθεί 80 χιλιάδες έξυπνοι μετρητές χρήσης νερού σε Χαλάνδρι και Παλαιό Φάληρο, με την ΕΥΔΑΠ να δρομολογεί την αντικατάσταση των υφιστάμενων μετρητών.

Όσον αφορά το σχεδιαζόμενο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό, η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Lamda Development για την παροχή νερού που είναι απαραίτητο για την ικανοποίηση των αναγκών ύδρευσης της περιοχής.

Σημειώνεται ότι το 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει στην πώληση του συγκεκριμένου ποσοστού. Σε κάθε όμως, περίπτωση βάσει προγενέστερης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το 50% συν 1 μετοχή της εταιρείας θα πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text